maanantai 8. toukokuuta 2017

Huhtikuun sähkönkulutus

Huhtikuussa sähköä kului 1099 kWh, ja kuukautta aikaisemmin maaliskuussa 2017 sähköä kului 1137 kWh, eli yli tuhannen kilovatin kuukausikulutuksissa on pysytty koko tämä vuosi. Tämä on viime vuoteen verrattuna vähän enemmän, sillä vuosi sitten huhtikuussa kulutus oli 750 kWh ja vuosi sitten maaliskuun kulutus oli 986 kWh.

Tältä näyttää sama graafisesti, eli tässä kuukausikäppyrät:


Punaisella on siis suorasähkön kulutus eli ekan asumisvuoden kulutus. Nyt jos vertaan tämän vuoden keltaisia pylväitä vuoden 2015 suorasähkön kulutukseen, niin eipä noissa pylväissä nyt kovin suuria eroja näytä olevan. Ja tämän vuoden pylväät ovat nyt kevään aikana selvästi viime vuotta korkeammat. Tämä johtuu kai viileämmästä keväästä. Mutta on taustalla jotain muitakin syitä, sillä päivittäisessä sähkönkulutuksessa on isoa hajontaa, päiväkulutukset näyttävät tältä:

Päiväkohtaisessa kulutuksessa vaihteluväli on 16,3 kWh:n ja 61,6 kWh:n välillä. Ja sähköä on siis tässä kuussa kulunut talon rakentamiseen (tarkemmin sanottuna pihatöihin) liittyen, sekä normaalit kotitaloussähköt (niiden suhteen ei ainakaan omasta ole mitään normaalista poikkeavaa), ja kolmas isompi kulutuspiste on VILP, joka tällä hetkellä tekee pelkkää lämmintä käyttövettä. Eli lattialämmitys on poissa päältä, ja on ollut pois päältä jo helmikuulta lähtien. Takka oli tänään kyllä taas päällä - ensimmäisen kerran viikkoon. Muuten talo on alkanut lämmetä auringon lämmössä niin, että muuta lämmitystä ei ole nyt viime päivinä paljon enää tarvittu.

Jos katson tästä päivästä koko vuoden taaksepäin, niin 8.5.2016 lähtien sähkönkulutus on ollut (ostosähkön osalta) yhteensä 12373 kWh, siitä laskettu energiatehokkuus on ollut 51 kWh/m2, ja edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna kulutus on ollut 3923 kWh vähemmän.

Ostetun sähkön lisäksi polttopuita menee noin 5 pinokuutiota vuodessa, ja lisäksi VILP pumppaa jonkin verran lämpöä sisään ulkoilmasta, mutta lämpöpumpun osalta minulle on vähän jäänyt epäselväksi se, että paljonko pumppu kuluttaa, ja paljonko se tuottaa. Mutta suurin syy vuosikulutuksen pienenemiseen 3923:lla kWh:lla on tietysti lämpöpumppu, sillä mitään muita muutoksia talossa ei ole asumisaikana tehty. Ja kun tuo 3923 kWh muutetaan euroiksi, niin suunnilleen 400 eurosta vuosittain on kyse. Ja kun lämpöpumpun hankintahinta oli 8600 euroa, niin siitä voi sitten laskeskella takaisinmaksuaikoja... :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti