keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Tikapuu onnettomuus

Jotain hauskaakin näissä valvontakameran kuvissa joskus välillä...Aina ei näköjään mene tikkaiden pystytys ihan putkeen...


Kohdassa 0:28 siis ritsahti kukkapenkissä ollut valkoinen lamppu rikki. No, ei se mitään. Näitä Airamin Easy Connect puutarhavalaisimia saa uusia esim. Vantaan Bauhausista. Vahinko ei ollut suuren suuri, mutta tietysti kyllä jälkeenpäin tällainenkin vähän aikaa aina harmittaa...

Muita vahinkoja omalla raksallani sitten ei olekaan muistaakseni sattunut. Eikä tälläkään kertaa käynyt pahemmin.

Itse asiassa tänään kaikki alkoi siitä, kun Keski-Uudenmaan Pelastuslaitos lähetti kirjeen pientalon omavalvontaa koskien. Kaavakkeessa oli useampia kohtia, jotka piti ruksata tyyliin "kunnossa" tai "korjattava" tai "ei koske kiinteistöä".

Tämän näköisiä kaavakkeita ja ohjekirjaa posti toi:

Pelastuslaitoksen kirje avattuna.
Poistumisturvallisuuteen liittyen oli 3 kysymystä, mm. sellainen, että "Varatiet on varustettu kiinteillä tikkailla, jos pudottautumiskorkeus on yli 3,5 metriä." Tämä koskee tietysti ja erityisesti niitä tilanteita, joissa hätäpoistumistie kulkee ikkunan kautta, jolloin ikkunan alla pitää olla palotikkaat.

Meillä on yläkerrassa 4 ovea ulos, eli jokaisesta yläkerran huoneesta pääsee ulkoterassille. Minusta tämä riittää siihen, että rakennuksesta poistuminen on OK ja kunnossa. Joskin tulipalon sattuessa - jos yläparvelle joutuu, sitten onkin itäpäädyssä autokatoksen päällä yläparven vankina siihen asti, että joku tulee päästämään alas. Pudotusta ympärillä olevalle betonikivetykselle on yli 4 metriä. Ei oikein tee mieli hypätä. Eikä tuohon paikkaan kyllä kiinteitä tikkaita oikein kiinni saa, tai jos saa - se houkuttelisi myös mahdollisia murtovarkaita, jotka pääsisivät sitten yläparvelle ja saisivat siellä hyvin näkösuojaa (blogin ylälaidassa oleva johdantokuva minikopterista antaa hyvän käsityksen siitä millainen tuo meidän autokatoksen päällä oleva yläterassi on).

Mutta ajattelin tehdä tähän asiaan kuitenkin parannuksen niin, että 3-osaiset jatkettavat tikkaat odottavat nyt ylhäällä alas laskemista sellaisen tilanteen varalta, että pitää äkkiä lähteä, ja sisäportaita pitkin ei pääsisi yläkerrasta pois. Sitten vaan menee parvekkeelle ja laskee tikkaat kaiteen yli alas. Sitten sen jälkeen jo pääsee poistumaan ihan niin kauas kuin haluaa. Meillä on kokoontumispaikaksi sovittu postilaatikon vierusta.

Lopputulos näyttää nyt tältä, vaikka ei tämä nyt sitten tikkaiden pystyttämisen ja ylös vetämisen osalta ollutkaan ihan niin helppo homma, mutta onnistuihan se sitten lopulta.

Varapoistumistikkaat yläparven kaiteessa kiinni, ja valmiiksi pidennettynä.

1 kommentti: