maanantai 21. syyskuuta 2015

As Oy:n osakekirjojen saanti kestää yli 6kk?

Aikoinaan, kun alettiin rakentamaan ja löytyi meille sopiva tontti, niin tieto ostotarjouksen hyväksymisestä tuli 31.12.2010. Siitä tulee nyt 3kk päästä kuluneeksi 5 vuotta. Tontin myyjänä oli Rakennusliike Henry Kataja Oy:n konkurssi ja kuolinpesä.

Rakennusliike Henry Kataja Oy kasvoi aikoinaan yhdeksi pääkaupunkiseudun merkittävistä keskisuurista rakennusliikkeistä. Katajan konsepti oli rakentaa tavallisia koteja tavallisille ihmisille. Näitä valmistuikin 23 vuoden aikana noin viisituhatta, muun muassa Rakentamisen Ruusulla palkittu Puotilan Pehtoori.

2008 kuitenkin maailma muuttui äkisti - niin kuin edellisen blogipäivitykseni käppyröistä varsin selvästi näkyy, ja sen seurauksena kaatui myös Henry Katajan yritys, jonka tarkoituksena oli ollut rakentaa meillä nyt olevalle tontille liikerakennus. Sitä varten oli arkkitehtitoimisto Seppo Kokko Oy Tikkurilasta jo piirtänyt hienot suunnitelmatkin.

Kun ostimme tontin, se oli vielä tuosta aiemmasta historiastaan johtuen KOy -muotoinen. Muutimme KOy:n AsOy:ksi, koska se oli helpompi ja halvempi toimenpide, kuin KOy:n kuolettaminen. Lisäksi AsOy:t ovat itselleni tuttuja oman työni puolesta ihan noin muutenkin.

Rakentaminen ei ole tapahtunut pelkästään omasta puusta ja omalla rahalla, vaan siihen on käytetty ja tarvittu myös pankkilainaa. Tonttikaupassa saatu KOy:n osakekirja on ollut koko ajan pankissa lainojen vakuutena, ja siitä on tullut omat lisämutkat matkaan. Siis uusia osakekirjoja ei saa, jos ei toimita Gemaltolle (entinen Suomen pankin setelipaino) vanhoja osakekirjoja tuhottavaksi. Pankki taas ei halua heillä olevasta osakekirjasta luopua, koska se on heillä lainan vakuutena. Nyt Gemalto kuitenkin jousti sen verran, että pankin hallussa olevaa vanhaa osakekirjaa ei tarvitsekaan heille toimittaa, ja AsOy:n osakekirjojen hakemus saatiin vireille 30.3.2015 Gemaltolle toimitetulle hakemuksella. Sitten kun uudet osakekirjat ovat valmiit, Gemalto toimittaa ne suoraan pankille lainojen vakuudeksi, jolloin vältytään sellaiselta riskiltä että AsOy:n omistaja hakisikin (vilpillisesti) uutta lainaa jostain uudesta pankista, jolloin vanhassa pankissa olevat vanhat lainat jäisivät kokonaan ilman vakuuspapereita.

Nyt puoli vuotta tämän jälkeen Gemaltosta tulee pieni korjauskehotus, joten siitä päätellen asia on siellä päässä saatu työn alle.

Ei tällä asialla ole kellekään yhtään mitään merkitystä, onhan meillä koko ajan ollut KOy -muotoinen osakekirja, ja se on kelvannut pankille lainan vakuudeksi. Mutta ihmettelen silti prosessin kestoa ja käsittelyaikojen pituutta. Jos nyt on lama, eikä rakenneta, ja uusia yrityksiä perustetaan vähemmän kuin ennen, niin kuinka pitkiksi käsittelyajat venyvät sitten, jos tämä lama joskus loppuu? Toki, jos Gemalto on niin kuin Alko Oy, että kilpailijoita ei ole, niin eipä kait sillä sitten ole mitään merkitystä heillekään, jos asiakas joutuu pienen tovin odottelemaan.

Osakirjatilaukseen liittyvän korjauspyynnön päiväys on 17.9.2015.


Osakekirjatilaus on tullut vireille Gemaltossa 30.03.2015 - tässä paperin päiväyksen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti