perjantai 9. helmikuuta 2018

Polttopuita kuluu pientalossa huimat 6 kuutiota vuodessa?

Omakotitaloja on Suomessa yhteensä yli 1,1 miljoonaa - ja vajaa 10000 kpl rakennetaan joka vuosi. Purettujen omakotitalojen määrää en tiedä, mutta ilmeisesti pientalojen kappalemäärä kuitenkin kasvaa vuosi vuodelta? Omakotitalojen ja rakennusten määrä Suomessa löytyy esim. tästä linkistä (vuoden 2015 tieto):

Tilastokeskus - rakennuskanta 2015

Luonnonvarakeskus Luken mukaan vuonna 2016 pientaloissa käytettiin polttopuita yhteensä 7 miljoonaa kuutiometriä. Joten pienellä jakolaskutoimituksella polttopuita kuluu siten yhdessä pientalossa vähän yli 6 kuutiota joka vuosi? Jos olen laskenut oikein, määrä on mielestäni aika suuri.

Tai ainakin itse olen luullut olevani aika ahkera polttopuiden käyttäjä, kun meillä saunan pesässä menee kesäkaudella noin 1 kuutio. Talvikaudella, kun poltetaan lisäksi takkaa, silloin polttopuun kulutus yhteensä noin 5 mottia. Yhteensä puita kuluu noin 6 kuutiota vuodessa - siis juurikin suomalaisen pientalon keskiarvon verran. Meillä tietysti polttopuita käytetään, kun puut saadaan omasta metsästä, ja niitä riittää vielä myyntiinkin. YLE:n toimittaja siis teki hiljattain tutkimusta kuivien polttopuiden riittävyydestä, ja soitti eilen minullekin, tässä linkissä koko juttu:

https://yle.fi/uutiset/3-10065617

Varsinkin pääkaupunkiseudulla rakennetaan nyt joka puolella, myös uusia omakotitaloja nousee kovaa vauhtia. Yli puolessa niistä (siis noin 55%) on pääasiallinen lämmönlähde maalämpö. Näin siitäkin huolimatta, ettei uusien talojen lämmitysenergiankulutus yleensä kovin suurta ole. Vantaan asuntomessutalojen kulutuslukemat ja lämmitystapavalinnat löytyvät kaikki netistä, ja tyypillisesti siellä olevan talon tiedot saattaa mennä vaikkapa näin:


Yllä oleva kuvakaappaus täältä, josta löytyy myös kaikki muut asuntomessutalojen tiedot - Vantaalla myös kaukolämpö oli messualueen pientaloissa erittäin yleinen lämmitystapavalinta:

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/vantaan-asuntomessut-kohteet-11-20

Nyt sitten, jos uusi talo ei lähtökohtaisestikaan kovin paljon kuluta, ja jos siinä on maalämpö, ja jos vielä mukavuussyistä takkaakin poltetaan talvisin, niin ostosähkön määrä on varmasti aika pieni.

Nyt kun pakkaskausi saapui Etelä-Suomeenkin, takkaa on kiva poltella - ja vaikka ei polttaisikaan, jotkut takat on komeita katsellakin, esim. tällaisen kuvan löysin internetin syövereistä. Näkyy olevan kiviin suunnatut spot-valotkin ja kaikki... :-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti