tiistai 2. helmikuuta 2021

Tammikuun sähkönkulutus

 Tammikuussa sähköä meni huikeat 1772,9 kWh. Se on tammikuuksi toiseksi korkein lukema kautta aikojen. Syynä reippaaseen kulutukseen oli muutaman päivän kylmä hönkäys tammikuun puolivälissä. Silloin VILP pysähtyi ja siirryttiin suorasähkölle noina päivinä, paras kulutus yhdelle päivälle oli 133 kWh. Myös 3.1.2021 on poikkeuksellisen korkea pylväs - tuo 111 kWh:n kulutus syntyi kotiinpalusta, kun taloa taas lämmitettiin normaaliin lämpötilaan takaisin.

Tässä lämpötilakäppyrät graafisesti:




3 kommenttia:

  1. Moi! On ollut kiinnostavaa verrata sähkölaskujamme; yleensä mennään ihan samoissa lukemissa:) tammikuussa tuli kuitenkin selvä ero juuri noissa kylmissä päivissä. Meillä siis maalämpö omakotitaloa lämmittämässä, takkaa ei käytetä lisälämpönä. Meillä tammikuun huippulukemat keski-Uudellamaalla olivat 49, 51 ja 55 kWh. Jos helmikuulle ennustetut pidempiaikaiset pakkaset toteutuvat, eroa varmaan syntyy taas. Toki fakta on se, että ei se niin paljon meidän sähkölaskua pienennä, että järkyttävän kallis maalämpölasku tulisi sen avulla kompensoitua. VILP olisi nimittäin varmasti ollut meillekin se taloudellisesti järkevin. Mutta hauska joka tapauksessa kuukauden kuluttua nähdä, paljonko tulee eroa. Meillä tammikuun kokonaiskulutus oli n. 1258 kWh, ja tosiaan yleensä olemme menneet teidän kanssa hyvin samoissa lukemissa.

    VastaaPoista
  2. Hei,
    Kiitos kommentistasi! Mielenkiintoista minustakin verrata erilaisia "tekniikoita", miten talonsa saa lämpimäksi. Miten pitkään olet vertailua harrastanut - onko kesäpäivinä ollut mitään eroja? Kesähelteillä luulisi (luulo ei tieto), että VILP voisi olla jopa maalämpöä tehokkaampi lämmittäjä? Syystä että VILP ottaa lämpönsä hellepäivinä +20-25C asteisesta ulkoilmasta. Maalämpö joutuu silloinkin ottamaan lämpöä noin +10C asteisesta kallioreiästä, eli suht kylmästä paikasta. Isommissa yksiköissä - siis kerrostaloissa onkin nyt alettu huomioida tämä niin, että jos aikaisemmin oli vaikkapa 3 samanlaista maalämpöpumppua rinnakkain (1 niistä on isäntä, ja 2 orjakonetta, jotka työskentelevät isäntäkoneen vuorolistan mukaisesti niin että kaikki koneet kuormittuvat yhtä paljon pitkässä juoksussa), niin enää ei asennetakaan yleensä kolmea maalämpökonetta. Vaan 2 pumppua ottaa lämpöä maasta ja kolmas siinä rinnalla on VILP, joka tekee lämpöiset käyttövedet kesällä. Ja lämmittää sitten talvella sen verran mitä pystyy...

    VastaaPoista
  3. Olen vertaillut ehkä noin kolmen vuoden ajan, sen verran kuin olemme tässä asuneet. Hyvin samoissa luvuissa tosiaan on menty teidän talon kanssa koko ajan, tässä meidän lukemia viime vuodelta touko-joulukuu: touko 575, kesä 379, heinä 428, elo 445, syys 537, loka 709, marras 849, joulu 1077.

    Lämpötilalla on kyllä sähkön kulutukseen ihan valtava vaikutus!

    VastaaPoista