lauantai 20. huhtikuuta 2019

5v vanha talo - miksi maali hilseilee?

Piti tänään laittaa terassit kesäkuntoon, niin yläkerran idän puoleisella terassilla huomasin, että maali irtoilee kynsin vetämällä ja isoina suikaleina. Kas näin:


Meidän talo on nyt 5 vuotta vanha, tai tarkalleen syys-lokakuun vaihteessa tulee 5 vuotta täyteen, kun on tässä asuttu.

Jos yhdellä terassilla maali olisi ollut alun perinkin huonosti kiinni, niin miksi se irtoaa vasta nyt? Muissa terassikaiteissa tätä ilmiötä ei näkynyt, mutta tässä yhdellä terassilla tilanne oli sama koko kaidepuun pituudella aivan alusta loppuun terassiparveke ympäri kiertäen.

Jos maali ei pysy, kai siinä aina kyse on siitä, että kosteus puskee maalia irti? Joskus takavuosina (siis yli 20 vuotta sitten), kun ensimmäiset lateksimaalit tulivat ulkokäyttöön, niin ne kaikki maalit eivät toimineet oikein, ja silloin tulos oli juuri tämän kaltainen. Ja moni talo oli ehditty maalata pilalle niin, eikä uusinta maalaus ole mahdollinen ennen, ennen kuin vanhat maalit on ajettu hiomakoneella pois.

Meillä kaikki ulkovuorilaudat ja ulos tuleva puutavara maalattiin kolmeen kertaan. Ensimmäinen maalikerros laitettiin maalauspukilla öljymaalilla. Sitten maalattiin vesiohenteisella maalilla eli lateksipohjaisella maalilla päälle. Samalla maalilla vedettiin vielä kolmaskin kerta, kun lauta oli paikoilleen kiinnitetty. Tikkurilan maaleja käytettiin.

Nyt tänään irtonaiset maalit on rapsuteltu irti ensin raaputtamalla ja sitten vielä hiomakoneella sen verran mitä sen helposti lähti. Jos oli osittain maali kunnolla kiinni, niin en sellaisia kohtia alkanut juurta jaksaen puhtaaksi hinkkaamaan, mutta irrotin ne maalit mikä helposti irtosi. Nyt nämä kaiteet jäävät viikoksi tämän näköiseksi, ja kun on hiukan puu kuivannut, sitten maalaan ne uudestaan.

Aika hurjaltahan (tai suorastaan rumalta) tämä nyt näyttää hetkellisesti. Mutta näyttäköön. Viikon päästä tilanne muuttuu, tai voin pitää pidempäänkin ilman maalia, jos vaan poutapäiviä riittää.

Tässä terassikaide odottaa hiomakonetta.

Etelän reunalla oleva kaide, josta maalia irtosi
ihan pelkällä rapsuttamisella vielä enemmän.

Maalin suikaleita terassin lattialla.

EDIT 21.4.2019 klo 20:30

T'ämä ei ollut aivan ensimmäinen huoltomaalauskerta meidän talossa. Myös vuonna 2016 maalailin muutamia pilkuttuneita pintoja, tässä linkissä lisää siitä:

http://talopakettitalorautio.blogspot.com/2016/05/ekat-huoltomaalaukset.html

Tuon huoltomaalauskerran jälkeen ei ole enää pilkkuja maalipintoihin tullut. Ei ainakaan tähän mennessä, ja nyt mennään vuotta 2019 tällä hetkellä.

5 kommenttia:

 1. Miksi öljymaalia ja lateksia sekaisin? Ei ihme, että maalilähtee irti pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjamaalina öljypohjainen maali tarttuu lujasti kiinni (myös sormiin, jos sillä tahrii itsensä). Öljymaalin päälle voi aina maalata lateksipohjaisella, siis vesiliukoisella maalilla, joka helppo pestä myös sormista pois, jos maalilla itsensä tahrannut.

   Lateksipintaisen maalin päälle taas ei voi laittaa öljymaalia, eli niin päin ei onnistu. Mutta siitä tässä nyt ei ole kyse.

   Jos eri maalit eivät "tykkää toisistaan" tai jos puutavara on ollut maalatessa vielä märkää, niin yleensä näin käy. Ja lopputuloksen huomaa jo muutamassa viikossa.


   Nyt maali kuitenkin pysyi lähes 5 vuotta.

   Poista
 2. Hyvinhän se on kestänyt jos jo viisi vuotta. Nuo tasaiset kaiteet, etenkin jos niissä on parvekelaatikojen rautoja tms on aika kovalla koetuksella. Tuostahan ei vesi juuri päältä pääse laskemaan kun lauta on suorassa (mikäli kuvasta oikein näin). Meillä meni jo parissa vuodessa parvekelaatikkojen kohdalta uudelleenmaalaiskuntoon. Mutta en mä sitä millään hiomakoneella vetänyt. Harjasin pölyt pois ja uutta maalia päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkun pitäisi siis keksiä "teräsharjakone", jolla voisi nopeasti rapsutella maalit pois vaikka 10 metrin matkalta. Tässä idea, josta saa vapaasti ottaa koppia - jos joku tahtoo :-) T: MikaR.

   Poista
  2. Esim. Fartools Rex: https://www.amazon.de/Fartools-Schleifmaschine-Außenrenovierungen-1300-Schwarz/dp/B00IQ3MTF2

   Tai Makitan vastaava: https://www.amazon.de/Makita-9741J-Bürstenschleifer-Schwarz-15x450/dp/B00M94Z2BC

   Poista