sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Suihkulähde valmis

Suihkulähde on nyt valmis. Tai ainakin melkein valmis, sillä aina jokusen koristekiven voi johonkin vielä lisätä. Samoin yksi valo vielä puuttuu, eli toinen traktorin renkaista on tällä hetkellä vielä ilman valoa.

Suihkulähde on ollut tähän asti aina sellainen väistyvä projekti, joka on antanut tilaa muille kiireille, ja on edistynyt sitten taas joskus kun aikaa ja innostusta on ollut. Suihkulähde on ollut myös suuritöisin urakka puutarhassa, ja paljon työläämpi kuin esim. valaistun kukkapenkin eli kukkaistutusaltaan rakentaminen betonikivistä on ollut. Sydämen muotoinen suihkulähde on ollut myös pihan viimeisenä rakennelmana se, joka on syönyt sisäänsä kaiken mahdollisen ylijäämän putken pätkistä, tiiliskivistä ja erilaisista kivenmurikoista alkaen. Se ylijäämä mitä vielä jäi, kuluu avo-ojan penkereen viimeistelyssä.

Suihkulähteen suunnittelussa ei myöskään ollut mitään rakennuspiirustuksia, joten lopullinen lopputulos oli vähän epäselvä itsellekin, joskin selvä visio tai tavoitetila tietysti olikin mielessä koko ajan.

Suihkulähde koostuu siis kahdesta traktorin takarenkaasta. Alun perin ajatus oli laittaa mukaan mukaan vielä eturenkaatkin, mutta kun ne eivät luontevasti mukaan mahtuneet, niin ne jäivät sitten pois. Traktorin renkaat on ne samat, mitkä oli traktorissa silloin alla, kun talon rakentamisessa tarvittavia puita ajettiin metsästä metsätien varteen. Nyt nämä sileäksi ajetut renkaat ovat sitten muistona pihassa ja osana suihkulähdettä. Suihkulähteessä on myös kiviä ja matkamuistoja eripuolilta maailmaa, mm. simpukankuoria Espanjan Fuengirolasta, valkoisia kiviä, joita olen sukeltanut Välimeren pohjasta Kroatiassa, ja on mukana muutama palanen Saana-tunturiakin.

Nämä edellämainitut kaikki ovat "koristekivinä", mutta eniten ehkä rakentamisessa on ollut apua meren sileiksi hiomista littuskaisista kivistä, joita olen itse poiminut Gotlannista Lickershamnin rannasta - ihan siitä saaren suurimman raukin eli Jungfrun edustalta. Nämä yhdistettynä liuskekiviin antoi vesiputouksen rakentamiseen aika hyvät rakennuspalikat. Liuskekivet yhteensä 6 m2 ostin Espoon Kivikopla Oy:ltä (Oriveden sisua, paksuus 10-30mm), mutta pyöreitä littuskaisia kiviä Gotlannista ei täällä myydä, eikä myydä Gotlannissakaan, niitä saa vain merenrannasta ja silloinkin vain itse poimien.

Suihkulähteeseen kannattaa asentaa valot. Pimeässä se näyttää aivan erilaiselta kuin päivän valossa. Suihkulähteeseen myös kannattaa asentaa enempi kuin pelkästään yksi pumppu, jolloin lopputulos on aina erilainen - riippuen siitä, montako pumpuista on sillä hetkellä käytössä.

Omassa suihkulähteessäni on 4 pumppua, joista yksi ja pienin pumppu tuli suodatin setin mukana. Se siis kierrättää vettä suodattimen läpi, mutta koska virtaama on noin 10 litraa minuutissa ja sähkönkulutus silloin vain 25 wattia, niin tästä pumpusta tuli suihkulähteelle "jatkuvakäyntinen" peruspumppu, joka pitää yllä vaimeaa taustasolinaa, ja pelkästään silläkin jo suihkulähde on aika näyttävän näköinen.

Tämän lisäksi suihkulähteessä on kuitenkin vielä toinenkin puropumppu, joka on Uppopumppu DP 252 biltemasta. Se on paljon suodatinpumppua tehokkaampi, ja sen avulla suihkulähteen 2 vesiputousta saavat todella reipasta lisävauhtia. Tämä pumppu käy ajastimella niin, että se on aina varttitunnin päällä, ja sitten se huilaa varttitunnin (jolloin vettä kierrättää pelkästään suodattimen pumppu).

Näiden lisäksi suihkulähteessä on 2 kpl Elimax 6000 suihkulähdepumppuja - yksi kummassakin traktorinrenkaassa. Nämä suuritehoiset pumput vastaavat ylössuunnatun suihkun syntymisestä. Tähänkin tuli pumpun mukana useita erilaisia suihkusuuttimia, jolla suihkun saa eri muotoiseksi. Lisäksi Elimax 6000 on samalla myös puropumppu, ja puroon eli letkuliittimelle ja suuttimelle menevää veden virtaussuhdetta voi vipuvarresta kiertämällä portaattomasti säätää.

Minulla Elimax 6000 pumppujen puropumppupuolet toimivat toinen toisiaan vastaan. Alemmassa renkaassa oleva pumppu pumppaa vettä ylempään renkaaseen - jolloin vastaan tuleva puro kasvaa ja yltyy uuden virtaaman suuruiseksi, paitsi jos interaktiivisena ja liiketunnistimella toimiva "letkutonttu" kytkeytyy päälle, niin silloin ylärenkaasta lähtee tontun kädestä kaarella vesisuihku alempaan renkaaseen.

Näin suihkulähteessä on siis päällä joko yksi suodatinpumppu (aina), tai kaksi suodatinpumppua (joista toinen on aikaohjattu, ja välillä 15min päällä ja 15min sammuksissa). Jos alemman renkaan Elimax on yksin päällä ja jos se pumppaa vettä ylempään renkaaseen, silloin ylemmästä renkaasta valuva puro yltyy, ja alemman renkaan puro kuihtuu lähes kokonaan. Kunnes tonttupatsas ryhtyy liiketunnistimella töihin jonkun katsojista kävellessä riittävän lähelle, niin sen jälkeen tilanne palautuu taas takaisin normaaliin.

Normaalisti 3 lisäpumppua ovat aina pois päältä, jos puutarhassa ei oleskella ja kun oleskellaan, nämä 3 lisäpumppua saavat katkaisijasta kääntämällä virran, jolloin yksi toimii aina, yksi toimii ajastimella ja yksi liiketunnistimella niin, että suihkulähde on myös interaktiivinen. Ja minusta erittäin hauska niin - varsinkin pikkulasten mielestä, kun kättä heilauttamalla tai vähän juoksemalla saa aikaan näkyvän muutoksen.

Katsotaanpa pari videota tässä kohtaa, niin näin tekstinä ollut selostus vähän konkretisoituu, ensin suihkulähden yhden pumpun varassa ja alemmassa videossa on kaikki pumpun töissä:




Ja tässä vielä yövalaistuksessa otettu video loppuun:



Valokuviakin on tietysti tullut otettua - varsinkin nyt, kun kaikki on valmista. Tässä muutamia kuvia:

Eka kuva hetkellä, jolloin kaikki oli valmiina. Että tämmöinen siitä nyssit tuli.

Koko viherpiha ja kokonaisuus yläkerran parvekkeelta kuvattuna.
Sydämen muotoisen suihkulähteen kärjessä on sydämenmuotoinen luonnon-
kivi, joka on punaiseksi maalattu. 

Liuskekivet vesiputouksessa. Näyttää hienolta erityisesti pimeällä ja valaistuna.

Täystehovaihe 4 pumpulla yövalaistuksessa. Eli molemmat suihkut päällä
ylöspäin ja molemmissa puroissa isompi virtaama päällä.

Sama kauempaa.

Pöllöpatsaan kupissa Fuengirolasta tuotuja Välimeren kiviä ja simpukoita.

Traktorin rengasta kiertää keltaisen sähkökaapelin suojan
sisällä LED-nauha, joka värjää veden keltaisella värillään.
Toinen traktorin rengas on vielä ilman valoa. 
Suihkulähdettä tai pihalampea rakentaessa joutuu ensikertalaisena opettelemaan aika paljon kaikkea uutta, mm. vesibiologiaan liittyen. Jotta vesi pysyisi kirkkaana ja puhtaana, tarvitaan suodattimen lisäksi zeoliittiä ja allassubstraattia. Näistä ja monista muistakin hyvistä vinkeistä enempi täällä toisen bloginpitäjän pihalampiprojektissa:

http://kissankapala.blogspot.com/2016/07/piha-altaan-rakentaminen-ja-kustannukset.html

Noin yleensä ottaen vesiaiheisiin liittyen kovin paljon ei ole blogeja ja hyvää kokemusperäistä tietoa vielä tarjolla. Tai sitten en ole itse löytänyt, mutta jos joku muu löytää - minullekin saa toki vinkata, niin luen sitten itsekin. Tässä kuitenkin vielä toinen tosi hyvä linkki esim. pihalammen ja puron rakentajalle:

http://kurunrinne.suntuubi.com/?cat=10

Kannattaa muuten kurkata tuo Kurunrinne. Lopputulos oli heillä tosi upea!


1 kommentti:

  1. Hieno tuli! Itselläkin joskus suunnitelmissa suihkulähde josta sitten puro pihalampeen (ja siitä takaisin suihkulähteelle) ja aika vähän tosiaan aiheesta on juttua.

    VastaaPoista