maanantai 27. kesäkuuta 2016

Lisäystä eiliseen...

Eilen palattuani juhannuksen vietosta pohdiskelin, että tuleeko iso sähkölasku, kun lämminvesivaraajan lämpötila nostettiin taas takaisin normaaliin... Nämä pohdinnat siis tässä linkissä:

http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/06/alarajaennatyksia-ja-kylmat-harakoille.html

Tänään asia varmistui - normaalista kesäkuun vuorokausikulutuksesta poikkeavaa sähkölaskua ei eiliselle ole luvassa. Tässä näytti eilisen kulutuspylväät tunti tunnilta:


Sähkönkulutus 26.6.2016 yht. 16,6 kWh. Puolen päivän jälkeen näkyy 2 korkeaa pylvästä, jossa "ylimääräinen"
kulutuspiikki on noin 1+3=4 kWh, kun lämpöpumppu lämmitti 500 litran varaajaa tunnissa lämpötilasta 26C >> 54C.
Kun kesäkuun vuorokausikulutus on vaihdellut välillä 14kWh ->20kWh (paitsi juhannuksena oli puolta pienempi, kun ei oltu kotona), niin läsnäolopäiviin verrattuna eilinen 16,6 kWh ei erotu vuorokausien joukosta mitenkään. Eli juhannuksena saadun säästön sai pitää sellaisenaan.

Samalla jos lasketaan lämpöpumpun tehokertoimia (lämpöpumpussa ei ole käytetyn sähkön mittausta, tai sitten en osaa katsoa?), mutta jos eilisen kulutuskäppyröistä voidaan nähdä, että lämpöpumppu käytti veden takaisin lämmityksessä sähköä yhteensä noin 4,0 kWh ja jos veden eli 500 litraisen varaajan lämmitys 28C -> 54C vaatii energiaa 1,67 kWh/aste/kuutio, niin tästä voidaan laskea tehon tarpeeksi 1 x1,17x  26 astetta x 0,5 kuutiota = 15,21 kWh (ulos tullut energiamäärä), ja tämä jaettuna sisään annetulle 4 kWh:n teholle tekee COP kertoimeksi 15,21/4=3,8.

Vuotta aikaisemmin sähköä kului samana päivänä 26 kWh, tänä vuonna vain 16,6 kWh. Joten on se ilmavesilämpöpumppukin vaan aika tehokas...

Sellainen hyöty tuosta juhannuksen poissaolosta ja siihen liittyvistä kokeiluista oli, että kun aiemmin lämpöpumpulle on ajastettu mahdollisuus käynnistyä kolme kertaa vuorokaudessa, niin jatkossa mennään kahdella käynnistyksellä tästä eteenpäin. Ensimmäinen käynnistyskerta on keskipäivällä, ja toinen illalla (jolloin lämmintä vettä oikeasti tarvitaan, ja suihkussa on tapana käydä). Nyt huomasin, että vesivaraaja ei oleellisesti yön aikana jäähdy. Jolloin lämpöpumpun aamukäynnistystä ei enää tarvita, ja silti on lämmintä vettä aina saatavilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti