keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Sähkön hinta jatkaa luisuaan

Omassa työssäni isännöitsijänä ollaan nyt kilpailutettu sähkösopimuksia viime aikoina oikein urakalla, ja samaa jatketaan, jos jollakin taloyhtiöllä ei satu olemaan jo valmiiksi kilpailutettu sopimus, jossa on vanhan sähkösopimuksen määräaikaa vielä jäljellä.

Sähkön hinta on ollut luisussa jo pitkään. Energiayhtiöiden oma näkemys on se, että luisu, eli alaspäin menevä hinnoittelu tulisi myös jatkumaan. Tämän voi nähdä nyt saaduista tarjouksista mm. siten, että mitä pidemmäksi aikaa sähkösopimuksen tekee - sitä halvemmalla sähköä saa ostaa. Todennäköisesti sähkön myyjäkin silti vielä voittaa, sillä jos he saavat kiinnitettyä oman asiakkaansa tämän päivän hintoihin mahdollisimman pitkiksi ajoiksi, niin hintataso voi todellisuudessa laskea sopimusaikana vielä enemmänkin. Eihän sähköyhtiö nyt omaksi tappiokseen sitoudu sähköä ikinä myymään.. Eli välttämättä kovin pitkä aikaisia sopimuksia ei ehkä niiden näennäisestä edullisuudesta huolimatta kannattaisi valita? Tässä eräs esimerkki hinnoittelusta:

Sähkön hintaan vaikuttaa mm. se, kuinka pitkäksi aikaa sopimus tehdään ja se, kuinka paljon asiakas sähköä käyttää.
Nyt kun sähkön hinnasta tarjouksia kysymällä on mahdollisuus saada täysin sitovat ja pitävät hinnat esim. seuraavalle kolmelle vuodelle, niin omakotitaloa rakentavan tai remontoivan kannattaa myös huomioida tämä asia, jos vaikka laskeskelee ja vertailee eri lämmitysjärjestelmien kannattavuutta ja kustannuksia. Ja tässä kohtaa kannattaa ehkä laskeskella jotain myös ihan itse, sillä jos kyselee neuvoa joltain konsultilta, niin he kaivavat heti esiin vanhat käppyrät viimeisen 30 vuoden ajalta, ja selostavat, että sinä aikana energian hinta on kasvanut vuodessa keskimäärin näin ja näin paljon, ja siitä kun tehdään samalla kaavalla ennuste taas 30 vuoden päähän, niin sen jälkeen energian hinnat ovat taas nousseet näin ja näin paljon...

No - niin kuin tässä ylempänä olevasta kuvakaappauksestakin voi nähdä, niin eihän se asia nyt ihan näinkään aina mene. Mennyt ei ole tae tulevasta, eli energian hinnat muuttuvat ihan miten sattuu ihan niin kuin pörssikurssit, eikä niitä voi ennustaa luotettavalla tavalla pitkäksi aikaa eteenpäin. Mutta kolmen seuraavan vuoden hintataso tiedetään, jos tarttuu tämän päivän tarjouksiin. Investoinnit lämmitysjärjestelmiin pitää silti tehdä, ja ne joutuu tekemään sen tiedon varassa mikä on. Jos asiat sitten tulevaisuudessa muuttuvat yllättäen, sitä ei voi etukäteen tietää.

Jos nyt aivan väen väkisin yritetään pohtia mitä sähkö voisi maksaa esim. 10 vuoden päästä tästä hetkestä eteenpäin, niin pitkässä juoksussa sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. seuraavat asiat: Ruotsin ydinvoiman käyttöaste on tällä hetkellä vähän yli 70%, joka johtuu siitä, että vuosihuollossa on kaksi reaktoria (yht 2030 MW) ja pitempiaikaisessa korjauksessa on yksi reaktori (yht 630 MW). Tämän jälkeen tehon lisäykseen on varaa tarvittaessa. Suomen ydinvoiman käyttöaste on 100%.

Suomen sähkön hinta pysynee Olkiluoto 3:n valmistumisesta (arvio 2018) johtuen vakaana vielä vuosia, ellei vuosikymmeniä (näin pitkää ennustetta ei kannattaisi tehdä, koska siinä käy samalla tavalla kuin 1920-luvun ennustajille, jotka ennustivat että Imatran koskesta saadaan niin paljon vesivoimaa, että yksin se riittää koko Suomelle).

Olkiluoto kolmosta alettiin rakentamaan aikana, jolloin Suomen taloudessa meni lujaa. Silloin sähkön käyttökin lisääntyi vuosi vuodelta. Sen pohjalta oletettiin, että sähkön hinnalle tapahtuisi samoin, eli sekin nousisi vuosi vuodelta. Nyt tiedetään, että näin ei ole käynyt. Lisäksi tässä asiassa voi käydä vielä niinkin, että Olkiluoto 3 ei välttämättä valmistu koskaan...? Valmistumisen ajankohta tuntuu siirtyvän aina vaan muutamalla vuodella eteenpäin... Kyseessä on nyt jo maailman kallein rakennus, mitä maapallolle on ikinä rakennettu.


Jos sähkön hinta jää pidemmäksi aikaa hyvin alhaiselle tasolle, niin se voi syödä kannattavuutta mm. puulämmitykseltä (tällä hetkellä pk-seudulla nähdäkseni polttopuun kysyntä ja hinta kasvaa koko ajan - vaikka sähkön hinta laskee). Myös maalämmön kannattavuus voi heiketä, jos lähtötilanteena on suora sähkölämmitys. Öljylämmitys sen sijaan kannattaa vaihtaa maalämpöön aina, vaikka öljykin on juuri tällä hetkellä erittäin edullista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti