maanantai 26. kesäkuuta 2017

Lisää rautaa kiukaaseen

Jos hankkii sellaisen kiukaan - kuten meidän Aurinkokiuas Duo 250 - jossa kivet kiertävät tulipesän ja savuhormin ympärillä rautatankojen sisällä, niin kannattaa katsoa ja kysellä, että paljonko tulipesän suorissa poskilevyissä on levyn paksuus?

Meidän kiukaassa se on silmämääräisesti 4-5 milliä paksuista levyä (voin sen tarvittaessa mitata tarkemminkin), mutta se ei sitten ollut ihan riittävä. Nimittäin tulipesän suorat "poskilevyt" olivat vuosien saatossa hiukan lommahtaneet sisään päin. Toisin sanoen, ne eivät olleet lämpöisinä ja hiukan pehmenneinä kestäneet sitä kivikasan painoa ja sivuttaispainetta, jonka yli 200 kiloinen kivipatsas aiheuttaa. Kiukaan kaarevat osuudet ovat kuitenkin sivuttaispaineen kestäneet, eli kiukaan takana tätä lommahdusongelmaa ei ollut.

Ei kenenkään maailma tietysti siihen nyt kaadu, jos tulipesän sivupellit alkavat taipumaan sisäänpäin, silloin palotila pikkuisen pienenee - tai jos oikein pahasti kävisi, sitten pitäisi kai polttaa pikkuisen vähemmän, ja pikkuisen pienempiä puita.

Itse laitoin nyt kuitenkin lommahdukselle lopun, ja lisäsin tulipesän ulkopuolelle molemmille laidoille vielä 5 millin lisälevyt. Jolloin seinämien yhteinen paksuus kahdella rautalevyllä on nyt yhteensä jo noin sentin luokkaa. Luulisi sen nyt riittävän!

Lisälevy (joskin pinnastaan hieman ruosteinen) paikoillaan tulipesän vasem-
malla laidalla. Nyt kivet ladotaan lisälevyn ja alkuperäisten tankojen hieman
kapeampaan väliin, ja lisälevy ottaa vastaan kivitornin sivuttaispaineen.

Samanlainen lisälevy oikeassa laidassa.

Kiuas uudestaan täytettynä kivillä.

Olen nyt latonut kiviä myös hieman "Aurinkokiuas" -nimikyltin päälle
painoksi. Nimittäin toinen "tyyppivika", mikä näissä tällaisissa kiukaissa on,
on se - että lämpölaajeneminen pikkuhiljaa nostaa tankojen yläkehää (jossa
kiukaan nimikin lukee). Jolloin lopputulema on se, että jossain tangossa mitta
loppuukin kesken, ja tanko irtoaa, jolloin osa kivistä putoilee lattialle. Näin
on ainakin meillä tapahtunut muutamia kertoja 3 vuoden sisään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti