perjantai 16. syyskuuta 2016

Syksyn värit ja takan herättelyä

Kotiuduin juuri työreissulta Jyväskylästä. Siellä syksyn värit olivat jo selvästi nähtävillä. Mutta näkyy niitä jo Vantaallakin, tässä muutamia kuvia tältä päivältä Vantaan Rekolasta:

Orapihlaja marjoo.

Vaahtera on saanut väriä.

Sama lähempää.

Pihlaja marjoo.

Sama lähempää.

Tänä kesänä saatiin ainakin tontin raja-aita valmiiksi. Tässä aidassa on
rimaa 33 metrin matkalla yhteensä 1155 metriä (35 rimaa päällekkäin).

Takkaa on viimeksi käytetty toukokuussa.
Nyt 16.9. ekat puut odottavat sytyttämistä.

Alkulämpötila takan yläosassa 22,2C ja alaosassa 21,8C.

Hyvin syttyivät tämän syksyn ekat 6 polttopuuta.

Sama takan lasin läpi katsottuna.

Ja tässä hiillokset.

Joku muukin tykkää takasta ja takan lämmöstä. Takka myös tuoksuu
hyvältä, vähän niin kuin kesämökiltä.

Kuudella puulla takan yläosan lämpötila nousi noin 4 astetta.
Tiilerin Terhi takka-leivin uunin massa on noin 3500 kiloa.
Lattialämmityksen kiertovesipumpun otin pois päältä jo maalis-huhtikuun vaihteessa. Syystä että lattiakierrossa veden lämpötila oli +22C ja huoneen lämpötila oli samaan aikaan +23C. Joten turha sitä vettä oli lattiassa kierrättää... Ehkä lattialämmitys menee päälle näillä näkymin loka-marraskuun vaiheessa? Lattia lämmitykseen lämpö tulee ilmavesilämpöpumpulta, tai silloin jos pakkasta on enemmän kuin -17C, silloin lattialämmitys muuttuu suorasähkölle kun lämpöpumppu pysähtyy. Kesäkaudella eli noin 7 kuukautta vuosittain lämpöpumppu tekee pelkästään lämmintä käyttövettä.

2 kommenttia:

  1. Hei Mika, miten teillä kosteiden tilojen lattiat kuivuvat jos lattialämmitys ei ole ollut päällä? Meillä maalämpö on koko ajan päällä ja kesän aikana lattialämmitysveden lämpötila on ollut 23-24 astetta ja se ei tahdo riittää lattian lämpimänä pitämiseksi. Lattian kuivuminen kestää pitkään vaikka ne kuivaisikin suihkussa käynnin jälkeen. Kivilattiat myös tuntuvat epämiellyttävän kylmiltä jos niissä ei kierrä lämmin vesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jukka,

      Kyllä minäkin olen omassa työssäni isännöintipuolella monesti käynyt sellaisissa kylppäreissä tai saunaosastoilla, jossa kuivumisen osalta kaikki ei ollut kunnossa (mm. eräässä saunaosastossa palopelti oli lauennut ja tukkinut ilmanvaihdon kokonaan, paikat ei kuivanneet - ja sen jo haistoikin heti tilaan tullessaan, eli vähän ummehtunut haju tulvahti jo ovella vastaan...)

      Meillä näitä ongelmia ei ole jostain syystä ollut. Meillähän siis sauna+kph on kellarikerroksessa. Alapohjassa on laatoitettu pintavalu, sen alla 5cm styroksi, sitten on kantava laatta, ja sen alla 20cm styroksia. Ja kaikki tämä on noin 2,5 metrin syvyydessä eli reilusti routarajan alapuolella. Ei siinä lattia tunnu kylmältä, vaikka lattialämmitystä ei olisikaan.

      Jos sauna on lämmitetty eli puukiuas päällä - silloin ilman vaihtuvuus ja lämpö kuivaa lattia niin nopeasti, ettei meillä käytetä edes lattialastaa. Muutoinkin puolessa tunnissa kaikki on kuivaa suihkun jälkeen, ja kai se sitten on ilmanvaihdon ansiota?

      Itselläni on saunassa ja kph:n puolella myöskin lämpötilat ja kosteusprosentit muistiinsa tallettava loggeri, mutta en ole sen lukemia nyt pitkään aikaan katsellut.

      Poista