sunnuntai 18. helmikuuta 2018

VILP yöajasta päiväaikaan

Edessäpäin taitaa olla nyt tämän talven kylmin viikko. Tähän asti VILP (ilmasta-veteen lämpöpumppu) on käynyt aina yöaikaan edullisemmalla sähköllä, mutta nyt tästä eteenpäin aion hyödyntää myös päivätunnit - maksoi mitä maksoi :-) Ja pörssisähkön ostajalle kalliimmat tunnit ovat aina yleensä päivällä, erityisesti aamulla ja iltapäivällä työpäivän päättymisen jälkeen.

Mutta nyt siis ensi viikolla on vaarana se, että jos lämpöpumppu kävisi pelkästään öisin, se ei välttämättä saisi enää yhtään lämpöä talteen. Se nimittäin sammuu jo noin -17C lämpötilassa. Näin ainakin se VILP mikä meillä on (Wiesmann 8,3 kW; vuosimallia 2015).

Nyt kun päivisin paistaa aurinko ja päivät ovat jo pitkiä, päivälämpötilat ovat tässä vaiheessa vuotta jo selvästi yölämpötiloja korkeammat. Tällaista vuorokausi-ilmiötä loppusyksyllä tai alkutalvella ei vielä ole. Mutta nyt päivät ovat pidentyneet, aurinko lämmittää ja vastaavasti selkeillä ilmoilla yön alimmat lämpötilat voivat olla todella kylmiä. Tässä sama ilmiö graafisesti:


Jos seuraavan viikon yön alimmat lämpötilat hipovat -20C:n tasoa, niin päivällä lämpötila voi tämän ennusteen mukaan olla vielä noin -10C. Ja silloin lämpöpumppu toimii, eikä suorasähköä tarvita. Riittää, että lämpöpumppu voi toimia päivän aikana noin 10h. 


Yllä on seuraavien päivien sääennuste. Kylmintä on tulevana torstaina, jolloin aamuyöstä lämpötila voi laskea -18C:hen. Samana päivänä iltapäivällä lämpötila on noussut yli 10 astetta, ja on ennusteen mukaan -7C. Siitä lämpötilassa lämpöpumppu saa jo helposti lämpöä talteen, jolloin normaalin sähkön hinnan voi jakaa melkeinpä kolmella, koska lämpöpumpun itse kuluttama energia on vain murto-osa siitä, mitä se tuottaa.

Miksi sitten lämpöpumppu on nyt ollut säädettynä käymään vain öisin?

Yön ja päivän lämpötilat eivät vaihtele "kaamosaikana" auringon kierron mukaan, vaan taustalla on jotain muita syitä. Esim. jos tuulee idästä tai pohjoisesta, on yleensä kylmää. Yleisin eli lounainen tuuli tulee sulalta Itämereltä, ja silloin on yleensä lauhaa. Jos on pilvinen yö, yölläkään ei ole kovin kylmää. Mereltä tuleva tuuli on tietysti kosteaa, ja se puree poskia, mutta talo ei tiedä siitä mitään, sillä talossa lämmönkulutukseen vaikuttaa vain se, mitä lämpömittari näyttää. Ja lämpöpumppu näyttää toimivan samoin, sekään ei piittaa tuulen mukana tulevasta kosteudesta. Mutta meren lämpö sille kelpaa kyllä. Tosin lämmin meri vesi on nyt aika kaukana Vantaalta - noin 60 km päässä. Ajoin tänään laivalla Viroon, ja meri oli jäässä Suomenlahden puoleen väliin saakka. Jäänyt meri ei käsittääkseni ilmaa enää lämmitä, mutta sula vesi lämmittää. 

Nyt jos lämpöpumppu käy pelkästään öisin, se voi hyödyntää edullisia pörssisähkötunteja. Lisäksi sähkön siirtohinnassa on ero, sähkön siirto on öisin puolta halvempaa. Kuten alla olevalta laskulta ilmenee, päiväsähkössä siirtohinta on 3,40 senttiä per kWh, plus ALV 24% siihen päälle. Öisin sähkön hinta on 1,80 senttiä per kWh, plus alvit päälle. Sähkövero on aina 2,8 senttiä per kWh - kellonajoista riippumatta. Näin ollen päivällä sähkö maksaa aina vähintään 2,8c + 3,4c x 1,24 = 7,01 senttiä per kWh - vaikka pörssisähkö eli sähköenergian hinta olisi ilmainen.






Nyt kun lämpöpumppu on käännetty "päivä-asentoon" se ilmeisesti saa jäädä siihen. Lämpimät päivät ja suht kylmät yöt jatkuvat läpi kevään. Ja mielestäni yli 10-asteen vuorokausivaihtelut ovat jo sellaisia, että ne kannattaa hyödyntää? Kevään edetessä kavennan aikaväliä enemmän ja niin, että lämpöpumppu käy lopulta enää vain keskellä päivää, jolloin pörssisähkö on edullisempaa kuin aamun ja iltapäivän huipputunteina.

Keskikesällä riittää, että lämpöpumppu käy vuorokaudessa parisen tuntia, ja sen jälkeen lämmin käyttövesi riittää koko päiväksi. Seitsemän kuukautta vuodessa (maaliskuulta lokakuulle) lämpöpumppu tekeekin pelkästään lämmintä käyttövettä, ja silloin lattiakierron kiertovesipumppu on kokonaan pois päältä. Takasta tulevalla viihdelämmöllä on pärjätty mainiosti, sillä uudet talot kuluttavat jo lähtökohtaisesti hyvin vähän energiaa.

Muutoin VILP:n käyntiajan optimointi on sellainen taiteen laji, ettei se ainakaan minulle ole koskaan tullut ihan selväksi. Siis omasta mielestäni jos vuorokauden lämpötiloissa ei ole selvää säännön mukaista aaltoliikettä (siis loppusyksyllä ja alkutalvella), silloin lämpöpumppua kannattaa käyttää öisin. Mutta jossain vaiheessa - kun auringon päivälämpöä on saatavilla - silloin lämpöpumppu kannattaa kääntää käymään päivällä. Nyt kun tein tänään käännöksen yöajasta päiväaikaan, niin käyntiajat lämpöpumpun ohjauspaneelissa näyttävät tältä:



Lämpöpumpun käyntiajat "päiväkauden" alkaessa. Lämpöpumppu
pitää kello-ohjatusti taukoa klo 02:00-05:00 koska oletettavasti silloin on
kylmä. toinen tauko on 15:30-17:00, koska oletettavasti siinä kohtaa
(pörssi)sähkö on kallista.

Tässä kulutuspuolta (jos lämpöpumpun ajastus oli tuotto-
puolta). Tässä kello-ohjaa lattialämmityksen kiertovesi-
pumppua, joka käy 06.00-14:00 ja 21-23:00. Iltaisin
lattiassa ei kierrä vesi, jolloin varmistuu se, että käyttö-
vesi pysyy riittävän lämpöisenä. Vaikka täytettäisiin 
poreamme.

Tässä lämpöpumpun viime aikaiset käyntitunnit ja meno- ja paluuupuolen
lämpötilat. Vuoden vaihteessa ulkoyksikölle on syötetty -16C nestettä, ja saatu
takaisin sisäänpäin -5C lämmintä nestettä. Vuoden ekalla viikolla 29
käyttötuntia viikossa on riittänyt (noin 4h per päivä keskimäärin).
Nyt ulos menee -23C asteista nestettä ja takaisin tulee -15C asteista.
Käyttötunnit ovat viime viikolla lisääntyneet 75 tuntiin viikossa.
Nyt kuluva viikko on kesken, tähän mennessä lämpöpumppu on pyörinyt 61h.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti