lauantai 22. tammikuuta 2022

Omakotiasumisen kulurakenne

Nyt ennätyskylmän joulukuun 2021 jälkeen on julkisuudessa ja TV-uutisissakin haastatteluissa ihmetelty ja paljoksuttu omakotiasukkaiden sähkölaskuja. Moni on järkyttynyt yli 1000 euron sähkölaskustaan ja ilmeisesti tai mahdollisesti Suomen ennätyksen tässä lajissa teki radiotoimittaja Mari Valosaari, joka kertoi saaneensa joulukuulta 2021 sähkölaskua yhteensä 2245,37 euroa! Tässä linkissä siitä tarkemmin:

Mari Valosaaren sähkölasku

Jos meiltä kysytään samaa, niin oma sähkölaskuni joulukkuulle 2021 oli 261,32 euroa - josta summasta sähköenergian osuus oli 113,42€ ja veroihin ja siirtomaksuihin kului yhteensä 147,90 euroa.

Jos tiivistän omassa omakotiasumisessamme kulurakenteen nyt päättyneeltä vuodelta 2021 ja vertailun vuoksi kaikilta aikaisemmiltakin vuosilta (uuteen taloon päästiin muuttamaan aikoinaan syys-lokakuun vaihteessa 2014), niin alusta saakka tähän päivään saakka vuosittaiset kulut näyttävät tältä:Kululajeittain katsottuna sähkön euromäärä ei ole kasvanut lainkaan. Tämä johtuu ainakin osittain siitä, että vuosi 2014-2015 oli lokakuulta-lokakuulle suorasähköllä asumisen "koevuosi". Suorasähköllä asumiskokeilu johti siihen, ettei taloon tullutkaan maalämpöä, vaikka sellaista oli alunperin suunniteltu jo rakentamisen aikana asennettavaksi.

Mutta taloon tulikin maalämmön asemesta ilmasta veteen -lämpöpumppu, koska ekan 12kk asumisen aikana sähköä kului vain noin 17000 kWh, joka siis maksoi noin 1800€. Tämä summa oli niin pieni, että jos maalämmön avulla siitä saisi nipistettyä puoletkin pois, niin noin 900€ vuosisäästöllä yli 20 tonnin maalämpöinvestointia saa kuolettaa yli 20 vuotta. Ja silloinkaan ei olla vielä  huomioitu sitä, että maalämpöpumpun laitteistot joutuu uusimaan jo 15 vuoden kohdalla.

Mutta ilmasta-veteen -lämpöpumppu maksoi asennettuna vain 8600 euroa, ja nyt tänä vuonna kun maaliskuussa 2021 siitä hajosi piirikortti, niin samaan koneeseen piti investoida 1130 euroa lisää. Tämän hetkinen hinta tälle kokeilulle on siis 9730 euroa. Lienee tuo nyt tähän mennessä säästänytkin sähköä ehkä noin 2000-3000 eurolla, niin katsotaan miten tässä kokeilussa lopulta käy? Ehkä kone tienaa lopulta hintansa, tai sitten ei. Yhteensä käyttötunti mittariin on nyt kertynyt noin 6 vuoden aikana yhteensä 8196 tuntia. Koneen odotettavissa oleva käyttöikä pitäisi olla noin 40000 tuntia, jonka jälkeen se on loppuun ajettu. 

Maalämpöä ja kaikkia lämpöpumppuja myydään yleensä pelottelemalla ostajaa kovilla korotuksilla energian hintoihin niin, että laskenta-exceleissa vuosikorotukset ovat aina vähintään 3-5%. Jos nyt katson itse peruutustuspeiliin, että miten on käynyt, niin 2014 sähkö on maksanut 5,25€/kWh ja nykyisessä sähkösopimuksessani syyskuusta 2021 eteenpäin sähkönhintana on 4,75€/kWh ilman kk-maksuja ja 18 kuukaudeksi eteenpäin sama hinta. Toki kyllä se sähkönhinta joskus voi nousta, ja viime joulukuu jo näyttikin siitä esimerkkiä.

Prosentuaalisesi ehkä eniten on nousseet vakuutusmaksut, jotka lähes 2-kertaistuivat vuodesta 2014 vuoteen 2020. Sitten kilpailutin vakuutusyhtiöt ja sain vähän hintaa alas ilman, että vakuutuksen sisältöä tai omavastuun suuruutta olisi pitänyt muuttaa.

Jätemaksut ovat kehittyneet maltillisesti, koko asumisen aikana nousua noin 20%. Ensi vuodelle tulee tässä kohtaa alennusta, koska sekajäteroskiksen tyhjennysväliä muutettiin 2 viikosta 4 viikkoon 1.1.2022 lukien. Koska talossa asuu enää 2 henkilöä, niin jätteitäkään ei kerry enää yhtä paljon kuin alkuvuosina, jolloin asukkaita oli 4. Mutta nyt molemmat lapset ovat jo muuttaneet asumaan ja opiskelemaan Vantaalta muualle (Tampereelle ja Lappeenrantaan). Tästä asukasmäärän laskusta johtuen myös vesilasku on vuosien saatossa pudonnut reippaasti, lähes puolella.

Kiinteistöveroon on tullut vuodesta 2014 lisäystä noin 13% eli yhteensä reilut sata euroa 7 vuoden aikana. Korjauskulut ovat vaihdelleen alle satasesta (IV-koneen suodattimien hinta) nykyiseen 1450,67 euroon, josta summas se ilmalämpöpumpun piirikortti kustansi sen 1130 euroa, ja loput ovat IV-suodattimia yms. pienkorjauksia.

Tänä vuonna kuukautta päälle laskettu asumisen kulu oli 413 euroa, eli noin 200 euroa per henkilö. Ei ole iso raha pk-seudulla, jos katsoo mitä asuminen täällä seudulla noin muuten maksaa, niin 413 eurolla ei saa edes yksiön vuokraa maksettua. Tietysti jos on asuntolainaa tai rakennuslainaa (niin kuin meilläkin toki on), niin se tulee tuohon summaan päälle. Mutta sen todennäköisesti saa talon myydessä pois, eli se ei ole kulu vaan investointi. Lisäksi myydessä voi saada enemmänkin, mitä talo on aikoinaan maksanut. 

Esim. kun tämän omakotitalon tontti ostettiin 10 vuotta sitten 105.000 eurolla, niin tänä päivänä tonttien hinnat näyttää liikkuvan siinä 130.000-150.000 euron haarukassa. Eli pelkästään tonttien hinnat ovat nousseet keskimäärin 300 euroa joka kuukausi koko 10 vuoden ajan (jolloin 10 vuodelle laskettu arvonnousu on 36000 euroa). Omakotitalojen hintakehitystä en ole nyt katsonut, ja siihen voi myös vaikuttaa moni muukin seikka. Esim. talon ikä, koko ja asumisen kulut.

2 kommenttia:

 1. Aika optimistisen ennusteen lasket ilmavesilämpöpumpun käyttöiäksi. Jos se on nyt sinulla 6 vuodessa kerryttänyt mittariin 8000h ja oletat että se kestää 40 000h niin käyttöikä olisi 30 vuotta. En usko siihen. Itse oletan että mlp ja vilpin käyttöiässä on etu mlp:.n hyväksi siitä syystä että laite on kokonaisuudessaan tasalämpöisessä tilassa. Jos itse veikkaisin jotain niin mlp 20 - 25v ja VILP tuosta 5 v pois. Toki lämpöpumppu voi joutaa romukoppaan aikaisemminkin esim vaikka varaajan happanemisen takia.

  Mielestäni sinulle tulee lämpöpumppuun syystä tai toisesta todella vähän tunteja. Yleensä käyntiaika on-off koneella (en muista oliko sinulla invertteri) on jotain 2000-3000h vuodessa. Invertteri koneeseen tunteja tulee vielä tätäkin enemmän.

  Itsellä lämmitettävää jotakuinkin samanverran. MLP + aurinkosähkö -> ostosähkö ~8300 kWh/vuosi. Ylijäämä aurinkosähkön myynnistä tuli vielä hiukan rahaa takaisin. Nyt yhtälöön tuli vielä sähköauto.

  VastaaPoista
 2. Jos mlpn joutuu uusimaan 15v kohdalla niin eikö vilppiä tarvi? Jos olet perehtynyt tekniikkaan niin ne ovat molemmissa laitteissa hyvin samankaltaiset. Myös itse laitteiden hinnat ovat tästä syystä lähellä toisiaan. Maalämpöpumpun yhteydessä poratun kaivon hintaa ei kannata sekoittaa tähän koska se on oikein mitoitettuna "ikuinen" ja vain laite tarvii joskus uusia.

  Maalämpöpumpun höyrystimessä kiertää kaivossa lämpenevä liuos. Höyrystin ja kiertovesipumppu on maalämpöpumpun sisällä. VILPin höyrystimen läpi virtaa ulkoilma. Höyrystin ja ilmaa liikuttava puhallin on pihalla.

  VastaaPoista