tiistai 14. maaliskuuta 2017

Ei ole vuodet veljeksiä...

Tänä talvena ei Vantaalle saatu kuin 3 kylmää hönkäystä. Ensimmäinen (myös runsaan lumen kera) tuli marraskuussa. Sitten talvi yritti tulla kerran tammikuussa ja kerran helmikuussa. Mutta siihen se sitten jäi, eli erittäin lauha talvi oli tämäkin. Sähköä kului reippaasti ainoastaan tammikuussa, jolloin pakkasta oli sen verran reilusti, että lämpöpumppu sammutti itsensä. Helmikuussa pakkasraja ei ylittynyt, eikä sähkönkulutuksessa silloin tapahtunut kovin suurta hyppäystä, niin kuin alla olevasta graafista näkyy.

Lattialämmitys on ollut poissa päältä käytännössä jo helmikuun puolivälistä lähtien. Paitsi että eräs putkifirmassa työskentelevä ystäväni neuvoi, että vaarana pitkissä seisokeissa on se, että lattialämmityksen kiertovesipumppu "jämähtää kiinni", eikä pitkän seisokin jälkeen enää syksyllä käynnistykään. Joten laitoin sitten kiertovesipumpun käynnistymään nyt puoleksi tunniksi joka yö klo 03:00.

Tänä vuonna tähän asti sähköä on kulunut 2941 kWh 12.3.2017 mennessä. Viime vuonna pelkästään tammikuussa 2016 sähköä kului 2783 kWh - eli lähes sama määrä, joka vuonna 2017 oli 2,5 kuukauden sähkönkulutus.


Alkuvuoden sähkönkulutus 1.1 -> 12.3.2017 yhteensä 2941 kWh.


Nyt maaliskuussa - kun lattialämmitys ei enää ole päällä, ja talo lämpenee takan viihdelämmöllä - niin vuorokauden sähkönkulutus on vakiintunut noin 25 kWh/vrk -tasolle.

Keskikesällä vuorokauden tyypillinen sähkönkulutus oli 15-20 kWh, eli silloin ilmasta veteen lämpöpumppu toimii ilmeisesti paremmalla hyötysuhteella kuin nyt, kun ulkona lämpötila on nyt nollan kieppeillä, mutta kesällä lämmintä on reilusti enemmän, jolloin ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde on parempi.

Vuorokautinen sähkönkulutus varmaan pienenee tasaista tahtia, ja kevättä kohden selvästikin mennään - tänään näin tämän kevään ensimmäisen perhosen, kun neitoperhonen oikoi siipiään halkopinon päällä tässä meidän pihassa. Eli tänään linnut lauloivat (taustaäänet videolla jos laittaa tietokoneen kaiuttimet suurelle -  kas näin):


Vein tämän neitoperhosen meidän ulkokellariin, sillä liian aikaisin oli lähtenyt liikkeelle hän. Kellarissa pysyy plussa-asteilla ympäri vuorokauden, muuten tämä olisi paleltunut ensi yön pakkasissa. Mutta kellarissa voi sitten odotella oikean kevään tuloa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti