sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Omakotiliiton liittovaltuustoon

Omakotiliiton liput liehuivat tänä viikonloppuna Mikkelin Mikaelin
kongressi- ja konserttitalon pihalla. Aurinkokin pilkahteli taivaalla.

Liittokokous käynnissä.

Vuosi sitten liityin omakotiliiton jäseneksi, ja eka jäsen vuosi kului oman kyläyhdistykseni eli Rekola-Asolan omakotiyhdistyksen puheenjohtajan tehtävissä. Minut siis valittiin puheenjohtajaksi siis heti ekassa syyskokouksessa, jonne menin paikalle pian sen jälkeen, kun olin mukaan liittynyt.

Nyt tänä viikonloppuna pidettiin Suomen omakotiyhdistyksen liittokokous Mikkelissä. Olin sielläkin, nyt siis ihan ekaa kertaa tällaisessa kokouksessa mukana, ja nyt minut valittiin Suomen omakotiliiton liittovaltuuston jäseneksi. Liittovaltuusto on ylin päättävä elin Suomi -tasolla.

Miksi sitten pitäisi liittyä mukaan omakotiliiton toimintaan - tai miksi itse liityin?

No ainakin itselleni on tullut paljon uusia tuttavuuksia tätä kautta. Vaikka olen asunut suunnilleen samoilla kylillä jo noin 20 vuotta, niin rivitaloalueelta kun muuttaa omakotitaloalueelle, niin ei täältä kyllä aluksi tunne yhtään ketään. Mutta nyt on tullut paljon tuttuja yhdistystoiminnan kautta. Lisäksi pääsee retkille, kylätapahtumiin - ja myös mukaan järjestämään ja ideoimaan niitä. Jäsenyyden myötä saa myös paljon alennuksia eri puolille, sekä paikallisiin liikkeisiin, että myös liiton pääyhteistyökumppanit myöntävät jäsenille monia alennuksia ostoksista. Vuosittainen jäsenmaksu tuleekin takaisin jo heti, jos vaikka ostaa läheisestä rautakaupasta yhden 9 litran maalipurkin...

Entä ketkä kaikki sitten voivat liittyä omakotiyhdistykseen?

Liittoonhan kuuluu Suomessa yhteensä noin 75000 jäsentä. Tähän kysymykseen en olisi oikeaa vastausta vielä eilen tiennytkään, mutta nyt tiedän. Omakotiliiton toiminnassa ovat siis mukana myös pari-, rivi- ja kerrostalo sekä vapaa-ajan asukkaat. Omakotiliiton jäsenyys ei siis ole sidoksissa asumismuotoon, vaan jokaisen oma koti on siellä missä itse kukin asuu. Itse asiassa omakotiliiton nimi olisikin varmaan parempi kirjoittaa yhdyssanan sijaan ihan erikseen, eli "oma koti liitto", silloin tuo oman kodin käsite tulisi laajemmin ja oikein ymmärretyksi.

Entä mitkä asiat ovat sitten omakotiliitolle tärkeitä, tai miten liitto haluaa olla asumisen asialla ja paremman asumisen puolesta puhuja?

Liiton toimistolla tehdään joka päivä 70 tuntia töitä omassa kodissa asumisen eteen, ja yksi tärkeimmistä jäsenpalveluista on mm. puhelinpalveluna annettava laki-, rakennus-, energia- ja pihaneuvonta. Näitä asioita liitossa hoitaa yli 30 hengen ammattilaisrinki. Lakineuvontaa on nyt laajennettu myös sähköiseen lakineuvontaan, jossa jäsen voi kysyä lakineuvoa myös kirjallisesti. Lisäksi neuvoja, ohjeita ja vinkkejä jaetaan jäsenille 4 kertaa vuodessa ilmestyvässä Omakoti -lehdessä.

Nyt kun kerran liitosta on kyse, ja joukkovoimaa käytetään, niin edunvalvonta on myös tärkeä asia, ja sitä tehdään kolmella eri tasolla: Paikallisesti, alueellisesti, kansallisesti ja myös EU:n tasolla. Omakotiliitto on pyynnöstä osallistunut lukuisiin lainsäädäntöhankkeisiin, ja kantaa on otettu myös energiatodistusasioissa. Tässä kohdin mielestäni ehdottomasti tärkein ja upea saavutus on sähkön energiakertoimen muuttuminen. Aiemmin kerroin rakennusluvan kokonaisenergiatarkastelussa oli suoran sähkölämmityksen osalta 1,7 - mutta jatkossa tämä tulee laskemaan 1,2:een.

Tämä on ehdottoman järkevää näin, sillä nyt mahdollistuu uudestaan suoran sähkölämmityksen talot. Suora sähkölämmitys yhdistettynä esim. varaavaan takkaan on ihan riittävä uusissa taloissa, jotka jo lähtökohtaisesti kuluttavat hyvin vähän energiaa, jos kuluttavat ollenkaan. Nyt tällä hetkellä kuitenkin uusiinkin taloihin joudutaan pääsääntöisesti asentamaan lämpöpumppu, ja useimmiten asennetaan jopa maalämpö, vaikka ei sellainen uudessa talossa todennäköisesti koskaan maksa itse itseään takaisin.

Myös asumismenojen kasvun taittamisessa, jätevesisääntelyn uusissa lakimuutoksissa, ja kiinteistöveron kasvuun liitto on ottanut jatkuvasti kantaa. Kiinteistövero tuli alun alkaen voimaan 1993, ja sen jälkeen sen suuruus on jo kasvanut 3-kertaiseksi. Moni kunta onkin paikannut sen avulla omaa talouttaan, samalla kun esim. yhteisöveron tuotto on viime vuosina laskenut (niin vastaavasti kiinteistöveron tuottoa on nostettu - ja ilmeisesti nostetaan vielä lisää).

Aina joskus pitkäaikainen vaikuttamistyö tuo myös tuloksia - esim. kotitalousvähennyksen korvausprosentti nousee 45:stä 50:een prosenttiin vuoden 2017 alusta lukien.

Haluaisitko itse liittyä mukaan omakotiyhdistykseen? Nyt se nimittäin kannattaa tähän aikaan vuodesta, sillä vuoden 2016 lopun kuukausilta jäsenmaksua ei enää peritä (siis marras-joulukuun 2016 ajan jäsenenä saa siis olla ilmaiseksi, sillä jäsenmaksun perintä alkaa vasta 2017 vuoden alusta). Jäsenmaksun suuruuden määrittää kukin paikallisyhdistys itse, mutta se on keskimäärin noin 25 euroa vuodessa.

Liittyminen käy kätevästi esim. tästä linkistä:

http://www.omakotiliitto.fi/liittymislomake

Ja nythän on siis erittäin pätevää liiton palvelua kohta puoliin saatavilla, kun minäkin olen mukana siellä liittovaltuustossa 1.1.2017 alkaen...:-) (No vitsi-vitsinä...:-)

Mut hei - jos asiaa nyt tarkemmin pohdin, niin tietysti tämänkin blogin kautta kyllä nyt saa yhteyttä tarvittaessa omakotitalon liittovaltuustoon, eli ei muuta kuin viestiä tulemaan, jos ja kun päätöksentekijöille jotain asiaa on... Arjen asioissa neuvoisin kyllä olemaan jatkossakin yhteydessä liiton toimistoon, koska siellähän se asiantuntija-apu kuitenkin on.

Nyt viikonlopun kokouksessa vaihtui myös omakotiliiton puheenjohtaja, uutena puheenjohtajana aloittaa 1.1.2017 Ari Rehnfors Espoosta. Edellinen ja pitkäaikainen puheenjohtaja Lauri Harjula jatkaa liiton kunniapuheenjohtajana 1.1.2017 lukien.

Tässä vielä muutamat kuvat Mikkelistä:

Torin kulmaa. Tässä pamahti noin 30 vuotta sitten, kun tähän päättyi
Helsingin Jakomäestä alkaneen pankkiryöstäjän pakomatka vuonna 1986.
Rakennukset oli korjattu niin hyvin, ettei niissä näkynyt mitään.
Ei näkynyt edes muistolaattaa.
Torilla oli myös näkyvästi esillä ensi kesän asuntomessut.


Kokouksen lopuksi Mikkeliin satoi lunta. Näkymä kongressi- ja
konserttitalon ikkunasta.

3 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon! Olet varmasti aikaansaava ja asiantunteva jäsen. Samaa mieltä: on hienoa, että sähkön energiakerroin muuttuu. Harmi, etten itse päässyt siitä vielä hyötymään. Minullahan ei sähkölämmitys mennyt läpi energiatodistuksen osalta. Huvittavaa on, se että taloni on todella pieni. Tämä johtui siis kertoimesta, joka on epäedullisempi pienille taloille.

    VastaaPoista
  2. Kiitos onnitteluista! Ja JEP, ehkäpä nuo kertoimet mm. sähkölämmityksen osalta pääsivät jo vähän karkailemaan käsistä, mutta jospa nyt sitten pikkuhiljaa jatkossa taas uusien talojen rakentajat voivat tehdä itselleen sopivia ja ennen kaikkea järkeviä päätöksiä.

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista