tiistai 18. syyskuuta 2012

Ihan kiitettävän vilkas päivä

Tänään saatiin paljon aikaiseksi. Ensimmäinen työ oli eilisen kaivannon pumppaaminen tyhjäksi, kun viime yönä oli ollut myrskyä ja rankkasadetta.


Klo 07:30 - kaivanto täynnä vettä.

Sen jälkeen kaivuuhommat pääsivät käyntiin, eikä aikaakaan niin kuopan reunassa näkyi tälläinen:


Katkennut puhelinkaapeli.

Hetken aikaa tuollaisista saa sydämen tykytyksiä, mutta tarkistin eilisistä valokuvista, että se oli ollut sokea kaapelin pää, joka oli tulpattu kaivannon kohdalle. Nyt siitä vaan lähti se tulppaus pois, ja näytti hetken ihan jo siltä kuin olisi vetäisty kokonainen kaapeli ihan irti poikki. Mutta onneksi ei siis tarvinnut soittaa puhelinlaitoksen miehille, ja kaivamista jatkettiin.

Korkeajännitteinen sähköjohto oli valettu oikein betonin sisään, tässä puhdistellaan sen alapuolista osaa lapiolla, timpuri seisoo parin pienemmän sähköjohdon suorakuorten päällä.


Kuvan vasemmassa yläkulmassa näkyy myös suojatien valotolppa. Tunnin päästä sitä ei enää ollut siinä...

Tässä vaiheessa ei vielä myöskään tiedetty tai ei enää muistettu, että talosta kaupungin kaivoon tulevan jäteputkilinjauksen pitää olla aivan suora. Eli me kaivettiin ihan sujuvasti mutkia, kun ohitettiin mm. Soneran valokuitukaapelin kaivoa, kas näin:

Kunnes sitten noin 9:30 aikoihin aamulla kävi näin:

Liikennevalotolppa kaivannossa.

Tässä vaiheessa piti käydä hakemassa kaupungilta lista pulehelinnumeroista, joihin voi eri vikatilanteissa soittaa. Se listaus on muuten todella hyvä, sillä pärjää vaikka kaivuuhommissa sattuisi mitä tahansa. Löytyy numeroita ihan bussiliikenteestä pelastuslaitokseen asti (eli voi ja pitää ilmoittaa näille, jos vaikka liikenne täytyisi pistää poikki kokonaan). Nyt sitten valitsin listalta sen firman, joka suorittaa liikennevalojen korjauksia. Heillä oli juuri samanlainen keikka Helsingissä menossa, eli Kannelmäessä oli myös pudonnut valotolppa monttuun kaukolämpötyömaalla. Tunnin odottelun jälkeen sieltä tuli sitten apu meidän työmaalle, ja valotolpan pelastamisesta tarkemmin "videot" -välilehdellä. Valotolpan pelastajia odotellessa jatkettiin kaivuuhommia.

Seuraavaksi pitikin sitten soitella Vantaan energialle, koska kaivurin kauha vähän hipaisi kaukolämpöputkea, ja siitä lähti pala eristettä. Putki kylläkin pysyi ehjänä. Onneksi. Mutta energialaitos tulee kuitenkin korjaamaan putken. Jos eristevaurion jättäisi sellaisenaan paikoilleen, siitä menisi vesi sisään, ja putki ruostuisi puhki, ja sitten taas tulisi laskua perästäpäin, eli ilmoittaminen tässä vaiheessa kuulemma kannatti tehdä.


Kaukolämpöputket. Lämpöeriste rikki kuvan alalaidassa.

Sitten tulivat paikalle liikennevalon korjaajat, ja saatiin tolppa pois montusta.


Kaapelin irrotus valotolpasta.


Kaapelin irrotus valotolpasta.

Samalla kun yhdestä valotolpasta kytketään sähköt irti, pimenevät kaikki muutkin liikennevalot. Ne ovat kaikki siis samassa sarjassa, ja tällä hetkellä tilanne on se, että jalankulkijoiden liikennevaloa ei saa takaisin paikoilleen, ennen kuin meidän vesiliittymä on valmis ja kaivanto täytetty. Eli Rekolassa pitää pärjätä nyt tämä viikko ja osittain vielä ensiviikollakin ilman liikennevaloja. Meillä piti olla vesiliittymän kytkentä huomenna, ja vesilaitoksen mies kävi tänään iltapäivällä katsomassa, että miten meillä hommat edistyy. No edistyi ennakoitua hitaammin, eli periaatteessa tällaisessa tilanteessa seuraava kytkentäaika on "jonon päässä" eli viikon parin jonotuksen jälkeen. Koska liikennevaloja ei kuitenkaan voi pitää niin kauaa poissa pelistä, eikä työmaata voi jättää seisomaan keskelle risteystä, niin HSY jousti sen verran, että keskiviikoksi sovittua liitostyötä lykättiin parilla päivällä, eli yritetään perjantaina uudestaan. Joten sitten ei muuta kuin kaivamaan, tältä tilanne näyttää käytävän pohjalla noin 3 metrin syvyydessä lapimiehen silmin:


Putkien ja kaapelin alitukset lapioidaan käsin noin 3 metrin syvyyteen asti.

Iltapäivällä asennettiin ajosillat myös autoille. Jalankulkijoiden silta oli käytössä jo eilen, mutta se jouduttiin ottamaan putkialitusten lapioinnista johtuen tänään pois käytöstä aika pitkäksi aikaa. Nyt näyttää taas siltä, että myös jalankulkijoiden ylitys silta saa olla käytössä aika pitkän aikaa.


Neljä ylikulkusiltaa paikoillaan. Ylitykset tapahtuvat molemmista suunnista vuorotteluperiaatteella.

Me saatiin sitten tontille oikein jalankulkijoiden liikennevalo. Tosin se on vaakatasossa ja tosin saadaan pitää sitä vaan viikon verran. Luultavasti ensi viikolla kaupunki haluaa jo tolppansa takaisin, olettaen että meidän hommat on siihen mennessä myös valmiina.


Valotolppa tontilla.

Näyttää tuossa valotolpan mukana tulleen myös pysäköinnin kieltävä merkkikin. Kai se tarkoittaa sitten sitä, että Laurintiellä saa nyt vapaasti pysäköidä. Ainakin viikon verran. Tai ainakin kieltomerkki puuttuu.

1 kommentti:

  1. hengenvaarallisen näköisiä kaivantoja. tuonne kun lapiomies jää savikaivannon pettäessä ei mitään ole tehtävissä...

    VastaaPoista