lauantai 23. joulukuuta 2017

12kg kinkku paistettu leivinuunissa

Kinkku, jolla ostettaessa oli painoa 12 kiloa, on nyt viime yönä paistettu ja tällä hetkellä jäähtymässä. Rasvaa kertyi 2 ja puoli maitopurkillista, eli kinkulla lienee nyt painoa jäljellä vajaa 10 kiloa.

Rasvat lähtevät jäähtymisen ja kovettumisen jälkeen "Kinkkutempun" keräykseen, joka on esim. kaikissa Suomen Citymarketeissa, meiltä matkaa lähimmälle Cittarille on noin kilometrin verran. Lisää tietoa keräyspisteistä ja kinkkurasvan pakkausohjeista tässä linkissä:

http://www.kinkkutemppu.fi/

Missään nimessä yhtään kinkkurasvaa ei pidä kaataa viemäriin - ei edes WC-pöntön kautta. Rasvahan ei liukene lainkaan veteen, eli vettä ja rasvaa ei saa millään keskenään sekaisin (tyyliin niin kuin esim. vesi ja sokeri sekoittuvat keskenään). Kokeile vaikka ämpärissä, johon voi laittaa pohjalle puoleen väliin vettä ja jos siihen sitten lorauttaa kinkkurasvat päälle, niin se jää kellumaan pieninä rasvapisaroina - mutta ei sekoitu. Nyt jos nämä rasvapisarat huuhtoo viemäristä alas, niin rasva kohmettuu viemärin kylmille putkipinnoille kiinni, eikä vesi huuhtele sitä siitä irti millään konstilla.

Ainoa keino saada viemärit uudelleen vetämään on tilata painehuuhteluauto pihaan, joka sitten kuumalla vesisuihkulla yrittää saada viemäriä avattua. Näin tulee taaskin tapahtumaan varmaankin joissakin (kerros)taloissa. Silloin Tapaninpäivänä on pari isoa viemärinavausautoa hörisemässä talon pihassa. Jos käy Tapaninpäivän ajelulla, niin kyllä näitä valitettavasti vaan joka vuosi jossain aina näkee, kun joku onneton on kaatanut rasvat viemäristä alas. Kalliimpaa päivää näille erikoismiehille ei juuri ole kuin joulunpyhät...

Joten mieluummin vaan kaikki rasvat vanhoihin maitopurkkeihin, ja sen jälkeen roskikseen. Parempi tietysti, jos jaksaa toimittaa kinkkurasvat keräykseen, jolloin ne menevät hyötykäyttöön, eli uudistuvan diesel-polttoaineen raaka-aineeksi.

Itse paistaminen sujui meillä hienosti Tiilerin Terhi -takan leivinuunissa. Säästyi ehkä sähköäkin jonkin verran, kun ei tarvinnut pitää sähköuunia päällä koko yötä. Jonkin peukalosäännön mukaan kinkun paistoon pitäisi varata 1 tunti per 1 kilo, eli 12 kilon kinkku olisi pitänyt paistua 12 tunnissa, mutta meillä 72-asteeseen asetettu kinkun paistomittari hälyytti jo 10 tunnin kohdalla. Leivinuunin lähtölämpötila oli noin 150C, suositus kinkun paistolle lienee vähän alhaisempi eli noin 120-130C, mutta leivinuuniin nyt vaan tulee tuollainen alkulämpötila, jos takassa on poltettu pesällinen puita.

Tässä vielä muutamia kuvia tältä päivää:

Tiilerin Terhissä leivinuunin suuluukun korkeus on noin 23cm. Vähän jänni-
tettiin 12kg:n kinkkua ostettaessa, että mahtuuko se leivinuunin luukusta
sisään, mutta hyvin mahtui. Kinkun korkeus oli vain 18cm. Leivinuunissa
sisällä on tilaa vaikka kuinka paljon, kunhan ensin saa kinkun sisään.

Ronja tykkää takan lämmöstä.

Takan ulkolämpötilat yläkulmassa ja lattian rajassa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti