sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Kesäkuun sähkönkulutus

Tässä olisi tämän kertaiset vuorokausikohtaiset sähkönkulutuskäppyrät kesäkuulta:




Talo Rautio, sähkönkulutus 498 kWh kesäkuussa 2016.
Pitkästä aikaa kulutustietojen seuraaminen oli ihan jännää puuhaa loppukuun päivinä. Että meneekö yli 500 kWh:n vai eikö mene. No pari kilovattia jäi alle, ja omasta mielestäni tällä kertaa pieneen kulutustasoon löytyy useampiakin syitä:

Ensinnäkin, kuukausi oli lyhyt - vain 30 päivää. Jos olisi ollut "normaali" 31-päiväinen kuukausi, kuukauden kulutus olisi varmuudella mennyt yli 500 kWh:n. Toinen kulutusta vähentänyt tekijä oli juhannus. Nyt - ensimmäistä kertaa ikinä - otin lämpimän veden lämmityksen poissaolon ajaksi kokonaan pois päältä. Tästä syystä kahden vuorokauden sähkönkulutus jäi normaalista selvästi alhaisemmaksi. Juhannuksen reissusta johtuen varmasti myös vedenkulutus kesäkuussa oli hyvin maltillinen - vain 8,3 kuutiota eli 69,7 litraa per henkilö per vuorokausi. Poreallasta ei käytetty kesäkuussa kertaakaan - joten lämmintä vettäkään ei ole paljon kulunut. Vesi-ilmalämpöpumppu käy tällä hetkellä noin tunnin päivässä.

Juhannuksen kokeilusta johtuen huomasin, ettei lämpöpumpun tarvitse aamulla käynnistyä. Illalla se on aina käytössä, koska silloin lämmintä vettä tarvitaan, meillä kaikilla on tapana käydä suihkussa juuri iltaisin. Ja 500-litrainen varaaja ei ole ehdi aamuksi montaa astetta jäähtyä. Joten nyt lämpöpumppu on laitettu käynnistymään ekan kerran vasta keskipäivällä, jolloin on vuorokauden lämpimin hetki. Mitä lämpimämpi ulkoilma - sen paremmat hyötysuhteet.

Jäin vielä hetkeksi seurailemaan, että jäikö uusista säädöistä johtuen juhannuksen jälkeisten päivien pikkuisen alemmat kulutustasot pysyväksi ilmiöksi, mutta heinäkuun alkupäivien perusteella ei näytä jäävän. Kulutustaso on palannut takaisin haarukkaan 15 kWh ->20 kWh per vuorokausi. Loppukuulle tuli jostain syystä kolme perättäistä päivää, jolloin sähkönkulutus jäi alle 15 kWh:n - enkä sitten tarkemmin tiedä, että mistä tämä mahtoi johtua.

Jos katsotaan kokonaistilannetta tammikuusta 2014 eteenpäin, niin nyt toteutunut 498 kWh:n kuukausikulutus on pienin ikinä. Edes vuoden 2014 alkuvuoden kuukausina ei päästy kertaakaan tämän alle, vaikka asumaan muutettiin vasta syys-lokakuun vaihteessa 2014. Sen jälkeen asuttiin vuosi suorasähköllä aina lokakuulle 2015 asti, jolloin taloon tuli ilmavesilämpöpumppu.

Joskus olen kuullut jonkun sanovan, ettei sillä ilmavesilämpöpumpulla mitään tienaa. No - kyllä se ainakin viime kesäkuun kulutuslukuja on vähentänyt 54%, sillä vuosi sitten kesäkuussa meillä oli sähkönkulutus 1074 kWh - ja nyt meni tällä kertaa 498 kWh. Toki tämä kaikki ei varmastikaan johdu yksin lämpöpumpusta, voi olla että tämän vuoden kesäkuussa kaikilla muillakin on kulunut vähemmän sähköä kuin vuosi sitten samaan aikaan, näin ainakin - siis samansuuntaisia havaintoja talo Kissankäpälässä, joka myös jakaa kulutuslukemiaan meidän kaikkien iloksi:

http://kissankapala.blogspot.fi/2016/07/kesakuiden-kulutusero-10.html

Tässä vielä meillä kaikkien kuukausien kuukausi-käppyrät tammikuusta 2014 alkaen:


Kuukausittaiset sähkönkulutuspylväät tammikuusta 2014 alkaen.
Onko sitten riittävä säästö, jos lämpöpumpun ansioksi laskettaisiin kaikki säästöt eli esim. 54% kesäkuulta 2016?

Meillä euromääräinen tarkastelu menee tässä kohtaa näin:

Vuosi sitten kesäkuun sähköt eli 1074 kWh maksoi yht. 119,12 euroa. Samalla laskentakaavalla 498 kWh tulisi maksamaan tänä vuonna 55,23 euroa (lasku ei ole vielä tullut). Erotus euromääräisesti on 63,89 euroa. Lämpöpumpun hinta oli 8600 euroa ja tällä vauhdilla se maksaa itse itsensä 134 kuukaudessa eli noin 11 vuoden aikana. Kun laitteiston käyttöikä on noin 17 vuotta, niin investointi on kannattava myös euromääräisesti - sillä ympäristöystävällinen hankinta se on kait joka tapauksessa?

No ihan näin tätä ei ehkä voi laskea? Tai voisi tämän näinkin laskea, jos jokainen kuukausi olisi kesäkuu, mutta mahtuu kalenterivuoteen muunkin nimisiä kuukausia, ja talvella osan aikaa lämpöpumppu ei edes toimi (jos pakkanen laskee alle -17C).

Toinen tapa laskea lämpöpumpun kannattavuutta voisi olla se, että jos lasken yhteen tämän vuoden ekat 6kk, niin tammikuun alusta kesäkuun loppuun asti sähköä on kulunut 6873 kWh. Sen jos kertoo kahdella, niin koko vuoden kulutus asettuisi 13746 kilovattiin. Eniten tänä vuonna kului sähköä tammikuussa, joka oli poikkeuksellisen kylmä - ja jos tammikuun kulutuksesta leikataan noin 1500 kWh pois, niin ollaan ehkä tavanomaisen tammikuun tasolla - silloin voidaan sanoa, että vuosittain sähköä menisi noin 12500 kWh.

Kun suorasähköllä asuessamme  vuosikulutus meillä oli ekana vuotena 16652 kWh, niin sähkön säästö olisi noin 4000 kWh vuosittain. Sen hinta lienee noin 450 euroa. Nyt tällä laskukaavalla investointi maksaa itsensä takaisin 8600 / 450 = 19 vuotta. Tässä ajassa laitteisto lienee loppuun ajettu. Eli jos näin käy, säästöt on plus-miinus nolla. Toki - jos seuraavan 19 vuoden aikana tapahtuisi sähkön hintojen nousua, niin se noususta aiheutuva kustannussäästö sataa kaikki omaan laariin, ja sitä en ole tässä huomioinut enkä arvioinut. Eikä kukaan varmuudella tiedä, että nouseeko sähkön hinta, ja jos nousee - paljonko se nousee? Viimeisen 4-5 vuoden aikana sähkön hinta ei ole noussut (muuta kuin korkeintaan inflaation verran).

Mikä tässä nyt sitten klikkaa, että investoinnin kannattavuus voi olla kyseenalainen, vaikka esim. kesäkuussa 2016 lämpöpumppu on leikannut sähkölaskusta jopa puolet? Nähdäkseni ongelma on siinä, että uudet talot kuluttavat lähtökohtaisestikin jo hyvin vähän. Jolloin kun meillä ekan vuoden sähkölasku (lokakuusta 2014 lokakuulle 2015) oli noin 1800 euroa, niin tästä summasta vaan ei ole paljon säästettävää...

Lämpöpumput ovat kuitenkin erittäin hyvä investointi vanhoissa taloissa (sen hinnalla taloa ei vielä paljonkaan korjata), ja siellä niille riittää töitä, koska lähtötason kulutuslukemat ovat paljon korkeammalla. Mutta jos uusissa taloissa ei ole kulutusta juuri nimeksikään, silloin ei myöskään lämpöpumpulle löydy töitä, ja silloin lämpöpumppu ei pääse kunnolla tienaamaan, eikä välttämättä maksa itseään koskaan takaisin...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti