torstai 8. kesäkuuta 2017

Nurmikko kasvaa ja pihalaattoja lisää

Tällä hetkellä nurmikon kylvöstä on kulunut jo 20 päivää. Eli yhtä päivää vaille 3 viikkoa. Täytyy sanoa, että hitaasti sitä tulee, mutta kasvaa se kuitenkin. Aukkopaikoissakin näyttää nyt syvälle jääneet siemenet jo itäneen, ja heikkoa ja hentoa kasvua pukkaa, joten saapi nähdä, täytyykö täydennyskylvöä tehdä välttämättä ollenkaan...

Samalla pihalaatat ovat vähän lisääntyneet nurmikon ympärillä. Siinäkin hommassa tulee juuri nyt 3 päivän katko, sillä tänä viikonloppuna kun on Lions liiton vuosikokous Joensuussa, niin lähden siellä käymään (kun rupesin omalla kylälläni eli Vantaan Koivukylän Lions Clubin presidentiksi tälle kaudelle).

Ja eilen satoi kaatamalla, joten siitä johtuen pihahommat eivät edistyneet yhtään. Sadetta kyllä tuli ihan mukavasti ja sademittarin pohjalle kertyi vettä 18 mm. Tämä on toiseksi suurin sade tänä keväänä (suurin sade tuli ennen vappua, jolloin viikonloppuna satoi lunta noin 5 cm - sulaessaan se jätti vesimittarin pohjalle 30 mm vettä). Eilinen sade varmasti antaa puhtia myös nurmikon kasvulle, jonka osalta päivän tilanne näyttää juuri nyt tältä:


Kyllä se siitä alkaa pikkuhiljaa vihertämään? Joskin hidasteita on matkassa ollut, mm. kylmä ja sateeton toukokuu, joka tarkoitti sitä, ettei ollut hyttysiä, eikä linnuilla syötävää. Niinpä linnut söivätkin kaikki ne nurmikon siemenet, jotka eivät olleet heti itäneet:


Varpuspariskunta lounaalla. Hyvin maistuu nurmikon siemenet.
Ja sitten kun ensimmäiset ruohot jo alkavat hyvin vihertää, niin välillä koirakin haluaa jostain syystä syödä ruohoa, ja hyvin maistuu mäyräkoira Ronjalle myös:


Ruohonleikkuri töissä.
Mitä??? Kielsikö joku ettei saa syödä ruohoa?
Pihakivien tai pihalaattojen asennuksessa on myös pientä edistymistä tapahtunut. Suurin hommahan siinä on se, että saa pohjatyöt tehtyä kunnolla. Ja kun laudalla tai pitkällä vatupassilla tasaa kivituhkaa kivien alle, niin se käy kyllä yllättävän paljon käsivoimille myös. Mutta jos siinä onnistuu hyvin, sitten loppumatka on jo helpompaa, ja kun erikokoisia roomankiviä asentelen, niin ensimmäiset luotisuorat ja suorakulmat pitää katsoa huolella, sen jälkeen kiviä voikin jo latoa peräjälkeen ihan vaikka liukuhihnatahdilla.


Pihalaatat kiertymässä nurmikon ympäri.

Pihakivetys tukeutuu naapurin kivimuuriin, johon suorakulma piti ottaa luotinaruilla, eli jos laittaa maahan kolmion, jossa kärkipisteinä on 3 naulaa siten, että naulojen etäisyys on 3,4 ja 5 metriä, niin kolmiossa 3 ja 4 metrin välisten sivujen väliin muodostuu Pythagoraan lauseen mukaisesti aina suorakulma.

Siihen sitten narut kiristetään naulojen väliin pinkeälle ja laatat riviin narujen suuntaisesti, niin saa alkurivit lähtemään oikein. Jos rivistö kaareutuu jo alusta alkaen, tai ei olekaan ihan tarkalleen suorassa kulmassa naapurin kivimuurin suhteen, niin sitten hommasta ei tule mitään, eli lopussa tulee vaikeuksia, kun mikään kivi ei sovi enää mihinkään - tai vaihtoehtoisesti kivien väliin alkaisi jäämään liian suuria rakoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti