sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Rakentamisen kulut tähän asti - yhteenvetoa

Nyt kun tässä jo mennään rakentamisen osalta loppusuoraa, niin paikallaan voisi olla tilannekatsaus, että mitä rakentaminen on tullut maksamaan. Aihe lienee ajankohtainen tähän aikaan vuotta ainakin niille, jotka nyt ovat juuri ensi kesänä aloittelemassa rakentamista. Hyviä ja tuoreita pohdintoja tähän liittyen löytyy muistakin rakennusblogeista, esim. täältä.

https://rakentamisenriemua.blogspot.fi/2017/04/omatoimirakentajan-rakennusbudjetti.html

Rakentamisen tähän mennessä toteutuneet kustannukset olet itse koonnut tänne:

http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/p/toteutuneet-kustannukset.html

Yksi välietappi omassa rakentamisessani oli muuttotarkastus, johon mennessä kuluja oli kertynyt 526.380,05€ ja omia työtunteja 2266 kpl. Pelkästään talon eli rakennuksen kustannukset olivat noin 366 tonnia per 241m2 ja tontti 595m2 liittymineen maksoi noin 160 tonnia. Eli noin 1500€/m2 talon saa siihen kuntoon, että siihen pääsee asumaan (toki eihän se nyt minimissään vaadi muuta kuin peseytymismahdollisuuden, ja yhden valmiin huoneen, jossa voi turvallisesti asua).

Toinen välietappi tulee tänä kesänä, kun pidetään muuttotarkastus. Tietysti ei sekään kustannuksia pysäytä, niitä tulee asumisen aikana sen jälkeenkin. Tulee siis normaalit asumisen kulut, ja sitten ajattelin noin 5 vuoden päästä asentaa vielä aurinkopaneelit katolle. Niiden kanssa en pidä kuitenkaan kiirettä. Vähän jos vielä odottaa, niin paneelien tehot nousevat samalla kun niiden hinnat putoavat. Mutta kuluja siis tulee koko ajan lisää ja lisää - ei kai talo koskaan niin valmis ole, ettei siihen mitään lisättävää keksi? Jos ei muuta, niin pihapiiriin ainakin voi keksiä koko ajan uutta projektia tai hankintoja.

Nyt tällä hetkellä toteutuneet kulut ovat kalenterivuosittain ryhmiteltynä tässä:

Vuosi 2010 yhteensä = 105.000,00€
Vuosi 2011 yhteensä = 9.414,63€
Vuosi 2012 yhteensä = 182.948,26€
Vuosi 2013 yhteensä = 99.818,26€
Vuosi 2014 yhteensä = 142.563,93€
Vuosi 2015 yhteensä = 22.262,23€
Vuosi 2016 yhteensä = 6.783,68€

Yhteensä näistä tulee 568.790,99 euroa. Ja sillä on siis saatu 3-kerroksinen talo, jossa on kellari, jonka päällä on 2 kerrosta puutaloa. Ja lopputulos näyttää toistaiseksi ihan hyvältä ja onnistuneelta. Ainakin itse olen täysin tyytyväinen. Enkä keksi, että jokin olisi mennyt pieleen - tai ainakaan itselläni ei nyt tule mieleen mitään, mikä olisi pitänyt tehdä tai suunnitella eri tavalla.

Rakennusblogissa kertyneet kulut ovat edelleenkin vain ja pelkästään siinä järjestyksessä mitä laskut ovat saapuneet. Informaatioarvo olisi suurempi, jos asiat olisi ryhmitelty eri pääkokonaisuuksiin, mutta sitä en ole ehtinyt vielä(kään) tekemään. Tietysti antaa tämäkin nyt ehkä jotain suuntaa? Kustannukset ovat kyllä aika hyvin pääkohdittain järjestyksessä omassa Excelissäni, mutta excelin tuominen tänne blogiin ei ole ihan pikkujuttu... Tässä kuitenkin kurkkaus sinne Excelin puolelle kuvakaappauksen avulla:Entä säästääkö siinä sitten mitään, jos kaiken tekee itse? Jaa-a siinäpä varsin hyvä kysymys.

Nyt omassa rakentamisessani siis sellainen tilanne, että ilman tontin ostohintaa yhden neliön hinnaksi on tullut 1924€/m2. Ja tontti mukaan lukien yhden lämpimän asuin neliön hintana on 2360 euroa.

Tähän voi liittyä yksi näköharha. Nimittäin jos rakentamisessa puhutaan neliöhinnoista tai neliöhinta-arvioista, niihin ei koskaan sisälly tontin hinta mukaan. Mutta jos talon ostaa, siinä tulee samassa rahassa tonttikin aina mukana. Mutta silti neliöhinnat molemmissa tapauksissa voivat olla aikalailla samaa luokkaa. Tai ei niissä ainakaan isoja eroja ole. Tämän hetkisessä markkinatilanteessa uudehkon talon onnistuu ilmeisesti ostamaan ruuhkasuomesta suunnilleen samalla hintaa, mitä uuden rakentaminen tulisi maksamaan.

Jos talon ostaa muuttotappioalueelta, silloin ostohinta on halvempi kuin itse rakentaen. Toisin sanoen kasvukeskusten ulkopuolella rakentaessa ei välttämättä saa omiaan pois, jos talo myydään? Ja myyntiaikakin voi olla pitkä. Esim. Salon seudulla kaikki kiinteistövälittäjät eivät ota ollenkaan omakotitaloja myyntiin, kun ei näytöillä käy väkeä. Jolloin jos talonsa haluaa myydä, se pitää tehdä itse.

Ehkä suurin hyöty rakentamisesta on, tai on ainakin itselleni ollut se, että kun itse tekee, ei tule vastaan ikäviä yllätyksiä, joita ostaessa voi joskus sattua. Nekin ovat varsin kurjia tilanteita, jos ostaja ja myyjä riitautuvat niin, että joutuvat riitelemään oikeudessa lopun ikäänsä. Ja itse tehden saa myös juuri sellaisen ja sen kokoisen talon, mitä itse haluaa. Ja kyllä rakentaminen on myös hyvä käytännön oppikoulu, josta itsekin olen hyötynyt paljon. Ja tarvitsen nyt saatuja oppeja omassa työssäni isännöintialalla myös.

Toteutuneisiin kustannuksiin tai budjetointiin jotain apua, ajatuksia ja näkemyksiä voi saada muiden rakentajien budjeteista, tai budjettipohdinnoista, joista olen tehnyt linkkilistaa tänne:

http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/p/linkit-kustannuksiin-ja-budjetteihin.html

2 kommenttia:

  1. Hyvää pohdintaa. Itseäni on aina vaivannut, kun en tiedä onko neliöperusteisissa budjettiarvioissa kyse huoneistoala- vai kerrosalaneliöistä. Meillä nimittäin budjetti on 310 000 € koko talolle ja huoneistoalassa budjetti olisi 1746 €/m2 ja kerrosalassa 1336 €/m2. Molemmat kuulostavat kovin vähäiseltä, mutta kerrosalalla laskettuna neliön budjetti on jo todella pieni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta toivotaan, että teillä budjetti pitää noilla luvuilla - kerro sitten joskus, että miten kävi... :-)

      Poista