keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Paluuta normaaliin...

Kun eilen suljin aivan totaalisesti lattialämmityskierron (kiertovesipumpulta töpseli irti seinästä & pääputkesta vesikierron venttiili kiinni), niin tänään on ollut selvästi paluuta normaaliin. Olohuoneen takassakin oli tuli taas pitkästä aikaa - viimeksi takka oli päällä viime viikon perjantaina.

Takan reunuksen lämpötila 6-11. marraskuuta. Lämpötila on laskenut +40C:stä +23C asteeseen. Alussa 5-6.11 sama anturi oli ulkona lämpöpumpun ulkoyksikön edessä. Tarkoitus oli mitata kuinka kauan pumppu käy, mutta käynti ei aiheuttanut sellaista lämpötilan tai kosteuden muutosta, että sen olisi voinut mittaamalla havaita, toisin sanoen - se koe epäonnistui. Lämpötilakäyrä näkyy punaisella, sininen alue on ilman kosteus.

Takka ei ollut nyt siksi päällä, että olisi jo tarvittu lisää lämmintä, vaan nyt pieni pesällinen oli esilämmityksenä, jolla takkaan saadaan muutama aste lämpöä lisää. Sitten iso takka reagoi nopeammin, jos ja kun keli muuttuu niin, että lämpöä oikeasti tarvitaan.

Eilen sähköä meni jo huomattavasti vähemmän, mitä viime viikonloppuna ja alkuviikon päivinä on yleensä mennyt. Eilisen vuorokausikulutus oli 53,4 kWh, ja tästä määrästä 12,07 kWh kului klo 17-18:00 välillä - eli juuri silloin kun lämminvesivaraaja "kiehautetaan" +56C asteeseen.

Ei tämmöinen määrä sähköä tietystikään pelkästään varaajan lämmitykseen kulu, mutta en ollut vielä silloin sillä hetkellä huomannut, että lattialämmityskin oli päällä - ei paljon mutta kuitenkin, jolloin osa lämmitysenergiasta hupeni sinne.

Tuo 12,07 kWh per tunti -taso on aivan poikkeuksellinen, ja sillä pääsee tuntikulutusten kahdeksan parhaan joukkoon koko kuluneena vuotena. Eniten tunnissa sähköä kului 22.2.2015, jolloin kulutus oli 16,17 kWh per tunti, ja ulkolämpötila +1,4C. Koska ulkolämpötila ei ollut erityisen kylmä, ilmeisesti silloinkin on mennyt lämminvesivaraajan vastuksia päälle.

Marraskuun 10 ekan päivän sähkönkulutus. Kulutuksen taso putosi roimasti eli 72,7 kWh:sta 53,4 kWh -tasolle, kun eilen illasta lukien lattialämmitys on ollut kokonaan pois päältä. Muutos prosenteissa siis 26,5% ja kilovateissa -19,3 kWh.
Kello 17-18:00 välillä sähkönkulutus oli ennätykselliset 12,07 kWh yhden tunnin aikana. Klo 21:00 aikoihin tapahtunut uusi "kulutuspiikki" tasolle 3,21 kWh/tunti johtuu lämpöpumpun käynnistymisestä. Silloin se hyödyntää vielä yösähkön ensimmäiset tunnit, ja lämmittää veden yötä vastaan. Yösähkön viimeisellä tunnilla aamulla lämpöpumppu käynnistyy uudestaan, ja lämmittää käyttöveden aamuvarhain aamutoimien, sekä seuraavan päivän tarpeisiin. Eniten lämmintä käyttövettä kuluu iltaisin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti