maanantai 5. lokakuuta 2015

Taas se aika vuodesta...

Yläaulan parvekkeen ovi.
Olohuoneen iso ikkuna
Yläkerran makuuhuone.
Se olisi sitten taas se aika vuodesta, kun ikkunoista ei näe ulos ennen puolta päivää. Syynä on  uloimman ikkunan ulkopinnalle tuleva huuru, joka tulee aina syksyisin ja keväisin. Jos nyt sitten tästä asiasta joku soittaa ikkunatehtaalle, niin vastaus on, että tämä on pelkästään hyvä ominaisuus, ja johtuu siitä, että nykyajan ikkunat pitävät niin hyvin lämpöä, ettei hukkalämpö enää riitä poistamaan ulkolasin ulkopinnassa olevaa kosteutta. Tosin lähteehän se siitä aina puoliin päivää mennessä.

Vastaus on kuitenkin väärä? Eli ei tämä juttu siitä johdu, että ikkuna olisi hyvä - tai no on se toki sitäkin - mutta enemmän tämä johtuu siitä, että ikkunoita tilatessa ei ole muistanut sanoa, että ulkolasit otetaan huurtumisen estolla. Ja muutamasta lasista jätetään pois selektiivilasi, jotta kännykät kuuluisivat myös sisällä. Näistä voi tulla erikseen pieni lisähinta, ja jos ei tilattaessa huomaa sanoa, niin sitten ei saa - eli voi katsella seuraavat 50 vuotta huuruisia ikkunoita, kun asia voisi olla myös näin, niin kuin tänä aamuna meidän keittiön ikkuna, jossa huurtumisen estot on. Samoin kivitaloihin voi tulla joskus sellaiset ikkunat, että puhelimeen voi puhua vain parvekkeella.

Ensin huurtumattoman ikkunan keksi muistaakseni Skaala, mutta nykyisin tämä ominaisuus on saatavilla kaikilla muillakin ikkunavalmistajilla. Kännykän kuuluvuus taas paranee, jos yksi ikkuna per asuinkerros jätetään ilman selektiviilasia. Eli meillä kuuluu kännykkä ihan hyvin myös kellarissa.

Keittiön ikkuna. Ei ole huurua missään.

2 kommenttia:

  1. Meillä on osa ikkunoista itsepuhdistuvalla pinnoitteella, Pilkington Active. En tiedä miten se eroaa vai eroaako huurtumisen esto- pinnoitteesta? Se on joka tapauksessa titaanioksidia, joka on hydrofiilinen. Ikkuna ei huurru, kun pinta hylkii vettä, vesi ei pääse pisaroitumaan pinnalle. Ero on selkeä. Pinnoittamattomat ikkunat huurtuvat, pinnoitetut eivät. Kyllä itse tykkään että ikkunoista saisi näkyä läpi. Bonuksena pinnoitetut ikkunat puhdistuvat auringonvalon ja veden vaikutuksesta ihan itsekseen. Suosittelen!

    VastaaPoista
  2. Itsepuhdistuvia pintoja en ole vielä missään talossa itse nähnytkään, mutta näköjään siinä "puhdistuu" sitten ulkopinnan huurutkin samalla. Varmasti kokeilemisen arvoinen, ja erityisesti jos on korkea olohuone, ja siellä yläosassa ikkunoita - niin käytännössä ainut järkevä vaihtoehto. Eipä tullut tämä mieleen silloin kun meille asennettiin korkean olohuoneen yläikkunoita.

    VastaaPoista