http://talo-rautio.kotivertailu.fi/2015/07/23/mista-sita-lampoa-oikein-tulee/
Nyt kun laitoin Wainu -valvontajärjestelmän yhden mittauskiekoista tiilipiipun viereen keskikerroksessa, niin ainakin yksi lämmönlähde taitaa olla saunomisesta ja puukiukaasta peräisin oleva hukkalämpö. Mittausanturi eli jääkiekolta näyttävä laite on tiilipiipun edessä olevan vitriinin päällä:
Wainu -valvontajärjestelmän "jääkiekko" vitriinin kulmalla. Takana tiilipiippu. |
Itse löylyhuone sijaitsee kellarissa ihan "peräkulmalla", eikä lämpö kulje huonetiloista toiseen muuta kuin kellarissa ihan viereisiin huoneisiin, mutta talon kaikkien kolmen kerroksen läpi katolle nouseva tiilipiippu kyllä lämpenee ja lämmittää ilmeisestikin aika tavalla.
Tavallisesti kun saunotaan, niin 300 kiloisen Aurinkokiukaan lämmittämiseen tarvitaan pari pesällistä eli noin 20 kg kuusipuuta (rakentamisesta ylijäänyttä laudan pätkää), ja pari pesällistä kestää palaa noin tunnin verran. Sen jälkeen saunan lämpötila on noin 85-90 astetta. Ja lämpöä riittää hyvin seuraavat pari tuntia, vaikka puita ei enää lisäisikään.
Nyt huomasin, että tämä nostaa myös tiilipiipun lämpötilaa 8-9 astetta, eli jos saunan ihan kunnolla lämmittää - sen seurauksena tiilipiipun lämpötila nousee 31C asteeseen asti keskimmäisen kerroksen, eli korkean olohuoneen alimman kerroksen kohdalla. Ja jos korkeaan olohuoneeseen tuodaan tai tulee lämpöä, niin siitä se lämpö sitten jo leviääkin koko taloon. Tältä siis näyttää tiilipiipun lämpötilavaihtelut tällä viikolla:
Tiilipiipun lämpötilavaihtelut keskikerroksen kohdalla aikavälillä 22.9 - 26.9.2015. Alkuosa käppärästä 20-22.9 on mitattu työhuoneen kirjoituspöydältä. |
Toinen mittauskiekko on ollut samaan aikaan tiilipiipusta katsottuna 3,7 metrin etäisyydellä (mittasin just äsken) olohuoneen ison takan reunuksella, ja siinä kohtaa oli äsken tällaiset lämpötilat:
Olohuoneen lämpötilat 26.9. aamulla klo 9:15. Takka oli päällä viimeksi ja tänä syksynä ainoan kerran maanantaina 7.9.2015 eli vajaa kolme viikkoa sitten. |
Takan reunuksella oleva musta kiekko on rekisteröinyt lämpötilaa ja ilmankosteutta näin:
Olohuoneen lämpötilat ja kosteudet viimeisen viikon ajalta. Lämpötilan vaihteluväli on 21,5C -> 23,9C ja kosteusarvot ovat vaihdelleet 44-55%:n välillä. |
Tiilipiippu on tunnetusti vanha ja hyvä keksintö. Meillä 2-hormisen tiilipiipun massa on 5700 kg, ja pituus 3 kerroksen läpi noin 11 metriä. Lisää tietoa tiilen ominaisuuksista löytyy esim. täältä:
http://www.tiili-info.fi/takat-ja-piiput/piippu-edut/
Ja vielä täsmällisempää numerodataa löytyy mm. täältä:
http://broby.dy.fi/varaaja
Nyt siis jos tiilipiipun massa on 5700 kg, ja kun tiilen lämmönvarauskyky on 0,82 kJ/kg x C ja vedellä vastaavasti 4,2 kJ/kg x C, niin 5700 kg painava tiilipiippu kykenee varaamaan lämpöä yhtä tehokkaasti kuin 1100 litrainen vesivaraaja. Sen varauskyky on 1100kg x 4,2 kJ/kg = 4620 kJ ja 5700 kiloisen tiilipiipun varauskyky on 5700kg x 0,82kJ&kg = 4674 kJ.
Nyt kuitenkin uskoisin, että "syyllinen" suht korkeisiin huonelämpötiloihin olisi löytynyt, sillä sähkölämmitys meillä on edelleenkin kokonaan pois päältä (vesikiertoisen lattialämmityksen pumppu on edelleenkin pois päältä, on ollut jo koko kesän).
Olohuoneen iso takka on lämmitystarkoituksessa ollut käytössä vain kerran, mutta tiilipiippu on ilmeisesti se, joka ottaa kiukaasta lähtevät hukkalämmöt talteen ja luovuttaa ne sitten huoneilmaan tasaisesti ja useamman päivän ajan.
Tästä syystä (tiilipiippua ei kannata lämmittää kesän huippuhelteillä, jos talossa on samaa aikaan myös jäähdytyslaitteet), niin meillä on kiukaana Aurinkokiukaan Duo 250 -mallinen kiuas. Sen voi puun lisäksi lämmittää halutessaan myös sähköllä. Silloin tiilipiippu ei lämpene ollenkaan. Ja löylyhuoneessa on vielä ikkuna, jonka voi tarvittaessa avata saunomisen jälkeen, jolloin edes löylyhuoneen jälkilämpöä ei ole pakko päästää kellaritiloihin, jos ei halua. Tai jos kesällä on muutenkin kuuma.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti