keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Pakkanen pääsi yllättämään

Enpä huomannut eilen ja etukäteen, että on pakkasta tulossa. Muuten olisi voinut laittaa takkaan tulet jo etukäteen. Sinänsä ulkolämpötilan lasku noin +6C:stä aamun noin -6C asteeseen oli ihan tervetullut. Talo kun oli lämmennyt liikaa, niin IV-koneen LTO-kenno meni viikonloppuna pois päältä. Pieni pakkanen laski lämpötiloja ihan mukavasti, tässä työhuoneen ikkuna keskimmäisessä kerroksessa tänään aamulla.

Työhuoneen lämpötila oli +17,5C tänään aamulla. Tosin huoneen lämpötilaa ei kuulu mitata ikkunan pinnasta, eli todellinen lämpötila lienee asteen tai pari enempi.
Ja tässä Wainu -valvontajärjestelmän lämpötilakäppyrät viime yöltä:

Yön lämpötila laski alimmillaan -7,4C asteeseen.

Ison takan pintalämpötila oli laskenut 10 astetta kuuden päivän aikana. Tänään se otettiin käyttöön pitkästä aikaa, mutta se ei vielä näy näissä käppyröissä:

Tiilerin Terhi takka-leivinuuni jäähtyy kokonaan noin viikossa.

Lämpöpumppu huolehtii tällä hetkellä vain käyttöveden ja IV-koneen esilämmityspatterin lämmittämisestä. En vielä laittanut lattialämmitystä päälle, kun talon ympärillä on isot puukasat, niin poltellaan ne ensin pois, ja käytetään sähköä vasta sen jälkeen. Sähkönkulutus näyttää nyt asettuneen ja tasaantuneen 50-60 kWh per vuorokausi -tasolle:


Päivittäinen sähkönkulutus lokakuussa 2015. Sähkönkulutus nousi merkittävästi samaan aikaan kun ilma-vesi-lämpöpumppu asennettiin, mutta nousun taustalla täytyy olla jotain muitakin syitä. Pumppu käy enää 2-3 tuntia vuorokaudessa, joten se ei yksin voi olla lisääntyneen sähkönkulutuksen ainut syy.
Nyt pääsee sitten testaamaan takkojen tehoa. Ainakin hetken aikaa. Ulkona on tällä hetkellä Wainu -järjestelmän mukaan -5,6C, mutta  huomenna pakkasjakso taas loppuu, ja lämpötila ulkona nousee lähitunteina noin 10 astetta, eli ennusteiden mukaan +5C kieppeille palataan kohta uudestaan.


2 kommenttia:

  1. Osaatko arvailla mistä lämmönkulutuksen pomppaus juuri lämpöpumpun asennuksen jälkeen johtuu? Eihän tuo hirveän hyvälle näytä pumpun kannalta jos kulutus pitäisi puolittua alkuperäisestä.

    VastaaPoista
  2. Nyt kun on puolitoista viikkoa mennyt, niin enpä oikein muuta osaa sanoa, kuin että ei sähkönkulutuksen (siis nimenomaan sähkönkulutuksen, ei lämmönkulutuksen) kasvu ainakaan pumpusta voi johtua, sen kompura on käynyt tähän mennessä 67h eli keskimäärin noin 6h per vrk. Sähkövastus ykköselle ja sähkövastus kakkoselle oli kertynyt kummallekin tuntimittariin 3 tuntia.

    Sitä en ensin tiennytkään, että lämpöpumpussa on sähkövastukset, mutta ne pitää tietysti raksia irti - se että automatiikka kytkee niitä päälle, niin se tuntuu aika turhalta ja hallitsemattomalta. Onhan meillä oman metsän polttopuutkin siltä varalta, että lämpöpumpun oma teho ei riittäisi, eikä se kylminä pakkaspäivinä riitäkään, silloin jos pumpun tuotto on kovasta pakkasesta johtuen tasan nolla.

    Mutta jos ei sähkönkulutuksen kasvu voi pumpusta johtua, niin ei pumpun tekemä säästökään missään oikein näy. Ei ainakaan vielä. Talossa on mennyt esim. viime kuukausina noin 30-40 kWh per päivä, ja olen kuvitellut että se kuluu suurimmaksi osaksi lämminvesivaraajassa. Jolloin nyt kun lämpöpumppu tekee pelkkää lämmintä käyttövettä, plus muutaman yön se on (yli)lämmittänyt myös IV-kanavan tuloilmaa, niin sähkönkulutuksessa pitäisi tapahtua reilu harppaus alaspäin.

    Jotenkin pitäisi nyt nähdä pumpun käyttämät sähköt ja sen tuottama lämpöenergia. Nämä luvut ei ole nyt vielä tiedossa, eli nuo tuntimäärät ei sinällään kerro vielä oikein mitään.

    VastaaPoista