lauantai 17. lokakuuta 2015

Sähkölämmitys päälle

Lattialämmitys suorasähköllä on nyt ollut pari päivää päällä. Ei siksi että talossa olisi tullut kylmä, vaan siksi, että ilma-vesi-lämpöpumpun asennus alkaa maanantaina. Joten tulisi ehkä pientä vertailukohtaa sitten siihen, että millä tavalla lämpöpumpun asennus vaikutti, jos ensi viikolla ei tehdä muita säätöjä, kuin että suorasähkön tilalle tuleekin lämpöpumppu, joka lämmittää käyttöveden ja lattiassa kiertävän lämmitysveden. Nämä molemmat lämpenee nyt tällä hetkellä suorasähköllä.

Nyt kun talossa on ollut lattialämmityksen kiertovesipumppu pois päältä (eli on käytetty huoneiden lämmitykseen pelkästään puulämmitystä kesän jälkeen), niin ero on ollut melkoinen viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Viime vuonna lokakuun ensimmäisen 16 päivän aikana sähköä kului yhteensä 923,6 kWh. Tänä vuonna vastaavana aikana sähköä on kulunut 509,4 kWh. Tämän vuoden lokakuun alkupuoli oli pikkuisen kylmempi, mitä vuosi sitten. Tässä tämän vuoden sähkönkulutus lokakuun alkupuoliskolla:


Talo-Rautio. Päivittäinen sähkönkulutus ja ulkolämpötilat 1-16.10.2015.
Ennen lattialämmityksen kytkemistä päälle lokakuun sähkönkulutus vaihteli päivittäin 25-35 kWh:n välillä. Nyt viimeisen parin päivän aikana kulutus on ollut viimeisimmän vuorokauden aikana 40,2 kWh ja toissapäivänä 35,6 kWh. Eli kyllä se lattialämmityksen päälle kytkeminen alkaa näissä pylväissä näkyä. Ja näkyy se lämpötila-antureissakin, joista yksi on suuren takan kyljessä ja yksi on tiilipiipun kyljessä.

Itse naputtelen tätä reissun päältä, eli olen Etelä-Virossa hakemassa rakennustarvikkeita, mutta näen sähkönkulutuksen ja lämpötiloja täältäkin, ja näköjään eipä ole olohuoneen iso takka ollut enää viime aikoina päällä ollenkaan:


Lattialämmityksen päällekytkemisen jälkeen ison takan pintalämpötila laski +33C:stä +22,5C asteeseen.

Samoin tiilipiippu on jäähtynyt keskikerroksen kohdalta:


Tiilipiipun lämpötila on laskenut 21C asteeseen, joka lienee myös huoneen lämpötila olohuoneessa.
Eli taas sama ilmiö kuin vuosi sitten lokakuussa - kun lattialämmitys on päällä, ei tulisijaa tarvita. Tai tulisijan käyttämisestä voi tulla helposti tukalan kuuma. Nyt säästyy sitten ainakin polttopuita, jotka tokin olisi omasta metsästä, eikä niillä oikein muuta hintaa, kuin hyötyliikunnan hinta.

Ensi viikolla kun asennetaan lämpöpumppu, niin ehkä sitten polttopuiden lisäksi säästyy vähän sähköäkin.

Nyt ilma-vesi-lämpöpumppu on vielä pakkauslaatikoissaan.


Ilma-vesi-lämpöpumpun ulkoyksikkö. Painoa sillä on 110 kg. Polkupyörä vieressä antaa mittakaavaa.
Vasemmalla lämpöpumpun sisäyksikkö, joka painaa 50 kg. Huomattavasti pienempi, kuin maalämpöpumpun sisäyksikkö.






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti