lauantai 2. heinäkuuta 2016

Mysteerinaisen paluu, osa2

Ei se juhannuksena meillä vieraillut mysteerinainen sitten ollutkaan ihan niin harmiton hiippari, miltä ensin näytti. Hän nimittäin palasi takaisin to-pe 29.6.2016 välisenä yönä klo 02:20:30 - ja sillä kertaa mukaan lähti rantapyyhe ja tyttären bikinit. Tämä taitaa nyt sitten olla ihan ihka ensimmäinen kerta, kun meidän pihasta on jotain hävinnyt. Tai itse asiassa tämä on jo toinen kerta.

Tyttären JOPO-polkupyörä varastettiin jo paljon aiemmin, ja se ei tallentunut kameran kuviin, eli ei tietoa kuka sen vei. Yritin kyllä Tori.fi -ostopalstalla sen jälkeen heti seuraavalla viikolla ostaa tuntomerkkeihin sopivaa JOPO-pyörää ja yksi ihan tässä lähistöllä vastasikin ostoilmoitukseeni, että heillä olisi ihan vastaavanlainen JOPO myynnissä. Jotain häslinkiä asiassa kuitenkin tuli, enkä JOPO:n myyjää ikinä tavannut...

Tämä viimeisin vierailu näytti nyt kuitenkin tältä:


Sama nainen saapui polkupyöräänsä taluttaen. Kolme päivää sitten tukka oli ponihännällä, nyt on ponihäntä poissa.


Sama lähempää.


Ranta pyyhe viety, seuraavaksi lähtee katetulla terassilla kuivumassa olleet bikinit. Polkupyörää siirrettiin siinä välissä sisäpihalle päin.
Ja sitten vielä vähän liikkuvaa kuvaa tähän loppuun, tässä aluksi tekijä saapuu paikalle polkupyöräänsä taluttaen (ihan samalla tapaa polkupyörää taluttaen tuli viimeksikin, ja sattumoisin kellokin oli ihan yhtä paljon, eli 20 minuuttia yli kahden yöllä).Kun pyörä on saatu parkkiin, sitten nainen siirtyy autokatokseen, jossa meillä oli polkupyörän sarvissa kuivumassa pari ranta pyyhettä. Toinen lähtee mukaan ja toinen jää. Mukana lähteneessä pyyheessä oli vaaleaa ja vihertävää kuviointia.Kun rantapyyhe oli kassissa, sen jälkeen polkupyörää siirrettiin sisäpihalle päin, jossa nainen kävi vielä katetulla terassilla (siis ihan meidän olohuoneen oven takana) ottamassa mukaansa tyttären bikinit.Ja koko helahoito vielä tässä ja yhteen pötköön, tämän filmin pituus on yli 3 minuuttia. Sen jälkeen kun bikinit oli otettu, tekijä pyöri vielä tontilla pari minuuttia, ja poistui sen jälkeen pyöräänsä taluttaen samaan suuntaan mistä oli tullutkin, eli Laurintietä itään päin eli Päiväkummun suuntaan. Luultavasti hän asuu sitten jossain siellä päin? Eipä kait polkupyörää taluttaen tai ajaen kovin pitkiä reissuja tehdä...?

Ehkä tämä juttu nyt sittenkin päättyi sillä tavalla ikävästi, että teen rikosilmoituksen poliisille anastetusta tavarasta, ja jos joku tunnistaa itsensä tai tunnistaa yöllä liikkuvan mysteerinaisen, niin tiedoista voisi siten ilmoitella. Joko minulle tai Vantaan poliisille.

Täällä netissä näkyvät videot eivät ole ihan parasta laatua, mikä johtuu siitä, että valvontakameran tallenne ei sellaisenaan "sovi" Youtubeen, eli Youtube ei tunnista sitä tiedostoformaattia. Joten tein nettiin siirron sitten niin, että filmasin omalla digikameralla suoraan ruudulta. Tarkempaa kuvaa näkee sitten, jos tulee omalta koneeltani katsomaan...EDIT 3.7.2016 klo 12:45:

Vastaan valokuvia käyttäen alla kommenttikentässä olleisiin keskusteluihin. Tässä alla pari kuvaa, joista näkyy, että miten meillä on valvontakameroista tiedotettu.  Jos käyttää kameravalvontaa, niin lain mukaan näkyvälle paikalle, esimerkiksi sisäänkäyntien yhteyteen on silloin laitetettava tallentavasta kameravalvonnasta kertova tiedote.

Omakotitaloissa on lisäksi vakiintunut tapa, että postilaatikolle tai ulko-oven kulmalle laitetaan asiasta kertova tarra - josta vorotkin osaa sen käydä katsomassa, ja menevät sen jälkeen yleensä jonnekin muualle, sinne missä kameroita tai rikosilmoitinlaitteita ei ole.

Roskakatos ja postilaatikko kadulta katsottuna.

Postilaatikko lähempää. Jos joku tulee pihaan, joutuu samalla kulkemaan postilaatikon ohi.

Nyt jos joku harkitsee itselleen kameravalvonta ja/tai rikosilmoitinlaitteiston hankkimista talon sisään, niin suosittelisin, että asia kannattaa hoitaa jonkun turva-alan yrityksen kautta ja avulla (esim. vartiointiliikkeet, lukkoliikkeet tai turvatekniikan myyjät ja asennusliikkeet). Näin varmistuu 2 asiaa. Ensiksikin - asiantuntijat osaavat laittaa kamerat ja rikosilmaisimet talossa "oikeisiin" paikkoihin, jolloin tekninen toteutus on hyvä ja tehokas. Toiseksi - pitää muistaa ja osata myös lainsäädäntö, etenkin jos asennetaan kameroita. Lakiviidakko onkin tässä kohtaa aika monisäikeinen juttu ja ihan oma maailmansa. Kameravalvontaa voi koskea ja koskeekin aika moni laki, aina henkilötietolain säädöksistä alkaen.

Myös kuvien tai videoiden julkaisemiseen liittyy vielä säädöksensä, ja tässäkin nyt mennään omalla kohdallani varmastikin aika "ylärajoilla" sen suhteen, että voidaanko turvakameran kuvia julkaista. Ja jos julkaistaan, voidaanko julkaista tunnistettavia kuvia? Ja syyllistytäänkö siinä yhteydessä mahdollisesti esim. kunnian loukkaukseen? Nythän esim. tämän blogin kuvissa näkyvää henkilöä ei ole vielä (lainvoimaisesti) tuomittu mistään. Eikä edes tiedetä, kuka hän on. Mutta jos henkilöllisyys joskus selviää - sitä on täysin tarpeetonta täällä julkaista.

Entä jos nyt kävisikin niin, että kuvissa näkyvä henkilö haluaisi haastaa minut jollakin perusteilla oikeuteen (esim. kunnianloukkaussyyte)?. En usko, että haastetta tulee, mutta jos tulisi - kyllä se minulle sopii. Sitten voisimme samalla myös keskustella siitä, miksi - ainakaan omasta mielestäni - ei ole sopivaa kuljeskella öiseen aikaan omakotitalojen pihoilla ja terasseilla, vaikka mitään ei ottaisikaan.

Kameravalvontaan liittyen on olemassa ihan oma erillinen turva-alan kameravalvontaopas, ja se löytyy tästä linkistä (ja kyllä - siinä on todellakin 83 sivua tiuhaa tekstiä) Eikä tämäkään taida olla vielä ihan kaiken kattava, mutta antaa kuitenkin hyvän yleiskuvan asiasta, ja on ladattavissa tästä linkistä:

http://www.turva-alanyrittajat.fi/kameravalvontaopas

8 kommenttia:

 1. Karmivaa! Siis jo se ajatus että nukkuessa joku seisoo ikkunan takana.
  Mutta hänen ottamansa asiat kielivät ehkä kuitenkin siitä että hän otti tarpeeseensa. Sitä on tosi vaikea ymmärtää, mutta on lapsia joilla ei ole ihan tavallisia juttuja. Uimapukuja, rantapyyhkeitä. Tämä ei tietenkään ole oikea tapa niitä hankkia, mutta selitys voi olla moninainen.
  Toki tavallaan toivoisinkin että se on joku jonka tyttärellä ei ollut uikkareita ja rantapyyhettä, eikä ollut rahaa niitä ostaa - sen sijaan että kyseessä on joku epäilyttävä hiippari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnilleen samoin ajattelin itsekin, kun rikosilmoituskaavaketta netissä täyttelin ja anastetun omaisuuden yhteisarvoksi tuli noin 20 euroa. Eli jos jollain ei nyt sitten tätä rahaa ole, ja varmaankin on todella tarpeeseensa nämä ottanut (hän mm. jätti toisen rantapyyhkeen pyörän sarviin), niin onhan sellainen elämä aika surkeassa jamassa silloin...

   Tällainen ura ei kuitenkaan kenellekään sovi pidemmän päälle, jolloin kiinni jääminen on kuitenkin se parempi vaihtoehto, ja jos on nuoresta henkilöstä kyse, silloin ehkä sosiaaliviranomaisetkin voivat olla jotenkin asiassa avuksi.

   Jatkossa meillä ei nyt kuitenkaan pyykkiä enää jätetä yöksi enää ulos muuta kuin yläparvekkeille. Sinne ei kukaan ulkopuolinen pääse :-)

   Poista
 2. Onpa harmillinen juttu. Aika monta epämääräistä vierailua jo takana. Katsoin tuota teidän otsikkokuvaa ja näyttää siltä, että teillä on siinä paljon ohikulkuliikennettä. Joku satunnainen ohikulkija sitten bongaa teidän pihalta jonkun tarvitsemansa tavaran. Onko teillä jossakin hyvin näkyvässä ja valaistussa paikassa kyltti tyyliin 'tontilla on tallentava kameravalvonta' ja siihen vielä valvontakameran kuva rinnalle? Ehkä se rajoittaisi hieman pikkutekijöitä. Todelliset pro-tyypit taitavat hakea tarvitsemansa systeemeistä huolimatta. Minulla oli ennen työhuone Pasilan vanhoilla veturitalleilla ja varkaat noukkivat haluamansa tavarat ja poistuivat alle viidessä minuutissa, jolloin Securitas tuli paikalla. Harvinaista kyllä sain tästä huolimatta kamppeeni takaisin.
  Mieluummin sitä lahjoittaisi pyyhkeitä ja uikkareita avointen kanavien kautta kuin oman käden oikeuden periaatteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasinkin jo tuonne ylemmäs - varsinaista artikkelia vähän jatkamalla ja parin kuvan avulla, että kyllä - meillä on kameroista kertova varoitustarra olemassa, ja osa kameroista on hyvin näkyville paikoille asennettuna.

   Mutta se ei nyt ollut riittävä pelote tällä kertaa.

   Nyt kun tässä tontilla ollaan jo vuodesta 2010 jossain määrin ja elokuusta 2012 asti aktiivisemmin rakennettu, niin aika vähän tässä on kuitenkin harmeja ollut, ja tilanne varmaan helpottuu vielä lisää nyt kun tänä kesänä saadaan vielä tehtyä aita tontin rajoille. Nyt tontti on käytännössä vielä aitaamaton. Orapihlaja-aita tässä tosin on osan matkaa, ja se lienee tontin aikaisempien omistajien peruja.

   Poista
 3. Hyi kun karmivaa! Kauheaa ajatella, että joku hiippailee pihalla kun itse on nukkumassa. Tuo aikaisempi "harmiton" visiitti olikin siis paikkojen tarkistus visiitti, ja voihan olla, että tämä vähempi arvoisten asioiden ottaminen on myös jonkunlainen testaus. Suosittelen Helin tavoin laittamaan kyltit valvontakameroista ja valvonnasta jne, viestinä rosvolle: "sinut on nähty". Tosityypit tulee vaikka seinän läpi, mutta hieman poloisemmat rosvot, usein päihdeongelman vuoksi hommiin ajautuneet, sen sijaan saattavat mielummin mennä mielummin taloon, jossa valvontaa ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JEP, meille on tulossa vielä aita tontin ympärille ja muutamia liiketunnistimella itsestään syttyviä valaisimia, jolloin jos joku vielä yöllä tulee - niin näkee sitten entistä paremmin kuljeskella. Ja kameratkin näkevät paremmin.

   Mutta en ole nyt vielä ehtinyt mitään näistä laittamaan paikoilleen, vaikka kaikki tarvikkeet kyllä on jo ostettu, ja nämä on enää tekemistä vaille valmiit... :-)

   Poista
 4. Raksaamisen ajan kun asuimme väliaikaisesti Helsingissä, niin asuinpaikkaamme murtauduttiin kun olimme siellä nukkumassa. Heräsimme koiran murinaan ja epämääräiseen kolinaan. En tiedä oliko siellä pimeydessä vielä joku kun tiloja plyiltiin, koska valoja ei laitettu päälle. Ehkä onneksi ei laitettu, jos siellä joku oli? Jatkoimme nukkumista ja käskimme koiran antaa oravien olla.. Kunnes aamulla tilanne valkeni :( Nukuin aika pitkään pesismaila sängynvieressä. Myöhemmin selvisi että kyseiset tyypit olivat tehtailleet kymmeniä murtoja, ja todella härskisti menty asuntoihin vaikka siellä oli ihmisiä hereillä, nukkumassa, saunomassa... Kyllä kylmäsi :(

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa kyllä hurjalta - joskin olen kuullut muualtakin, että myös täällä Vantaan puolella omakotitaloissa on käyty sisällä saakka, vaikka talon asukkaat ovat olleet kotosalla ja nukkumassa. Siinä Vantaan tapauksessa talon takkahuoneesta oli kadonnut telkkari, aamulla oli pelkkä kaukosäädin jäljellä.

  Meilläkin on koira, ja pitää kyllä kovaa meteliä jos joku tulisi yöllä sisään. Ulkona liikkuvaan koira ei sisältä ollut reagoinut, tai ei ainakaan itse herätty siihen, että koira olisi reagoinut.

  Ehkäpä täytyy itsekin alkaa tällä menolla kohta pesäpallon harrastajaksi - ja alkaa myös nukkumaan pesäpallomaila vieressä? :-)

  VastaaPoista