torstai 3. syyskuuta 2015

Ulkona melkoisen kosteaa...

On ollut pientä sadetta jo jonkin aikaa - tänään sademittariin kertyi 12mm. Koekäytössä oleva Wainu anturi ilmoittaa, että ulkona IV-koneen ilmanottoaukon luona ulkoilman kosteusprosentti on ollut 100% jo pidemmän aikaa...

Pohjoisen puoleisella seinällä, IV-imuaukon luona oleva Wainu-anturi. Ulkoilman kosteus vaihtelee välillä 60-100%.
Yläkerran makuuhuoneessa kosteus vaihtelee 40-60%:n välillä.
Jos ilmanvaihdon yksi tehtävä on pitää talon rakenteet kuivina ja siirtää sisäilman kosteutta ulos talosta, niin mitenköhän tuo mahtaa näissä ilmasto-oloissa nyt onnistua?

Jostain syystä sisäilman kosteus ei ole kuitenkaan tämän korkeammalle noussut, vaikka viimeisten vuorokausien aikana sisätilojen lämpötila on jo laskenut enempi normaaliin haarukkaan, eli 21-22C välille. Takat ja lattialämmitys ovat vielä pois päältä - ne ovat olleet käytössä viimeksi keväällä.

2 kommenttia:

  1. Uskoisin että veden määrä yksikössä g/m3 on vakio IV-koneen ilmanottoaukon luona tarkastelujaksollasi. Suhteellinen kosteus on siitä hassu yksikkö että se periaatteessa sisältää ilman lämpötilatiedon. Suhteellinen kosteus siis muuttuu mittauspaikassasi sen takia koska lämpötila muuttuu. Talosi pysyy kyllä kuivana sateellakin (pl hellejaksot) koska talosta poistettava ilma sisältää enemmän kosteutta grammoina kuin sisään tuleva ilma.

    10 asteen lämpötilassa ilmakuutiossa on maksimissaan 9,4 grammaa vettä
    20 asteen lämpötilassa ilmakuutiossa on maksimissaan 17,1 grammaa vettä
    30 asteen lämpötilassa ilmakuutiossa on maksimissaan 30,1 grammaa vettä

    http://www.sarlin.com/fi/Paineilma/Paineilma---tyokalupakki/Kastepistetaulukko

    VastaaPoista
  2. Hei Mikko,
    Varmaankin olet ihan oikeassa - itse aloin pohdiskella tätä "dilemmaa" myös siitä näkövinkkelistä, että ulkoa taloon imettävä ilma on pikkuisen viileämpää kuin talosta ulos puhallettava ilma - sillä eihän IV-koneen lämmön talteenotto koskaan ole ihan 100%. Jolloin sisään tulevan ilman kyky pitää kosteutta sisällään on pienempi, kuin sen ilman joka menee talosta ulos.

    Jolloin lopputulos ainakin jollakin logiikalla on se, että talon rakenteet pysyy kuivana. Samasta syystä sisäilman kosteus tuppaa kovilla talvipakkasilla menemään alas, niin että joskus joku hankkii taloonsa ihan ilmankostuttimetkin. Tässäkin taustalla sama ilmiö, eli vaikka ulkoilman kosteus olisi sisään tullessaan "ihan OK tasolla", niin sitten kun se sisään imetty ilma lämmitetään kunnolla (esim. -20C -> +20C), niin silloin sen lämpimän ilman kosteuspitoisuus on ihan mitätön, ja sisäilma tuntuu liian kuivalta.

    VastaaPoista