maanantai 17. elokuuta 2015

Wainu lämpötila- ja kosteusmittaus

Hain tänään testikäyttöön Wainu lämpötila- ja kosteusmittaus järjestelmän, johon kuuluville antureille yritän nyt keksiä jotkut hyvät sijoituspaikat.

Wainu- valvontajärjestelmä on langaton kosteuden sekä lämpötilan jatkuvaan valvontaan kehitetty järjestelmä, jolle on monia käyttökohteita pientalosta, työmaille ja teollisuuteen asti. Järjestelmään voi tutustua esim. heidän kotisivujensa kautta tästä linkistä:

http://www.wainu.fi/

Sivuilta löytyy myös hyvä asennusvideo, joskin paketin mukanakin oli hyvät ohjeet paperille kirjoitettuna, tässä linkissä se video:

http://wainu.fi/artikkelit/6/64/Wainu-asennusvideo

Joten laitteen käyttöönotto ainakin sujui nopeasti ja näppärästi, ja selvästi helpommin kuin Klimalogger, josta kerroin jokin aika sitten tässä linkissä:

http://talo-rautio.kotivertailu.fi/2015/05/09/esittelyssa-klimalogg-dataloggeri/

Miksi lämpötiloja ja kosteuksia sitten pitäisi seurailla tai jopa mittailla? No, jos on 100-vuotias täysin terve talo, niin silloin voi olettaa että kaikki on sellaisessa talossa täysin kunnossa, ja mitään mittaamisen tarvetta ei ole. Jos vanhassa talossa olisi jotain vikaa, se olisi aikojen saatossa purettu pois, eli vanhoista taloista vain harvat ja valitut, eli hyvin rakennetut jäävät jäljelle.

Uusissa taloissa ei vielä ole mitään käyttökokemusta kertynyt. Uusissa taloissa on myös sovellettu voimakkaasti kiristyneitä rakennusmääräyksiä, josta johtuen rakenneratkaisut eivät välttämättä ole enää yhtä tuttuja ja turvallisia mitä joskus ennen. Ennen vanhaan lämpövuoto piti kosteudet poissa, mutta nykyajan taloissa ei lämpövuotoja juurikaan ole. Ikkunatkin saattaa nykyisin huurtua ulkoikkunan ulkopinnalta. Ja tämä onkin varmaan ainut paikka johon kosteus voi ihan vapaasti tiivistyä niin ettei siitä ole talolle mitään haittaa. Ja ikkunan ulkolasin ulkopinnassa on myös niin hyvä tuuletus, että siihen tiivistyneen kosteuden tuuli puhaltaa aina pois, yleensä jo ennen puolta päivää, jonka jälkeen ikkunoista taas näkee ihan normaalisti. Toki onhan aivan uusiin ikkunoihin saatavilla myös huurtumisen esto, jos sitä vaan osaa etukäteen eli ennen ikkunoiden tilaamista kysyä.

No, ikkunoista takaisin itse asiaan...

Jos kondenssista tai jostain muusta johtuen lämpötilat ja kosteus asettuvat jossain talon kohdassa sellaiseksi, että pinnoille alkaa tiivistyä kosteutta, niin asialle pitää jotain tehdä. Esim. parantaa tuuletusta. Mutta ennen kuin alkaa parantamaan tuuletusta tai päästää paikkoja homeeseen, niin ennen sitä voi mitata, että onko tällaista riskiä olemassa, ja jos ei - sitten voi jatkaa asumista ihan rauhallisin mielin.

Palaan aiheeseen kun alan saamaan ensimmäisiä mittaustuloksia.... Tässä vielä muutama kuva itse laitteistosta, paketista löytyi käyttöohje, älymoduuli (neliön muotoinen laatikko punaisen pöytäliinan reunalla paperi yläkulmassa), joka kytketään modeemiin, ja kolme anturia ja niihin paristot (pöydän oikealla laidalla), sekä tarvittavat johdot.

 
 
 
Sitten seuraavaksi pitää alkaa miettimään sijaintipaikkoja noille antureille... Siis normaalisti nämä voisi laittaa esim. talon yläpohjaan, kellariin tai johonkin muuhun vastaavaan paikkaan, mutta kun minulla on näissä pisteissä jo Klimaloggerin anturit, niin yritän keksiä jotain muita paikkoja näille.

2 kommenttia:

  1. Eristeiden välistä olisi mielenkiintoista nähdä miten sinne talvella kerääntyy kosteutta vai kerääntyykö.

    VastaaPoista
  2. Ihan hyvä idea - voin miettiä olisiko meillä vielä tällainen paikka helposti saavutettavissa, ja itse mietein sitäkin, että jos saan mittauskiekon vuorilaudan taakse, niin millaiset olosuhteet siellä mahtaa olla A) suhteessa ulkoilmaan, tai B) suhteessa sisälämpötilaan?

    Yksi mittari minulla jo on asennettuna IV-koneen ilmanottoaukolle ulkoseinällä. Toisessa päässä putkea on sitten IV-koneen omat lämpötila-anturit. Yritin laittaa antureita jo IV-koneen sisäänkin, mutta se ei onnistunut - sieltä ei tullut signaalia ulos, eli metallinen ulkokuori esti sen.

    VastaaPoista