lauantai 15. huhtikuuta 2017

Suihkulähteen salaojitus

Tänään olin ekan kerran pihatöissä tänä vuonna. Routa on nyt sen verran sulanut, että kaivamisesta tulee jo jotain, joskin hieman jäykkää savipitoinen maa kyllä oli (viime yönä oli -6C pakkasta).

Aivan ensin korjailin talven vaurioita eli pakkanen oli hieman siirtänyt kukkapenkin reunuskiviä. Ne piti naputella kuminuijalla takaisin paikoilleen. Alkutilanne näytti tältä:Raot olivat aika suuret, melkein olisi saanut sormensa kivien väliin. Mutta muutaman tovin naputtelun jälkeen tilanne näytti taas normaalilta, eli tältä:Sitten pääsin varsinaiseen päivän asiaan, eli pihan perälle tulevalle suihkulähteelle pitää vetää salaoja. Siis siltä varalta, että jos se tyhjenee itsekseen tai jos täytyy tyhjentää. Niin jonnekin pitää voida "ottaa" tarvittaessa liki 1000 litraa hyvin äkkiä.

Yleensä suihkulähteen allas rakennetaan maan "alle" eli maan sisään. Silloin vaaraa veden karkaamisesta ei ole. Mutta minusta suihkulähde on näyttävämmän näköinen, helpompi valaista ja helpompi pitää puhtaana, jos se on kumpareen päällä, jonne sen meinasin tehdä traktorin takarenkaita apuna käyttäen. Toki tarvitsen kaikki normaalit härpäkkeet aina kumimatoista alkaen, mutta traktorin rengas kuitenkin pitää sivuttaisen paineen kun siellä on se vedeneristyskumi renkaan sisällä. Kaikki on hyvin niin kauan, kun se traktorin rengas ei heilahda, tai vedeneristyskumi ei mene rikki.

Mitään suunnitelmia ja piirustuksia tästä projektista ei ole, ei edes ruutupaperilla. Joten tämä on pelkkä "suomalaisen miehen visio", ihan niin kuin telkkarissa pyörivässä Byggmaxin mainoksessa. Saa sitten nähdä millainen siitä tulee...

Nyt tilanne näyttää tällä hetkellä tältä:

Viime kesänä jätin salaojaputken pään keskelle pihaa.
Nyt siitä pitäisi vetää jatkoputki suihkulähteelle.
Se pitää vaan ensin kaivaa tulevan nurmikon alle.


Tässä sama toiseen suuntaan. Maassa jo oleva putki
jatkuu salaojakaivolle, joka näkyy kukkapenkissä.
 
Ja tässä lopputulos, ura putkelle nyt kaivettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti