lauantai 19. maaliskuuta 2016

Kylmiä tuulahduksia...

Huhtikuulle, eli aprillipäivään olisi vielä aikaa 13 päivää, eli kevättä ja kesää kohti mennään. Mutta kelien puolesta ei juuri nyt ihan siltä kuitenkaan tunnu...

Onko tämä nyt sitten takatalvea vai mitä lie kylmiä tuulahduksia? Nyt oli aamulla yli -10C pakkasta. Sehän olisi nykyajan talvinakin jo kohtalaisen hyvä lukema. Monena talvena on saanut Etelä-Suomessa tottua siihen, että lämpötilat huitelee nollan tienoilla. Luntakaan ei aina talvella ole. Mutta nyt on luntakin - torstain ja perjantain välisenä yönä (siis toissayönä) satoi taas 5cm lisää.

Pakkasta -10,8C talon pohjoispuolella, jonne aurinko ei paista.
Toissapäivänä päivälämpötila käväisi vielä +7C asteessa, eli alaspäin on tultu
nyt parissa päivässä 18 asteen verran.
Jos talon pohjoisen puolella onkin kova pakkanen, niin etelän seinällä ja auringonpaisteessa olevaa mittaria aurinko lämmittää jo mukavasti ja ihan aamusta alkaen:

Tänään kello 8:56 oli ulkolämpötila auringossa +1,5C.
Sisälämpötila keittiössä samaan aikaan +18,8C
Auringon vaikutus lämmittävänä tekijänä on jo huomattu tänä keväänä selvästi, esim. takkaa ei ole voinut enää käyttää niin paljon mitä talvella käytettiin. Nyt kuitenkin pistin takkaan puita jo heti aamusta, sillä kyllä tuon kylmän yön vaikutukset vähän tuntuu sisällekin - sillä talossa ei ole ollut yön aikana oikeastaan mitään lämmitystä - paitsi takasta tuleva jälkilämpö.

Lattialämmityksen kiertovesipumppu, sekä ilmavesilämpöpumppu - joka lämmittää lattiassa kiertävän veden - ne on nyt molemmat tällä hetkellä ja tässä vaiheessa kevättä säädetty käynnistymään vasta aamulla klo 9:00. Itse asiassa lämpöpumppu lähtikin juuri käyntiin, nyt kun tätä kirjoittelen. Yön kylminä tunteina ilmavesilämpöpumppua ei mielestäni kannata käyttää, hyötysuhde olisi silloin pienempi.

Yleensä meillä ei keittiön lämpötila laske alle 20C:n (niin kuin yllä olevassa kuvassa on päässyt käymään), mutta tietysti tämä asia takan ja lämpöpumpun ansiosta korjaantuu nopeasti. Aurinkoinen päiväkin on tulossa, ja sen lämmittävän vaikutuksen sisätiloihin huomaa myös, vaikka ulkolämpötilat ei vielä kovin kummoisia ole olleetkaan.

Takkatulen ääressä kelpaa köllötellä...
Ja jos tulee liian kuuma (niin kuin yleensä tulee),
sitten mäyräkoira Ronja siirtyy sohvalle.
Sähkönkulutuksessa kylmä tuulahdus ei vielä näy (eikä tätä kylmintä päivää tänään ole vielä edes tilastoitukaan). Viimeisen neljän päivän aikana meillä on vuorokautinen kulutus vaihdellut 24kWh - 27 kWh välillä, mikä meidän talon mittakaavassa on erittäin alhainen taso - ainakin viime vuoden lukemiin verrattuna. Silloin siis lämpöpumppua ei vielä ollut.

Aamun lämpötilat nousevat siis todella nopeasti - tässä vielä uusi tilanne päivitys tänne loppuun, edellisen kuvan ottamisesta on nyt kulunut 48 minuuttia. Keittiön pöydällä olevaan sisämittariin aurinko ei paista, ulkoanturiin paistaa.

Klo 9:44 lämpötila sisällä +20,1C ja ulkona auringossa +6,2C.
Muutos sisällä +1,3C ja ulkona +4,7C.

EDIT sama päivä klo 16:15:

Mitä kannattaa tai pitää tehdä, jos kylmän yön jälkeen aamulla on vähän vilpoisempaa? Vastaus - ei kannattaisi tehdä yhtään mitään. Paitsi arkiaamuisin kannattaa lähteä töihin, ja jättää talo silleensä. Sillä iltapäiväksi se on lämmennyt kuitenkin. Nyt tein sen virheen, että laitoin takkaan tulet aamullakin. Jolloin iltapäivällä lämpötila oli jo kivunnut yli +23C. No ei tämä nyt tällaisenaan liian kuuma ole, mutta nyt ei ainakaan voi laittaa tänä iltana takkaan tulta, kun jo lähtötilanteessa on näin lämmin.

Jolloin jos nyt vielä tulee uudestaan tulee toinenkin kylmä yö, sitten taitaa olla huomenna aamulla vielä vilpoisempaa, kun illalla ei ole voinut käyttää takkaa... Ilmalämpöpumpun saa toki käymään öiseenkin aikaan, hyötysuhde vaan on silloin huono. Tässä mielessä vanha lämmitystapa suorasähkö - ajastettuna öiseen aikaan oli parempi. Siinä lämmityksen tehopiikki osui juurikin vuorokauden kylmimpään hetkeen.

Klo 16:12 sisälämpötila on +23,7C. Ylärajoilla mennään.
Jos lämpötila nousee vielä asteen tai pari, alkaa olla tukalan kuuma...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti