perjantai 12. maaliskuuta 2021

Sähkönkulutuksen erilaisia tasoja

 


Ehkä jotain mielenkiitoista saattaa näkyä näissäkin käppyröissä? 

Ainakin tuossa näkyy osittain 2 peräkkäistä maaliskuuta (eli viime päivien kulutustiedot ovat päivillä 1-> 11.3.2021), ja "vanhaan pohjaan" tehtynä viimevuotiset luvut paistaa vielä läpi loppukuun osalta 12-31.2020 maaliskuulta.

Sitten noissa käppyröissä näkyy kolme erilaista kulutustasoa. Ihan alussa päivillä 1-3.3.2021 kulutus on vakiintunut noin 50 kWh/vrk -tasolle. Silloin talo oli tyhjä. Ja lämpesi suorasähköllä sen verran mitä lämpesi (lattialämmitys oli siis kokonaan katkaistuna, mutta IV-esilämmitys oli päällä). 

Kun palasimme hiihtolomalta viikon 9 jälkeen eli lauantai-iltana 6.3.2021, niin kulutus pomppasi tasolle 110 kWh/vrk syystä, että taloa lämmitettiin taas takaisin normaaliin lämpötilaan noin +23C, mitä meillä on ollut tapana pitää. Lämpimästä kun tykätään. Kulutuskäppyrät pomppasivat selvästi jo paria päivää aikaisemmin eli torstaina 4.3.2021. Lattialämmitys käynnistettiin kauko-ohjauksella jo muutaman päivän etukäteen, ennen kuin kotiin palattiin.

Hiihtolomaviikon aikana poissaollessamme ilmasta-veteen lämpöpumpun ulkoyksikkö oli simahtanut. Kauko-ohjauksella käynnistyikin siis suorasähkölämmitys, ei lämpöpumppu (mikä oli oletuksena, mutta kun ei ole itse kotona, ei voi nähdä lämpeneekö vesivaraaja sähkövastuksella vai lämpöpumpulla - nyt lämpeni sähkövastuksella). Parin päivän kotona oleskelun jälkeen suorasähkön kulutusmäärä on vakiintunut tasolle 85 kWh/vrk. 

Olen nyt säätänyt varaajan lämpenemään yön tunteina, silloin ainakin siirtomaksuissa on pienemmät tariffit. Ensi tiistaina saapuu asentaja katsomaan, mikä vika on lämpöpumpussa, kai sekin siitä sitten kuntoon saadaan pikkuhiljaa. Varmaan alkoi kiukuttelemaan, kun jätettiin yksin kotiin hiihtoloman ajaksi? :-)

Loppupäivät eli 12->31.3 ovat vuoden 2020 maaliskuuta. Jolloin lämpöpumppu on toiminut normaalisti. Vuoden 2020 maaliskuun keskilämpötila Vantaalla on ollut +1,7C. Näissä olosuhteissa ilmasta-veteen lämpöpumppu toimii aika tehokkaasti. Sähkönkulutuksen määrä on vuosi sitten maaliskuussa vaihdellut noin 20-25 kWh:n tasolla.

Että on siitä ilmasta-veteen lämpöpumpusta jotain hyötyä. Ilmeisesti kun se saadaan taas kuntoon, niin nykyinen sähkönkulutuksen taso 85 kWh/vrk muuttuu taas takaisin 25 kWh/vrk. Sikäli mikäli vika saadaan jo tässä kuussa korjattua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti