lauantai 31. maaliskuuta 2018

Maalämpötalojen sähkönkulutus?

Tässä linkissä mielestäni hyvä talo hyvällä paikalla:

https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/vantaa/14519669

En ole talossa käynyt, enkä talon nykyisiä asukkaita tunne, vaikka talo ihan tässä lähistöllä sijaitseekin. Myynti-ilmoituksesta puuttuu enää vain se, että jokirannan lähettyvillä sijaitsevan talon joella eli talon vieressä olevan uimarannan lisäksi Vantaan toinen uimaranta on sekin hyvin lähellä, eli vajaan kilometrin päässä sijaitsevalla Kuusijärvellä.

Laitan vielä muutamat kuvakaappaukset tähän mukaan, koska jos kaupat tapahtuvat nopeasti, sitten tuosta ylläolevasta linkistä ei hetken päästä löydy enää mitään tietoja.




Jotta ei menisi pelkäksi kehumiseksi ja myynti-ilmoituksen mainostamiseksi, niin yhteen asiaan kiinnitin kuitenkin huomiota, ja vähän ihmettelin - lämmityskuluja nimittäin. No - myynti-ilmoituksessa oleva 150€ kuussa ei ole talon kokoluokka huomioiden mitenkään suuri, mutta on se kuitenkin hiukan suurempi mitä meidän talossa, jossa on neliöitä suunnitelleen saman verran (tai vähän enemmänkin). Meillä siis ostosähköä kuluu 1151,64 euroa vuodessa (vuosi 2017), ja tämän lisäksi kuluu myös 6 pinomottia polttopuuta. Polttopuulla sisälämpötila nostetaan +23C tasolle, ja puita ei kuluisi yhtään, jos tyydyttäisiin asumaan +17C lämpötiloissa.

Myynnissä oleva talo on kuitenkin 2-kerroksinen, ja tämä kerrosratkaisu säästää lämmityskuluissa, sillä talo kuluttaisi omien laskelmieni mukaan 22,8% enemmän energiaa, jos kahteen kerrokseen rakennetut tilat olisikin rakennettu vain yhteen kerrokseen:


Talossa ei myöskään näy (ei näy ainakaan kuvissa) ulkoporeallasta, mutta sähköllä toimiva saunankiuas siellä on. Meillä kiuas lämpenee puilla, ja siinä hommassa kuluukin puita1 kuutio kesäkaudellakin, jolloin muuten taloa ei tarvitse lämmittää. Tai pikemminkin tarvitsee jäähdyttää.

Kuvien perusteella myyntitalossa on vesikiertoinen lattialämmitys (kuten meilläkin), tai ainakaan lämpöpattereita ei kuvissa näy.

Kaikki hyvät edellytykset lämpöpumpulle olisi siis olemassa, mutta silti sähkönkulutus on tasolla 15-17.000 kWh per vuosi, siis ihan sama määrä meilläkin kului sähköä vuosina 2014-2015 eli syyskuulta syyskuulle, jolloin asuttiin aluksi 12kk kokeeksi suorasähköllä.

Sen jälkeen otettiin lokakuussa 2015 VILP, tai siinä yhteydessä tuli opittua 2 asiaa: varaajassa olisi pitänyt olla välipelti, jotta lattiakiertoon olisi saanut haaleaa vettä suoraan lämpöpumpusta. Ekaksi lämpimän käyttöveden lämpötilana oli +55C, ja sillä asetuksella säästöä aikaisempaan eli suorasähkön aikakauteen ei syntynyt käytännössä yhtään. Säästöä alkoi tulla vasta, kun seuraavana vuonna käyttöveden lämpötila pudotettiin +50C asteeseen. 

Nyt kuukausi sitten laskin käyttöveden lämpötilaa vielä lisää, nyt se on meillä enää +46C - ja taas on tullut huimasti lisää sähköä - ja ilman, että käyttömukavuus asumisessa olisi kärsinyt mitenkään.

En tiedä millaiset käyttöveden lämpöasetukset myynnissä olevassa talossa mahtaa olla, enkä tiedä minkä merkkinen maalämpöpumppu siellä on. Pumppu oli kuitenkin uusittu vuonna 2016, enkä tiedä tuliko silloin saman merkkinen pumppu, mitä aikaisemminkin oli ollut. Kuitenkin jos pumppu pitää uusia 5 vuoden välein, silloin säästöä ei varmaankaan synny, päinvastoin lämmityskulu saattaa olla suurempikin, kuin mitä suorasähköllä olisi ollut?

Maalämpö ei siis lämmitysmuotona näytä olevan ihan 100,0%:n tae alhaisemmille lämmityskuluille, ainakaan silloin, jos tulee korjauskuluja. Mutta tätä ei yleensä sanota ääneen, eli lämpöpumppujen ostajat ovat yleensä valmiit puhumaan vain positiivisista kokemuksistaan.   

7 kommenttia:

  1. Nikinmäessä kivitalo 2016 valmistunut 287m2 noin 1000m3. 2kerrosta. Sisältää autotallin 35m2 ja piharakennuksen 20m2. Ainavalmis sähkökiuas päällä 24/7. Poreamme sillointällöin. Kaksi iv-konetta, maalämpö ja roskapuita polteltu muutama kuutio vuodessa.Sisälämpö noin 22 astetta, tallissa noin 18 astetta ja varastossa noin 10 astetta. Sähkönkulutus 2017 noin 7000kwh. Vaikea noita on vertailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka tapauksessa 7000 kWh/vuosi on tuossa kokoluokassa erittäin hyvä saavutus! Paljonko teillä on seinien ja/tai ikkunoiden U-arvot?

      Poista
  2. Seinä normi lammin harkko 0,17 ja ikkunat perus domuksia eikä mitään passiivilaseja. Varmaan 1.0 Lasipintaa on aika paljon ja mm autotallinovi on aika epäenergiatehokas

    VastaaPoista
  3. Älä dissaa maalämpöä olettamuksiin perustuen..

    Tuossa puhutaan kuitenkin tilavasta lämpimästä autotallista, jossa työtila. Se voi helposti koosta riippuen ottaa vaikka 5000-7000kwh jos sielä on vastukset lattiassa ja sielä pidetään 23 astetta. jos näin on niin tallin lämmitys haukkaa helposti saman mitä talon maalämpöpumpulla.

    Esimerkkinä meillä on 10000kwh kokonaiskulutus vaasan korkeudella. Asuinrakennus 150m2 mlp ja autotalli lämmin 60m2 ilmalämpöpumpulla. ILP:kin ottaa helposti 1500-2000 kwh kun taas talon pumppu käy vuodessa 3000h ja kuluttaa noin 3600kwh sähköä. tallissa on 10 astetta, ja kun on loskakelit niin 16 astetta, että kuivaa vähän paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja mitä tulee tuohon että pumppu on uusittu 5 vuoden jälkeen niin useimmilla lämpöpumppu valmistajilla on juuri tuon mittainen takuu

      Poista
  4. Toivotaan tietysti, että MLP:n uusiminen olisi mennyt takuuseen - uusiminenhan on kuitenkin se kallein remontti, mitä lämpöpumpulle voi joutua tekemään. Kylmäainelisäyksiä yms. pikkhuoltoja tulee varmaan kaikille, sillä ei kait mikään mekaaninen laite toimi koko elinkaarensa mittaa ihan ilman huoltoja.

    Onko muuten Vaasan suunnalla vesi-ilmalämpöpumppuja, onhan se merikin siinä lähellä? Jolloin jos on, mikä mahtaa olla kulutustasossa ero MLP:n ja VILP:n välillä? Olisiko noin 2000 kwh/vuosi suuruusluokkaa? Talon iästä, koosta ja rakennusmateriaaleista tietysti riippuu tämäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niitä näkee uudiskohteissa melko paljon, myös poistoilmalämpöpumppuja näkee, lähinnä pienemmissä omakotitaloissa.

      Sanoisin että arvioisi on aika hyvä, 2000-3000.

      Harva mittaa pelkän lämmönlähteen sähkönkulutusta. Kokonaiskulutus on niin paljon muista asioista (perheen koko, tottumukset, onko talousrakennuksia ja miten ne lämmitetään ym)että on todella hankala vertailla.

      Jos meidän taloon muuttaisi asumaan pariskunta, joka pyykkää ja käyttää kuivausrummpua,astianpesukonetta + saunoo kerran viikossa, ja antaa autotallin olla kylmänä niin kulutus putoaisi varmasti helposti yli 30%







      Poista