sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Joulukuun sähkönkulutus & vuosikatsaus 2020

 Joulukuun 2020 sähkönkulutus oli yht. 1075,1 kWh. Se on suhteellisen paljon, sillä yli 1000 kWh:n kulutuksia on viimeksi ollut helmikuussa 2019 eli vajaa 2 vuotta sitten. Tänä vuonna kaikki aikaisemmat kuukaudet 11 kpl olivat alle 1000 kWn:n kulutuksella. Vuosi sitten joulukuussa sähköä kului 962,9 kWh ja 2 vuotta sitten vuoden 2018 joulukuussa sähköä kului 930,2 kWh.

Tämän vuoden 2020 joulukuu oli myös sikäli poikkeuksellinen, että kotosalla oltiin vain puolet kuuta eli 18.12.2020 asti, jonka jälkeen lähdetiin joulun viettoon ja "koronaa pakoon" muutamien sukulaisten kanssa mökille Kuopion kupeeseen Kaaville. Tarkoitus oli saada myös viettää valkeaa joulua, mikä onnistuikin, sillä lunta satoi juuri ennen joulua niin että maa oli valkoinen. Kaavilta siirryttiin Oulun kautta (Oulussa pari yötä) Leville juhlimaan uutta vuotta. Koronaa ei saatu, ei edes Leviltä, vaikka tämän hetkisten tietojen mukaan 7 korona tapausta Levilläkin oli ollut, mikä ei nyt niin hirveän paljon ole, kun Levi oli tänä vuonna aivan täyteen buukattu, eli yhteensä 15 tuhatta ihmistä paikan päällä. Silti siellä oli minun mielestäni väljempää katukuvassa, kuin mitä on vaikkapa Vantaan Koivukylässä.

Kun oltiin puolikas kuukautta poissa kotoa joulukuussa, niin ei se ainakaan sähköä säästänyt yhtään. Pikemminkin päin vastoin. Polttopuita varmaan säästyi, sillä jos oltaisiin oltu 2 viikkoa enemmän kotona, olisi polttopuitakin kulunut jonkin verran enempi. Varmaankin puolikas pinokuutio enempi. Poissaolon ajaksi käyttövesi jätettiin normaaliin lämpötilaan, mutta talon lämmitykset katkaistiin kokonaan, eli lattialämmitys ei ollut ollenkaan päällä (paitsi yhden pakkasyön, kun lämpötila putosi -2C paikkeille). Mutta muuten poissaolomme aikana lämpötila oli Vantaalla koko ajan plussalla (eli ei jäätymisvaaraa) ja ainoa päälle jäänyt lämmitys oli IV-laitteen tuloilman lämmitys.

Tässä sähkönkulutukset graafisesti ja numeroina:













Päivittäisissä kulutuskäppyröissä näkyy muutama mielenkiintoinen asia. Joulukuun 12-13 päivän kohdalla poistin lämpöpumpun kellorajoittimet kokonaan (se oli valmistautumista loppukuun poissaoloa varten, jolloin lämpöpumppu sai käydä ihan mihin aikaa aikaan itse halusi). Ja kävikin. Tämä näkyikin sitten välittömästi kulutuksen kasvuna. Kulutus kasvoi tasolta 35 kWh per päivä tasolle noin 45 per päivä.

Mitä opimme tästä? 

Jos ilmasta-veteen lämpöpumpun sallii käynnistyä vain päivällä, jolloin ulkoilma on lämpöisempää, niin vuorokauden kokonaiskulutus on noin 20-25% pienempi. Eikä tarvitse tinkiä mistään. 500-litrainen lämminvesivaraaja pysyy hyvin lämpöisenä yön yli, sillä yöllä lämmintä vettä ei käytetä. Parhaiten kellorajoitusten poisto VILP:ltä näkyy näissä alla olevassa tuntikohtaisissa käppyröissä.


Parhaiten kellorajoitus

Tuntikohtainen kulutus on siististi nipussa ja osuu aina päiväaikaan, kunnes "homma sekoaa täysin" heti kun kellorajoitus on poistettu. Silloin lämpöpumppu alkoi käymään lyhyttä pätkäkäyntiä yöt-päivät läpi, eli se vaan seuraili termostaatin kautta lämminvesivaraajan lämpötilaa, ja heti kun siinä tapahtui pienikin pudotus, lämpöpumppu on käynnistynyt ja taas sammunut ehkä 15-30 minuutin käynnin jälkeen. Tällainen jatkuva pätkäkäynti voi käydä myös kompuran päälle, joka tykkäisi enemmän siitä, että saisi käydä pitkää hukia yhtä mittaa.

19-20.12 välillä korkeampi sähkönkulutus taas "normalisoitui", kun emme olleet enää kotona, ja seuraava korkea pylväs sähkönkulutuksessa 26.12, jolloin kauko-ohjauksella laitettiin yhdeksi yöksi lattialämpö päälle, koska Vantaalle oli luvattu yöpakkasia. Periaatteessa varotoimi oli turha, sillä jälkikäteen katsottuna lämpötilaloggerien perusteella talossa sisällä lämpötila ei ollut koskaan laskenut alla +14C (uusissa taloissa on paksut seinät, ja ulkolämpötilakin oli melkein jatkuvasti muutaman asteen plussalla, enimmillään oli +7C ulkonakin, eli 20.12 koko vuorokauden keskilämpötila Vantaalla oli +5,1C. Tässä kuitenkin tuo 26.12. päällä ollut lattialämmitys näkyy tuntikohtaisena kulutuksena selvästi (iso korkea ja paksu sininen pylväs ihan keskellä):





Kotiin paluuta ennen lattialämmitys oli tarkoitus kytkeä hyvissä ajoin päälle jo pari päivää aikaisemmin, jotta on lämmintä normaalisti sitten sillä hetkellä, kun uuden vuoden jälkeen ajetaan taas Leviltä takaisin kotiin. Näin tehtiinkin, mutta kaikki ei sujunut ihan niin kuin piti. Lattialämmitys kyllä kytkeytyi päälle etäohjauksella (GSM-ohjattavalla pistorasialla laitettiin lattialämmityksen kiertovesipumppu päälle), mutta kun se oli ollut noin yhden vuorokauden päällä, VILP:n ulkoyksikkö oli mennyt jostain syystä tilttiin ja pumppu oli pysähtynyt. Enkä ollut huomannut laittaa varalla olevia sähkövastuksia päälle. Joten talo olikin epähuomiossa yhden päivän ilman lämpöjä kun palasimme. Ensi kerralla muistan sitten laittaa myös ne sähkövastukset päälle. Nyt ne ovat olleen "pois napsautettuna" ja syystä, että mikäli ne ovat päällä, lämpöpumppu myös käyttää niitä - vaikka omasta mielestäni ei olisi mitään syytä käyttää? Tai sitten en ainakaan itse ole keksinyt sitä logiikkaa, että miksi sähkövastuksia pitäisi käyttää, vaikka ulkoilma olisi riittävän lämmintä niin, että sieltäkin sen lämmön saisi otettua, noin kakkosen-kolmosen hyötykertoimella?

Jolloin kotiin palatessani piti laittaa sähkövastukset päälle, jotta päästiin edes suihkuun, talo oli tullessamme noin +15C lämmössä, eikä se ihan äkkiä siitä lämpenekään, vaikka olisi kaikki mahdolliset lämmöt päällä, niin vuorokausi suunnilleen kuluu, että talo on taas normaalilämmössä takaisin.


Tässä kuvassa kotiinpalun sähkönkulutus tuntiperusteisesti, eli kotiin tullessa näkyy keskellä yötä yhdelle tunnille yli 20 kWh:n kulutuspiikki. Onneksi ei ole vielä tehoperusteinen sähkölaskutus Vantaalla käytössä, muuten olisi tullut hurja sähkölasku koko kuukaudelle yhdestä yksittäisestä tehopiikistä johtuen...

Tuon 21 kWh:n itse aiheutetun tehon kulutuksen jälkeen on myös puolisen tusinaa vajaan 10 kWh:n kulutuspiikkejä, jotka automatiikka on aiheuttanut. Eli nämä on niitä VILP;n itse kuluttamia sähköjä, enkä oikein keksi, että mistä syystä nämä satunnaissähkönkulutus aiheutuvat? Siis teknisesti ne aiheutuvat siksi, että VILP laittaa sähkövastukset hetkeksi päälle, enkä itse keksi mitään hyvää syytä tai älykästä perustetta, että miksi näin tapahtuu? Siksi olen itse napannut sähkövastukset käsikäyttöisesti pois päältä. En tiedä rasittuuko VILP liikaa? Ei pitäisi, mutta sähkönkulutus on ainakin pysynyt maltillisena. Tässä vielä matriisi, jossa kk-kohtaiset sähkönkulutukset menneiltä vuosilta:



3 kommenttia:

  1. Moi, onko tosissaan 1000kwh luokkaa talvikuukausien kaikki sähkö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 2020 joulukuu lienee ollut leuto sää. Nyt esim. 2021 joulukuussa sähköä meni 2291 kWh.

      Poista
  2. Näissä luvuissa kotitaloussähköt mukana (esim. valaistus, kodinkoneet ja ilmanvaihto).

    VastaaPoista