torstai 6. kesäkuuta 2019

Minne sähköä katoaa? :-)

Viime kuussa eli toukokuun kohdalla ihmettelin edellisvuoteen korkeaa sähkönkulutusta tässä linkissä:

https://talopakettitalorautio.blogspot.com/2019/06/toukokuun-sahkonkulutus.html

Ihmettely ei ole loppunut vieläkään, päin vastoin ihmettely vaan lisääntyy samassa suhteessa kuin sähkönkulutus ylittää viime vuotisen kulutustason, tässä kuvassa kesäkuun viisi ensimmäistä päivää - ja kuudes päivä ja siitä eteenpäin ovat viime vuoden vrk-kulutusmääriä:

Viime vuonna koko kesäkuun kulutus oli 389 kWh. Tänä vuonna samassa kuussa jo 5 ensimmäistä päivää ovat kuluttaneet sähköä 104 kWh eli noin 20 kWh per vrk. Tällä vauhdilla kesäkuun kulutus 30 päivän ajalta on 600 kWh tai jopa ylikin. Eli 50% yli sen tason, mikä viime vuonna riitti kesäkuulle. Eikä ole mitään käsitystä siitä, että missä sitä sähköä kuluu, tai minne sitä nyt katoaa?

Pitää vähän tässä pohdiskella... :-)

4 kommenttia:

  1. Energiapihissä nykytalossa pienetkin muutokset näkyivät. Meille tuli kilpikonna, ja terraariossa tietenkin lämpölamppu (käytännössä hehkulamppu - talon ensimmäinen ja ainoa hehkulamppu) joka näkyi heti lisääntyneenä kulutuksessa.

    Onko teillä muuten Xboxia, Playstationia tms. pelikonsolia? Ne ovat melkoisia energiasyöppöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, hyvä vinkki myös tuo pelimaailma, en osaa nyt sanoa, olisiko siinä kohtaa tapahtunut laitteiston tai käyttötuntien lisääntymistä, mutta kyllä sekin mahdollista on.

      Kesäkaudella VILP käy viikkotasolla noin 7-8 tuntia per viikko, kun se kesäkaudella tekee pelkästään lämmintä käyttövettä (mitään muutakaan työtä sillä ei ole). Mutta olen huomannut, että VILP haluaa vahtia jatkuvasti, että lämminkäyttövesi pysyy ylärajalämpötilan tuntumassa, ja siksi se käy pientä pätkäkäyntiä pitkin päivää ja vielä illallakin. Viime vuonna kuristin kello-ohjatusti aikarajan vain pariin tuntiin per päivä, jolloin VILP teki lämpimät vedet 500 litran varaajaan ainoastaan iltapäivän lämpimimpien tuntien aikana. Nyt olin unohtanut tämän kello-ohjauksen muutoksen tehdä, ja ensin pitää nyt katsoa voisiko tämä näin suuri muutos kulutustasossa olla pelkästään tästä kiinni?

      Ainoa varmasti uusi laite viime kesäkuuhun verrattuna meillä on pihalla oleva suihkulähde, jossa koko ajan yksi pumppu (25W) ja IV-lamppu (5W) ovat toiminnassa, mutta tästäkään ei aiheudu lisäkulutusta päivää päälle muuta kuin 30W x 24h = 0,72kWh. Eli 21,6 kWh koko kesäkuulle, joka euroiksi muutettuna on noin 2-3 euron paikkeilla per kuukausi.

      Poista
  2. Lämpöpumput itselle vieraita, mutta voihan se olla että tuo vaikuttaa. En tiedä että onko väärin pähkäilty, mutta jotenkin kuulostaa kyllä tehokkaammalta tuo, että kerralla lämmitetään varaaja ja annetaan sen sitten pikkuhiljaa vaan jäähtyä. Meillä huomaa lämpöenergian kulutuksessa selvästi, että lapset kun ovat kasvaneet ja hiki alkaa haisemaan, niin suihkukäynnit ovat lisääntyneet ja lotratun lämpöisen veden määrä näkyy kyllä heti lämpölaskussa.

    VastaaPoista
  3. JEP. Olit ihan oikeilla jäljillä, teinkin juuri uuden postauksen, jossa selostin tuota varaajaan jäähtymisestä saatavan energian säästön merkitystä. Nopealla päättelyllä / johtopäätöksillä (en tiedä oliko liian aikainen johtopäätös 2 päivän seurannan perusteella?) näyttäisi siltä, että pelkästään tällä saisi kesäajan sähkönkulutuksesta noin kolmasosan pois. Eikä tarvitse tinkiä mistään, lämmintä vettä riittää käyttäjän näkövinkkelistä ihan yhtä hyvin.

    VastaaPoista