maanantai 30. joulukuuta 2019

Tyhjän talon sähkönkulutus jouluna & takaisin lämmitys

Paljonko talossa kuluu vähempi sähköä, kun kaikki ovat poissa kotoa? Tai paljonko sähköä säästyy, jos talon annetaan jäähtyä poissaolon ajaksi? Sanovat, että jo yhden lämpöasteen lasku voisi säästää lämmitysenergiaa noin 5 prosenttia, joten meillä kun poissaollessamme talon eli huoneiden lämpötila laski noin 8 astetta, niin tässä olisi pitänyt huomata neljän päivän poissaolon aikana selvä pudotus sähkölaskussa.

Mutta toisin kävi. Tässä omassa esimerkissäni talon jättäminen tyhjilleen ei säästänyt sähköä käytännössä yhtään, mutta talon takaisin lämmitys normaaliin lämpötilaan kulutti sähköä monin verroin sen määrän, mitä päivittäin muuten on kulunut tässä kuussa.

Syynä tähän omasta mielestäni kummalliseen lopputulokseen täytyy olla takan käyttö. Takkaa on siis meillä käytetty iltaisin käytännössä päivittäin, eli joka ilta on mukava istuskella ja katsella telkkaria takkatulen äärellä. Vastaavasti talon lämmitys on säädetty niin, että lämpöpumpusta saatava "peruslämpö" pitää talossa vain noin +17C lämpötilaa. Tai noin luulin.

Todellisuudessa lämpötila laski poissa ollessamme paljon alemmas, eli noin 12,5C - 14,5C asteeseen (huoneesta riippuen). Takan käytölle ollaan siis jätetty ihan tarkoituksella "tilaa", ja näköjään takka lämmittääkin huoneilmaa lisää paljon enempi, mitä olin luullut. Lämmitykseen ei siis lainkaan "koskettu", kun talo jäi tyhjilleen joulun pyhinä. Takaisin tullessa lämpöpumppu - jonka käynti aika ennen oli rajattu 5 tuntiin per päivä, sai sen päivän ja yön käydä yhtä soittoa, ja kyllä se kävikin koko ajan yötä myöten.

Jos joulukuun aikana ennen joulun pyhiä meillä on vuorokaudessa kulunut sähköä noin 25-35 kWh per vuorokausi, niin joulunpyhinä kulutus kyllä laski sen verran, että sen silmällä nyt juuri ja juuri pystyy näkemään, eli 25 kWh:n tienoille ja jopa vähän allekin sen. Eli jouluna tuli talon jäähtyessä alhaisimmat kulutus pylväät.

Mutta tämä "kostautui" kun talo lämmitettiin pyhien jälkeen uudestaan normaaliksi, niin perjantaina 27.12 (kotiinpaluun päivä) sähköä kului 46,9 kWh ja sen jälkeisenä lauantaina 28.12. sähköä kului huimat 61,2 kWh eli noin 2-kertainen määrä normaaliin verrattuna. Eikä suoraa sähkölämmitystä käytetty ollenkaan, kaikki takaisinlämmityslämpö otettiin lämpöpumpulta tai takkoja polttamalla. Talossa on siis 3 tulisijaa - 2 takkaa ja puukiuas saunassa.

Tässä kulutuspylväät koko joulukuulta 29.12 asti graafisesti:

Päivittäisen sähkönkuolutukset aikavälillä 1-29.12.2019. Kotiin paluun päivä (kolmanneksi viimeisin pylväs) ja
sitä seurannut lauantai 28.12 (toiseksi viimeisin pylväs) erottuvat muista päivistä selvästi.

Tässä tuntikohtaista sähkönkulutusta 20-29.12.2019 välisenä aikana. Ennen joulua ja joulun pyhien aikana lämpöpumppu eli
VILP käy aina muutaman tunnin iltapäivisin, kun lämpötila ulkona on yleensä silloin korkein. Nyt lämpötila tosin ei ollut
laskenut yölläkään, ennen kuin vasta samana päivänä, kun kotiin palattiin, niin lämpötila sukelsi. Kylmimpänä päivänä
takaisin lämmitys oli tietysti VILP:lle haastava tehtävä, ja sähköä varmasti kului jo siitäkin syystä.

Lämpötila keittiössä kotiin palatessani oli +14,3C keittiön pöydän mittarissa.

Parin tunnin lämmityksen jälkeen klo 15:28 lämpötila on noussut vasta vajaan asteen verran.

Neljän tunnin lämmityksen jälkeen lämpötila on noussut vasta 1,5C - eli hidasta oli lämpiäminen ainakin aluksi, kun 
takatkin olivat aivan kylminä.

Viiden ja puolen tunnin lämmityksen jälkeen lämpötila on noussut vasta noin 2 astetta, vaikka koko ajan on ollut tulta
takoissa ja lattialämmityksen menovesi on ollut +29C.

Yläaulan ikkunan mittarissa lämpötila oli alussa kaikkein alhaisin, vain +12,5C.
Mitä hyötyä tästä nyt sitten oli? No, on mukava tietää, että kuinka nopeasti talo jäähtyy ja lämpenee. Neljässä päivässä lämpötila laski 8 astetta, ja seuraavaksi päiväksi lämpötila oli taas normaali, tosin sähköäkin oli 2 päivän aikana kulunut yhteensä noin 100 kWh (mikä on meidän talon mittakaavassa paljon).

Tässä vielä vuorokausikohtaiset lämpötilat ja sähkönkulutukset numeerisesti:

lämpötila kuukauden
Päivä kWh/vrk vrk keskilämpötila
pe 20 33,9 2,7 1,3
la 21 27,3 2,4 1,3
su 22 26,9 3,8 1,3
ma 23 23,1 3,7 1,3 talo tyhjänä
ti 24 24,2 2,1 1,3 talo tyhjänä
ke 25 25,1 1,0 1,3 talo tyhjänä
to 26 26,3 0,1 1,3 talo tyhjänä
pe 27 46,9 -2,9 1,3
la 28 61,2 -5,9 1,3
su 29 34,3 0,0 1,3





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti