maanantai 4. tammikuuta 2016

Varapumppu laatikosta ulos

Otetaanpa vähän omakotitalon arkea tähän väliin. Joskus ajattelin, että kun kerran taloon tulee kellari, niin varuilta pitää olla varapumppu kaapissa. Eihän sitä tiedä jos vaikka salaojapumpulle tapahtuu jotain. Niin ei sitten tarvitse lähteä kaupasta etsimään. No tänään se sitten tapahtui.

Pumppu kyllä on kunnossa ja toimii ihan okei, mutta pumppaamon ulostuloputki käy niin lähellä maan pintaa, että se lienee nyt umpijäässä. Pumppu kyllä yrittää äänestä päätellen kovastikin pumpata, mutta veden pinta pumppaamon pohjalla ei silti hievahdakaan. Pitääkin sitten eristää tämä paikka ensi kesänä vähän paremmin.

Eli nyt sitten vaan varapumppu laatikosta ulos, ja ekan kerran käyntiin. Ja pumppaamon säiliö tyhjäksi. Onneksi salaojavettä ei näissä keleissä enää kovin paljon muodostu, joten enpä taida jaksaa alkaa höyrytys- tai sulatuspalveluita tilaamaan. Sulaahan tuo maaliskuussa muutenkin.

Musta vesi menee meillä kellarista viemäriin ihan muutenkin, sitä ei tarvitse onneksi pumpata Kun ollaan lähellä katua, niin talo saatiin rakennettua sellaiseen korkoon, että kaupungin viemäri jäi syvemmälle. Muuten mustavesi olisi pitänyt nostaa pumpulla ensin tonttikaivoon, josta se olisi sitten omalla painollaan lirutellut kaupungin viemäriin.

Varapumpun laatikko. Pahviloota on menossa seuraavaksi takkaan.

Kerran käytetty uppopumppu. Odottaa nyt saunan lauteiden alla seuraavaa käyttökertaa.
On muuten tulossa mielenkiintoinen viikonloppu - varsinkin jos sääennuste toteutuu, eli perjantain paikkeilla pitäisi olla Vantaallakin -29C pakkasta. Sellaista säätä ei olekaan ollut ainakaan 10 vuoteen, joten nyt pääsee testailemaan miten talo selviytyy ääriolosuhteissa:


Vantaalle ennustetaan 29 asteen pakkasta. Se tuntuu varmaan aika napakalta, kun 20km päässä on avoin merivesi.
Tällä hetkellä lämpötila on laskenut jo alle -15C:n ja ilmavesilämpöpumppukin on ollut seisahduksissa viimeisen 2 päivän aikana yhteensä 8 tuntia. Seisahdukset ovat olleet lähinnä öiseen aikaan. Pumppu siis sammuttaa itse itsensä noin -15C kohdalla, kun pakkanen kiristyy pumpun kannalta liian kovaksi, ja hyötysuhde menee ykköseen, eli pumpusta ei ole enää mitään hyötyä. Nyt pumppu vielä on käynnissä, ja se tekee yli +40C lämpöistä vettä. Lattiassakin kiertää nyt +39C lämmin vesi:

Ilmavesilämpöpumppu tekee +41C lämpöistä vettä -15C pakkasella, jos lattialämmityskin on päällä.
Jos ottaa lattialämmityksen hetkeksi pois, sitten tulee yli +50C asteista lämmintä vettä.
Lattiapiirissä kiertää +39C lämpöinen vesi. Lattiat tuntuukin nyt mukavan lämpöiseltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti