tiistai 1. marraskuuta 2016

Lokakuun sähkönkulutus

Lokakuussa kului tänä vuonna sähköä 1417 kWh, joka oli 70 kWh vähemmän kuin vuosi sitten lokakuussa (silloin sähköä meni 1487 kWh). Tänä vuonna ilmavesilämpöpumppu oli toiminnassa koko kuukauden, viime vuonna vain 10 päivää (se asennettiin tai asennus siis päättyi 21.10.2015). Ekana asumisvuotena 2014 sähköä kului lokakuussa 1672 kWh, eli nyt jos katsoo näitä kolmen lokakuun kulutuksia graafisesti, niin ei niissä kyllä kovin suurta eroa näe, mutta hyvään suuntaan on joka vuosi menty. Toivottavasti ensi vuosikin olisi lokakuun osalta pienempi mitä nyt :-)


Talo Rautio, sähkönkulutus kuukausittain.
Lokakuulle tultaessa myös lattialämmitys on taas kytketty päälle - samoin ulkona seisova auto on ollut lämmityksessä. Näistä kai sitten johtuu se, että syyskuun sähkönkulutus lähes 2-kertaistui, sillä kuukausi sitten syyskuussa sähköä kului vain 740 kWh. Päivittäiset kulutuskäppyrät lämpötilakäyrillä lisättynä näyttivät tältä:


Talo Rautio, päivittäinen sähkönkulutus.
Alkukuussa sähköä kului enempi kuin loppukuussa, ja ehkä yhtenä osatekijänä oli silloin rakennuspuuhat. Alkukuussa tehtiin mm. pihakivitöitä, ja kai sitä sähköä sitten betonikivien muotoon leikkaamisessakin on kulunut. Tai ainakaan päivittäiset sähkönkulutukset eivät seuraa punaista lämpötilakäyrää juuri mitenkään. Punaisella katkoviivalla on koko kuukauden keskilämpötila. Se oli tänä vuonna Vantaalla +5,0C ja vuosi sitten +4,7C.

Laitoin ilmavesilämpöpumpun nyt jo "pörssisähköasetuksiin" noin viikko sitten. Siis niin, että se käynnistyy aikaohjatusti erityisesti yön tunteina, jolloin sähkö on halpaa. Aikaisemmin pumppua on käytetty päiväaikaan syystä, että silloin vuorokauden lämpötila on korkeimmillaan. Tämäkään muutos ei näkynyt päivittäisissä kulutusmäärissä loppukuun osalla oikein mitenkään, vaikka oletin kyllä, että tästä olisi tullut pieni "tasokorotus" vuorokautisten sähkönkulutusten määriin. Mutta ei se näköjään näy mitenkään, että käykö lämpöpumppu päivisin tai öisin. Euromääräisesti sen kyllä pitäisi näkyä, ainakin nyt joulukuun alusta lukien, kun pörssisähköä alkaa taloon tulla...

Tässä vielä pörssisähkön hintoja viime tammikuun alkupuolelta. Halvimman ja kalleimman tunnin välinen hintaero voi olla 4-5 kertainen. Lämpöpumppu kannattaa ajastaa siten, ettei se käynnisty aamun tai iltapäivän kalleimpina tunteina. Mutta yöllä pumppu voi käydä rauhassa - ja öisin talo myös kuluttaa eniten, kun vuorokauden lämpötila on silloin alhaisimmillaan.

2 kommenttia:

  1. Kovasti tuntuu pomppivan teillä tuo kulutus, kun lokakuu kiri kakkoseksi ohi helmikuun ja elokuun kulutus oli suurempaa kuin syyskuun. Meillä syyskuu oli 564 kWh ja lokakuu 766 kWh. Vuosikulutus on ainakin vielä toistaiseksi hymyn mallinen, mutta katsotaan kurtistuuko toinen suupieli tässä syksyn mittaan. Mielenkiinnolla seurailen pörssisähkötuloksia.

    VastaaPoista
  2. Hei Heli, osuit naulan kantaan - minustakin sähkönkulutus pomppii meillä aika lailla - ja ihan mihin suuntaan tahansa. Joskin rakentamisesta tämän täytyy johtua, en mä ainakaan muuta syytä keksi. Mutta näin siis näyttäisi olevan sekä vuorokausitasolla, että myös kuukausitasollakin.

    Ja nyt jos verrataan omia talojamme keskenämme energian kulutuksen osalta - niin syyskuussa eroa oli vain 206 kWh (eli 1,31 kertainen), mutta nyt lokakuussa ero on pompsahtanut jo lähes 2-kertaiseksi (teidän 766 kWh contra meidän 1417 kWh).

    Nyt kun mä saan seuraavana vuotena nuo pörssisähkökokeilut kokeiltua (ainoana uutena asiana), ja sit parisen vuotta tästä eteenpäin kun pääsen kotitalousvähennyksen piiriin, niin sit jos kokeilisin vielä aurinkopaneeleita, niin minusta mielenkiintoista nähdä, mitä se sitten vaikuttaa sähkön kulutukseen. Talvisin tuskin vaikuttaa juuri mitään, mutta kesällä kulutus voi ehkä mennä nollaksikin? Siis jos on aurinkosähköpaneelit.

    VastaaPoista