tiistai 14. helmikuuta 2017

Eka lasku pörssisähköstä

Nyt se sitten saapui. Ensimmäinen lasku pörssisähköstä nimittäin. Ja ihan hyvältä näyttää. Aikoihin en olekaan sähkölaskua näin pitkään ja hartaasti odottanut. Mutta nyt kun siirryin pörssisähköön 1.12.2016 lukien, ja kun sähkölasku tulee vain kerran 2 kuukaudessa, niin näin kauan piti odottaa, ennen kuin tuli ensimmäinen numerodata siitä, että miten kävi.

Ja tässä se kauan odotettu E-lasku nyt sitten on:

Vuoden 2017 ensimmäiset sähkölaskut. Ylempi näistä eli 132,77€ on sähköenergian lasku 2 kuukauden
ajalta eli 1.12.2016 - 31.01.2017. Alempi on sähköverot ja siirtomaksut tammikuulta 2017.
Tässä vielä 2 kuukauden sähkölasku klikattuna auki:

Ensimmäinen pörssisähkön lasku ajalta 1.12.2016 - 31.01.2017.

Sähkön verollinen hinta oli siis tällä kertaa 132,77 euroa (sis. alv 24%) ja sen pohjana oli 2838,27 kWh:n sähkönkulutus (2 kuukauden aikana). Näin ollen yhden kWh:n hinnaksi tulee 4,68 senttiä per kWh. Ja jos sähkön koko hintaa katsotaan, niin tähän tulee siis päälle siirtokulut ja verot. Ja jos niiden laskemiseen käytetään äsken saapunutta tammikuun siirtolaskua, niin sen summa eli 87,24€ jaettuna tammikuun kulutuksella 1559,93 tekee 5,59 senttiä per kWh. Nämä 2 summaa yhteenlaskettuna tekee 4,68 + 5,59 = 10,27 senttiä per kWh.

Onko tämä sitten vähän vai paljon?

No ainakin se on vähemmän mitä aiemmin maksoin sähköstä. Aikaisemman sähkösopimuksen aikana esim. loka-marraskuussa 2016 sähkölaskussa oli (kaikki verot ja siirtomaksut) yhteensä 351,19 euroa ja kulutus yhteensä 3038 kWh. Eli yhden kWh:n hinnaksi tulee silloin 11,56 senttiä per kWh. Säästöä tuli nyt siis 1,29 senttiä/kWh eli noin 11%.

Jos sähkölaskun suuruus vuositasolla on ollut nyt viimeksi noin 1600 euron luokkaa, niin tästä jos otetaan 11% pois niin säästön pitäisi olla noin 176 euroa vuosittain. Eikä tarvitse säästää mistään, eli kulutuksesta ei ole tingitty.

Miten nyt sitten käy erilaisten sähköä säästävien investointien esim. lämpöpumppujen ja aurinkopaneelien hankinnan? No tietysti ne kannattavat nyt aiempaa huonommin, eli takaisinmaksuajat pitenevät. Ja sama toisinpäin - jos haluaa saada maalämpö yms. investoinnit maksamaan itse itsensä mahdollisimman nopeasti takaisin, niin silloin pitäisi soittaa sähkölaitokselle, ja pyytää, että voisitteko nostaa sähkön hintaa? Jos ei muuten, niin ainakin omalta kohdaltani... :-) (vitsi-vitsinä :-)

Pörssisähköhän on siis aina eri hintaista, myös eri ostajille eri hintaista. Ensinnäkin sähkölaskun määrään vaikuttaa se, että kuinka paljon onnistuu käyttämään ns. "halpoja tunteja" ja toisaalta välttämään "kalliita tunteja". Toistaalta vähän vaikuttaa ehkä sekin, mitä kautta sähköä ostaa, ja mikä on sähkönmyyjän oma marginaali, joka lisätään sähkön hinnan päälle.

Itselläni tuo kalliiden tuntien välttäminen ei nyt ilmeisesti ihan onnistunut, sillä arvonlisäverottoman sähkön keskihinta Nord Poolin nettisivuilla oli joulukuussa 0,0368 senttiä / kWh (arvonlisäveroton hinta) ja tammikuussa hinta oli keskimäärin 0,03329 senttiä / kWh. Näiden kahden luvun keskiarvo on 0,03505. Jos olisin hyödyntänyt edulliset yötunnit tehokkaammin, niin minun olisi pitänyt päästä alle keskiarvon eli 0,03505 senttiä/kWh. Mutta toisin kävi. Itselläni yhden kWh:n keskiarvohinnaksi tuli 0,0377 senttiä/kWh. Tosin sen verran tässä nyt lasken koko ajan väärin, että tuo oman laskuni keskihinta sisältää myös myyjän marginaalin ja kiinteät kuukausimaksut, ja Nord Poolin nettisivuilla oleviin hintoihin näitä summia ei tietysti ole laskettu sisään.

6 kommenttia:

 1. Jyväskylän energia 24kk
  Perusmaksu 0.00 €/kk
  Kulutusmaksu, yleissähkö 3.95 snt/kWh
  www.kilpailuttaja.fi ;D

  Eikä tarvi kytätä koska sähköä käyttää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on kyllä äärimmäisen hyvä tarjous, siis pienissä kulutusmäärissä se, että perusmaksu on tasan nolla, niin se merkitsee aika paljon. Nythän pörssisähkö kyllä menee alle tuon 3,95 snt/kWh, mutta Vantaan Energialla muutaman euron kk-maksut nostavat keski-kWh:n hintaa.

   Eli täytyy ehkä itsekin vielä miettiä mitä teen. Toisaalta tekis mieli tukea paikallista yhtiötä, eli Vantaan Energiaa, mutta kyllä sähkö on viime kädessä ihan niin kuin bensa. Jos molemmin puolin tietä on kylmä asema, ja toisessa on halvempi litrahinta kuin toisessa, niin kumman aseman pihaan tekee mieli poiketa? :-)

   Ja voidaan ajatella niinkin, että jos kuluttajan eivät suosi parasta hinta/laatusuhdetta, niin saadaanko hintatasoa silloin ikinä laskemaan sen tuotteen kohdalla? Eli se joka myy halvimmalla, sille pitäisi tarjota mahdollisuutta ja markkinoita myydä enempi. Silloin sekä ostaja että myyjä hyötyvät molemmat.

   Poista
  2. Itsellä jyväskylän energian sopimus hinnalla 3,89snt/kWh + 0€/kk. Oikeastaan edullisempaa ei ole ollut tarjolla missään viimekesästä lähtien(tai ei ainakaan ole netissä osunut silmiin foorumeilla). Halpa hinta ja pitkä sopimus niin ei tarvi jatkuvasti olla bongaamassa sähkötarjouksia.

   Sen mitä olen seurannut pörssihintojen toteutuneita kwh-hintoja niin ilman että ei ole käytössä varauskapasiteettia tai ei erikseen kiinnitä huomiota koska sähköä käyttää niin sillä ei ole juurikaan säästöä saatavilla. Jos lämmitys on sellainen että se syö tasaisesti lämpöä ympäri vuorokauden (kuten vilp tai mlp tai suora sähkö ilman varaajaa) niin mielestäni tämä ei tällähetkellä kannata. Niben smartgridin kanssa voi saada kannattavaksi mutta tämä edellyttää sitä että lämmityssähkön määrä suhteessä käyttösähköön on suuri.

   Tässä eräs keskustelu: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=25109.msg273759#new
   Myös 2006 vuodelta löytyy samanlainen keskustelu.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompataan että hankalasti hyödynnettävissä tuo pörssisähkö, ainoa on varaava sähkölämmitys joita toki tässä maassa on pilvinpimein. itsekin kokeilin mutta jos kalliit tunnit on illalla kun tulee kotiin niin tie on pystyssä heti. Ja tosiaan MLP naukkailee tasaseen ympäri vrk.
   Mulla on Savon Voimasta 1v juurikin tuo kilpailuttjan kautta 3/2016 hommattu ja nytkun on katkolla niin olin jo ottamassa Jyväskylän 3,95 + 0 kunnes ihan viimetinkaan Savolaiset hyväksyivät jatkon 2v entisellä 3,87 + 0,90
   Kannattaa laittaa exceliin ja katsoa mistä on kyse oikeasti rahassa. Meidän 12000kwh kulutuksessa koko kilpailutus on noin satasen sisään tarjoukset. Tuo kuukausimaksu helppaa suurinpiirtein tuohon kulutukseen asti mutta sitten alkaa haukata yksikköhinta enemmän. Se vaan hirvittää että yllättävän monesti porukka päästelee surutta vaan kilpailuttamatta listahintaan. Treella nyt esimerkiksi 4,99c/kwh + 3,98e/kk. Huhhuh, parisataa vuodessa jo eroa. Sain samalla hengenvedolla 3 yritysliittymää samaan diiliin, voitin kympin kuussa kaffirahaa niissä pelkistä kuukausimaksuista, pienenpienet kulutukset varastoissa jne mutta perusmaksu jauhaa.

   Poista
  2. se www.kilpailuttaja.fi antaa välillä outoja tuloksia, kun laittaa 10000kwh tulee yhdet hitit ja 20000 toiset ja 12000 kolmannet. Jyväskylän tarjous ei tullut esille jos laittoi "liian ison" arvion.

   Poista