keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Vältä asuntomurto jouluna

Jouluna monessa perheessä varmasti matkustetaan sukulaisten luokse - joskus varmaan hyvinkin pitkien matkojen päähän. Tänä vuonna joulunpyhät osuvat viikonlopun yhteyteen, joten 5 päivässä ehtii hyvin kyläilemään. Valitettavasti aina jouluisin ja muinakin pitkinä pyhinä sattuu myös niin, että sillä välin joku muu voi kyläillä kotonasi kutsumatta. Jolloin jälki, sekasotku ja järkytys on varmasti hirveä, kun joulun jälkeen kotiin palataan. Tänä vuonna lisähaasteena taitaa olla vielä lumisateet, jotka ilmeisesti pyyhkäisevät pyhien aikana yli koko Suomen:

http://www.weatherplaza.com/en-US/forecastloop/?type=1&continent=europa

Jolloin varsinkin omakotitalossa pihalle satanut ja kolaamaton lumi saattaa helposti paljastaa murtomiehille, että talon väki on poissa kotoa.

Netissä on monella sivulla annettu hyviä neuvoja, mitä kannattaa tehdä, jotta varas ei tule - tai mikä erityisesti houkuttelevat kutsumattomia vieraita paikalle. Tässä muutama linkki, otetaan ne hyvät neuvot ensin, kas tässä:

https://www.suomela.fi/joululomalle-lahdossa-valta-asuntomurto-suojaa-kotisi-lue-vinkit-kuinka/

Suomelan vinkeissä viitattiin mm. lentoasemien parkkipaikkoihin, josta murtovarkaat ovat katsoneet rekisterinumeroiden perusteella matkoille lähteneiden kotiosoitteita, niin jos ei ole ottanut tietojenluovutuskieltoa oman autonsa rekisterinumeroon, niin tässä kohtaa yksi tapa on naapuriapu. Jos joku kaveri tai naapuri heittää matkalle lähtijän kentälle, ja sen jälkeen auto takaisin kotipihaan ja avaimet (lukittuun) postilaatikkoon, niin sitten ainakaan auto ei ole lentokentän parkissa rikollisliigojen tarkkailtavana. Ja jos ei ole naapuriapua käytettävissä, tai jos tulee jostain kauempaa Suomesta esim. Vantaalle, niin auton voi jättää jo 5km ennen lentokenttää esim. Jumbon parkkiin (ihan luvallisesti), kas näin:

https://www.goparking.fi/

Tässä linkissä taas 9 asiaa, joita kannattaa välttää:

https://www.mtv.fi/teemasivut/naapurit/artikkelit/artikkeli/valta-naita-9-asiaa-jotka-houkuttelevat-varkaita/5889488#gs.gWq4vyE

Tuolla linkissä viitattiin myös hälytysjärjestelmiin, mutta jos niitä  ei ole - ei niitä nyt ehdi myöskään ennen joulua enää hankkia. Mutta noin muuten, jos haluaa hintatietoa ja muuta hyödyllistä tietoa niihin liittyen, niin täällä on tehty mielestäni hyvä vertailu 3 toimittajan kesken:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/25/vertailimme-kodin-murtohalytysjarjestelmia-hinnoissa-ja-palveluissa-tuntuvia

Jos on innokas sisustus-, raksa- tai kotibloggaaja, niin sosiaalinen media voi olla myös vaaranpaikka (niin kuin tuolla Suomelan sivustoilla jo kerrottiin). Mutta kyllä sosiaalisen median saa omasta mielestäni toimimaan myös toisinpäin. Siis jos on joulun kotonaan - niin kuin minä olen tällä kertaa, ja meillä on myös parisen kymmentä kylävierastakin täällä, niin toki voin kertoa sen nyt tässä jo etukäteen. Koirakin on kotona, joten mahdollinen murtomies haukutaan kovaan ääneen jo ovella.

Mutta vaikka aktiivinen blogin pitäjä ei olisikaan kotona, niin ei niitä mahdollisia matkasuunnitelmia tuleville pyhille tietystikään kannata etukäteen tänne kirjoitella. Kaikille avoimen blogin kautta tieto leviää heti koko Suomeen, ja jos suomeksi kirjoittaa, niin sitä ymmärretään sujuvasti ihan Virossa asti.

Sen sijaan kannattaa jo ennen matkalle lähtöä ottaa kotipihaltaan, talosta sisältä ja ihan mistä vaan valokuvia, ja sitten kirjoitella niiden yhteyteen ajankohtaisia päivityksiä (tyyliin esim. laitoin lintulaudalle ruokaa, laitoin lahjapaketteja joulukuusen juurelle, siivosin tänään vaatehuoneen - ja kas näin siisti siitä tuli!!! yms yms), ja jos näitä blogeja tosiaan joku lukee, niin nämä tällaiset jo valmiiksi ja etukäteen kirjoitetut jutut voi sitten nopeasti laittaa nettiin näkyville pelkällä "julkaise" -napin painamisella. Silloin nettiin näyttää pyhien aikanakin ilmestyvän koko ajan uusia juttuja, joissa on kodista otettuja kuvia. Jolloin syntyykin ehkä käsitys, että todellisuudessa reissun päällä oleva bloggaaja näyttääkin ruokkivan lintuja, koristelevan joulukuusta taikka siivoilevan komeroitaan kotona... :-)

Meillä on mahdollisten yöhiippareitten varalle myös helposti huomattavassa paikassa ns. "heippalappu", josta jo aikaisemmin kerroin tässä linkissä:

http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/07/heippa-lappu.html

Meidän heippalapussa on siis aitoa kuvaa valvontakameran nauhoituksista, ja jos joku yöhiippari siitä itsensä tunnistaa, niin aika kova pokka pitää jolla, jos vielä uskaltaa jatkaa eteenpäin....

Jos ei omista valvontakameroita, niin "heippalapun" voi silti askarrella ihan itsekin. Lainaa vaikka tosi iso koira jostain naapurista, ja lähde sen kanssa lenkille. Poikkea myös omassa kodissasi, ja ota koirasta kuvia esim postilaatikon vieressä, talon etuovella - tai jossain muussa helposti tunnistettavassa paikassa niin, että kuvassa varmasti näkyy tausta selvästi. Ja sitten printtaa valokuva ja kirjoita siihen otsikoksi että "minä vartioin täällä!" Joten vaikka ei omistaisi ollenkaan koiraa, niin yökulkijalle saattaa silloin takaoven pieleen tai johonkin muuhun paikkaan liimatusta "heippalapusta" muodostua sellainen käsitys, että talon sisällä tosiaan on iso koira odottamassa.

Monissa varkaan hämäämiseksi olevissa ohjeissa neuvotaan laittamaan ajastimella valoja päälle. Se on mielestäni ihan hyvä ohje, ja jos on "johdon päässä" olevia valaisimia, jalkalamppuja, pöytälamppuja, radio yms. niin näistä voi erilaisin aikayhdistelmin rakentaa aika monimutkaisia syttymis-sammumis-syklejä, joihin radiota käyttäen saa vielä äänenkin mukaan. Erilaisia ajastimia erilaisin aikaohjelmin pitää silloin olla toki useita. Jos ei ole - sellaiset ehtii vielä nytkin hankkia, eivät maksa kuin noin 10 euroa per kpl.

Nykyajan Tv-vastaanottimissa on automaatinen virran katkaisu. Sen saa tosin TV:n valikosta yleensä kytkettyä off-asentoon eli pois päältä. Jos laittaa verhot kiinni ja jättää telkkarin päälle, siitä tuleva ääni ja valotehojen vaihtuvuus antaa varmasti hyvinkin asutun kuvan. Eikä nykyajan led-TV syty palamaan, niin kuin vanhalle kuvaputki-TV:lle saattoi joskus käydä. Virrankulutuskin on vain luokkaa 0,20 kWh per tunti, eli kustannus on puolisen euroa per vuorokausi, jos TV:n jättää päälle koko joulun pyhien ajaksi. Esim. jotkut Sky-kanavat tai ulkomaiset uutiskanavat lähettävät ohjelmaa vuorokauden ympäri.

Monissa ohjeissa korostetaan myös hyvien lukkojen merkitystä. No ei ne kyllä todellisuudessa kovin kauaa murtovarasta pidättele, eivät ainakaan kerrostaloissa. Tässä seuraavassa testissä (jossa oikeasti uusittiin yhden kerrostalon kaikki ovet, ja samalla kokeeksi murrettiin muutama niistä auki), niin turvalukon kanssa sorkkaraudalla asunnon ovi saatiin auki noin 20 sekunnissa, pelkän käyttölukon tapauksessa aikaa kului vain noin 7 sekuntia. Kas näin:





Joten jos murtovarkaan haluaa pitää loitolla, niin hälytysjärjestelmä pitää olla. Samaan järjestelmään voi sitten kytkeä myös palohälyttimet ja kosteutta ilmaisevat anturit.

Turvallista joulua kaikille! Ajakaa varovasti, ja elävän tulen käsittelyssä kannattaa olla aina varovainen ja huolellinen. Viina on viisasten juoma - eli kaikille se ei sovi. Ja silloin sitä ei kannata ottaa ollenkaan. Uskaltaisin olla aika varma, että myös Teuvo Hakkarainen viettää tällä kertaa joulutaukonsa selvin päin... :-)

Netistä bongattu kuva.

2 kommenttia:

  1. Kerrassaan ajankohtainen postaus! Hyvää ja turvallista joulua.

    VastaaPoista