keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Aurinkoenergian takaisinmaksuaikoja

Aika harvoin on lehdissä tarjolla konkreettisten esimerkkien investointihintoja ja tuottolukemia. Nyt positiivisen poikkeuksen teki kuitenkin Veronmaksajan Taloustaito -lehti, jonka uusimassa numerossa oli todella hyvä artikkeli aurinkoenergiaa harkitseville, ja höysteenä myös pari jo toteutettua esimerkkitapausta:

Veronmaksajan Taloustaito 2/2016.

 
Itsekin olen aurinkoenergiaa harkinnut, ja viime syksynä vertailin vastakkain ilmavesilämpöpumppuja ja erilaisia aurinkoenergiaratkaisuja. Tällä kertaa itse valitsin lämpöpumpun.

Juttu aurinkoenergiasta alkaa sivulta 52.
 
Ensimmäisessä konkreettisessa esimerkkitapauksessa oli omakotitalo Espoossa, jossa oli asennettu 5kWp -tehoinen aurinkosähköjärjestelmä, jonka hinta oli ollut 11000 euroa, ja joka tuotti 3381 kWh sähköä 8kk aikana, eli huhtikuusta 2015 vuoden loppuun.

Yhdessä vuodessa - jos ei ole sateinen kesä niin kuin viimeksi oli - niin vastaavalla järjestelmällä pitäisi kuitenkin päästä Etelä-Suomessa noin 4500 kWh:n vuosituottoihin. Hyvä tuottolaskuri löytyy mm. tästä linkistä:

http://www.arevasolar.fi/fi/aurinkolaskuri

Case1: Aurinkosähköjärjestelmä Espoossa.
Jos nyt lasketettaisiin tälle takaisinmaksuaika tuon 4500 kWh/vuosi -olettaman perusteella, niin mikäli sähkön hinnaksi arvioidaan 11c/kWh, niin silloin 4500 kWh euroiksi muutettuna on 495€ per vuosi. Tällä tuotolla 11000 euron arvoinen hankintahinta tulee katettua noin 22 vuoden aikana.
 
Toisessa esimerkissä oli aurinkolämpöjärjestelmä Kangasalta. Rivitaloyhtiön järjestelmä oli maksanut 19800€ ja sen tuotto ekana vuotena oli 17,2 MWh eli 17200 kWh. Mikäli tässäkin esimerkissä kWh hinnoitellaan 11 sentin arvoiseksi, silloin ekan vuoden euromääräinen tuotto on ollut 1892€ ja tämän pohjalta laskettu takaisinmaksuaika olisi 19800/1892=10,5 vuotta.
 
Aurinkolämpöjärjestelmä näyttäisi siis maksavan itse itsensä nopeammin takaisin, kuin aurinkosähköjärjestelmä. Aurinkolämpöjärjestelmässä myös tekninen hyötysuhde on paneeleissa paljon parempi. Jos aurinkolämpöjärjestelmä pystyy vangitsemaan yli 95% auringon lämpösäteistä, niin aurinkosähköjärjestelmät jäävät aina alle 20%:n - jolloin siis 80% paneeleihin osuneesta säteilystä menee heti hukkaan.

Case2: Aurinkolämpöjärjestelmä Kangasalla.
 
Aika pitkiä nämä eri järjestelmien takaisinmaksuajat ovat, jos lasketaan niin, että missä ajassa ne tienaavat itse itsensä. Toki voidaan laskea myös niin, että lasketaan saatu säästö - jolloin jos lähtötilanne on kallis öljy, sitä vasten edullisempi aurinkoenergia tai muu energia voi antaa hyvinkin lyhyitä takaisinmaksuaikoja. Sitten pitäisi vaan löytää sitä kallista öljyä, ja tällä hetkellä sitä ei löydy mistään?

Tässä lehtijutussa öljyn hinnaksi oli laskettu 1,10€. Todellisuudessa lämmitysöljy maksaa juuri tällä hetkellä 0,65€ per litra. Mutta tämän päivän hintataso ei välttämättä kestä ikuisesti. Niin kuin ei mikään muukaan maailmassa.

Jos aurinkolämpö maksaa itse oman hintansa takaisin noin 10 vuodessa, niin se on aika lyhyt takaisinmaksuaika. Ilmavesilämpöpumpun takaisinmaksuajaksi näyttäisi ainakin meidän talon tapauksessa tulla pidempi aika (noin 14 vuotta?), aurinkosähkö maksaa tässä esimerkissä itse itsensä 22 vuodessa. Maalämmön takaisinmaksuajaksi olen laskenut myöskin yli 20 vuotta, jos sitä verrataan suoran sähkön vaihtoehtoon.

Merkittävin tekijä, joka vaikuttaa takaisinmaksuaikojen pituuteen on tulevaisuuden energian hinnan arviointi. Varsinkin eri lämmitysvaihtoehtojen myyjät osaavat usein laatia sellaiset Excelit, että heillä myynnissä olevan ratkaisun takaisinmaksuajat ovat todella lyhyet.

3 kommenttia:

  1. Itsekin olen katsellut, että sähkön tuotanto käy vielä toistaiseksi aika lailla kukkaron päälle. Lisäksi olisi mukava tietää paljonko nuo paneelit oikeasti tuottavat. Onko siinä varmasti mukana invertterin häviöt yms? Kuinka paljon pinnalla olevat roskat heikentää tuotantoa jne.? Suuntausta ja kulmaakaa ei saada optimaaliseksi yms. - Mutta silti, olisihan se hienoa tuottaa joskus itse omat sähköt!
    Sinänsä aika mielenkiintoista, että rakentajat pähkäilevät suurella hartaudella eri lämmitysmuotojen välillä. Autokaupassa sama raha hulahtaa käsistä, mutta tuskin kovin moni silloin exeleitä laatii; saati, että myyjät niitä esittäisivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta - Suomessa ja etenkin maailmalla rakennetaan myös Näsinneulan korkuisia isoja tuulimyllyjä, ja niissä on ilmeiesti vielä vähemmän taloudellista järkeä, kuin vaikkapa talon katolla olevissa aurinkopaneeleissa. Mutta yhteiskunnan tariffituella ne isotkin myllyt vaan pyörii, ja lisää tuulimyllypuistoja rakennetaan koko ajan... (ei rakennettaisi jos ei olisi niin hyvät tuet)

      Mutta, jos onnistuu esim. oman talon energiatehokkuudessa hyvin, niin eikös ne siinä säästetyt lantit voi sitten tuhlata vaikka autokaupassa? Eli rahat kiertoon ja talous nousuun...

      Poista
  2. Meidän vanhemmat juurikin miettivät ilmalämpöpumppua ja myös aurinkosähköpaneeleita. Pientä uudistusta siis tapahtuu. Aurinkosähköjärjestelmä heille on tulossa ilmeisesti keväällä. En tuosta takaisinmaksuajasta ole paljoa kysellytkään, mutta täytyy ottaa selvää. https://www.savonaurinkoenergia.fi/aurinkosahkojarjestelmat/omakotitalot

    VastaaPoista