lauantai 10. lokakuuta 2015

Esittelyssä Tiilerin Terhi

Meille valittiin keittiön ja olohuoneen tilanjakajaksi takka nimeltä Terhi. Tarkemmin sanottuna Tiilerin Terhi takka-leivinuuni. Ollaan oltu oikein tyytyväisiä.

Tiilerin Terhi on kerroksellinen takka, jossa tiilien välissä on villaa, ja siitä johtuu alhainen pintalämpötila ja hyvä varauskyky. Valmistajan mukaan lämpövaraus säilyy 100%:sti 11,5 tuntia, 50%:sti 38,4 tuntia ja 25%:sti 60,9 tuntia. Tämä me ollaan itsekin todettu ja kokeiltu syyskuussa, että takka jäähtyy huonelämpötilaan noin viikossa. Jos kerroksellinen takka pitää hyvin lämpöä ja luovuttaa sitä pitkän aikaa ja miellyttävän pehmeästi - niin se ei kuitenkaan lämpene äkkiä.

Jos lasketaan aikaa siitä, kun takkaan on tuli sytytetty - niin kolmeen tuntiin ei tapahdu takan ulkopinnan lämmöissä oikeastaan yhtään mitään. Ainoastaan takkapesän lasin läpi tulee säteilylämpöä, ja takan lasi, sulkupellit yms. kuumenevat niin, että helposti polttaa sormensa jos ei ole tarkkana, mutta muuten takan pintalämpötila jää siihen 30-40 -asteen tuntumaan. Eli varsin oivallinen ja turvallinen valinta mm. lapsiperheille. Tai muuten takkaa pystyy käyttämään vain myöhään illalla ja sen jälkeen, kun pienet lapset on laitettu nukkumaan. Samalla kun pintalämpötila jää alle 40C -asteen, niin leivinuunissa on kuitenkin sisälämpötila noin 150C. Tai vähälläkin lämmittämisellä jo yli sadan asteen.

Tiilerin takoissa tiilet on numeroitu ja valmiiksi muotoonsa leikattu. Joten kokoaminen on helppoa, ja kuka tahansa voi muurata takan - jos vain yleensä osaa muurata. Jos ei osaa muurata, niin tietysti takan voi kasata ihan ilman laastiakin, sillä kyseessä on vähän niin kuin palapeli, jossa laitetaan ohjeiden mukaisesti eri muotoiset palat päällekäin eri kerroksiin. Tosin en osaa sanoa, että jos takan laittaa pystyyn ihan ilman laastia, niin onko sellaisesta kokeilusta yhtään mitään hyötyä? Ei varmaankaan ole, mutta sen sijaan takkahommassa kannattaa olla mukana apumies, joka tuntee numerot, ja joka osaa laittaa kerros kerrokselta tiilet lattialle jo valmiiseen asetelmaan, josta muuraustaitoinen ammattimies voi ne sitten nopeasti ja helposti poimia. Jos muurarin laittaa järjestelemään tiilet, niin siinä mennee kalliin ammattimiehen aikaa hukkaa aika paljon. Jos osaa itse muurata, niin takan ostohinta on 3.565,80€ (tai oli silloin 2014 kesällä, kun meille takka ostettiin).

Tiilerin Terhissä hyötysuhde on 85%, lämmitysteho 85 kWh, ja kerralla voi polttaa puita 22 kg eli 5 kertaa 4,5 kilon pesällisissä. Joten jos kuutio koivuhalkoa painaa noin 400 kg per pinokuutio, niin 22 kiloa puita on 55 litraa. Jos kyseessä on 33 cm lyhyt puu (takkaan toki mahtuu puolimetrinenkin halko ihan helposti), niin näitä pieniä pilkkeitä voisi olla 7 ämpärillistä. Jos koivuhalon sijasta käyttää esim. kevyempää kuusipuuta tai mäntyä (tyypillisin rakentamisen ylijäämäpuu), sitten saa poltella 10 ämpärillistä yhtäsoittoa. Kyllä sillä määrällä talo lämpenee jo aika lailla... Vaikka olisi vähän isompikin talo. (Ämpärin tilavuudeksi oletettiin tässä esimerkissä 8 litraa.)

Jos lähdetään liikkeelle siitä, miten takka syntyi, niin tässä vähän kuvia toissa kesältä - siis kesältä 2014:

Tiilet kannettu sisään sekalaisiin kasoihin. Tästä alkaa järjestely numeron perusteella eri kerroksiin.


Tässä ohjeet ja työselostukset. Homman nimi on vähän niin kuin palapelin kokoaminen.

Tässä olisi 8 kerrosta tehty, ja keskimmäistä kuorta muutama kerros vähemmän. 10mm villa kiertaa keltaiset tiilet kokonaan.

Tule kestäviä sisustiiliä järjestelty pari kerrosta valmiiksi. Odottavat muurausta.

Tulipesän takalaidassa on "iso möykky" tulen kestäviä tiiliä. Etualalla näkyy vasaran takana 10mm rako villaa varten.


Takka alkaa nousta, leivinuunin ylittävä kaareva katto-osa on saatu paikoilleen.

Tässä vaiheessa enää ei puutu kui ulkokuori - joka sekin eristetään villalla sisäkerroksista.
Valmista tuli. Hyllyt on "omasta päästä" ja itse lisätty, takasta tuli siis 3 kerrosta korkeampi

Sama toisesta suuntaa.
Tiilerin terhin saa vasen- ja oikeakätisenä. En tiedä kumpi kätinen on kuvassa, mutta ainakin meille tulleessa kuormassa oli molemmat kätisyydet ja tämä aiheuttikin paljon päänvaivaa, kun ei tästä tiedetty etukäteen. Eli monessakin kerroksessa paljon tiiliä "jäi käteen" (ihan samalla tapaa kuin joskus auton moottoriremonttia tehdessä tahtoo joskus jäädä kourallinen ruuveja ja muttereita käteen jotka vaan jää remontista yli ja jotka eivät kuulu remontin valmistuessa enää mihinkään...:-), jolloin takkaa muurattaessa tuntui hetken siltä, että ollaankohan tehty nyt jotain kuitenkin väärin, ja uskaltaako jatkaa eteenpäin (alle jääviin kerroksiin on hankala palata, jos jotain olisi tehty väärin ja jos takka olisi pitänyt sen takia purkaa kokonaan).

No miten takka on nyt sitten toiminut?

Ihan hyvin. Kyllä se kaksi asuinkerrosta eli yhteensä 160 neliötä lämmittää ihan mukavasti. Alhaalla kellarissa on saunan pesä ja takkahuoneen takka, joilla saa lattian lämpimäksi, joten takalle riittää että se olohuoneessa lämmittää olohuoneen, keittiön sekä yläkerran makuuhuoneet. Korkeassa olohuoneessa lämmin ilma nousee ensin ylös, ja ilmaisesti palaa sitten rappusten kautta takaisin. Lisäksi takka on "ilmajäähdytetty", eli IV-koneen tuloilmaventtiili on tuotu ihan takan päälle, ja siinä raitis ilma sitten lämpenee ja samalla levittää takan lämmön tehokkaasti ympäri taloa.

Meillä on ollut koko kesän puulämmitys, sillä toukokuussa laitoin lattialämmityksen kiertovesipumpun kiinni, kun alkoi tulla liian kuuma. Pumppu on edelleenkin pois päältä, vaikka nyt lokakuussa oli muutamana yönä ihan kunnon yöpakkaset. Halusin nyt vähän testailla takkaa, että mihin siinä tehot oikein riittää, ja nyt pakkasöitä vasten takkaa lämmitettiin neljänä iltana peräkkäin, jolloin pintalämpötilat takan yläkulmassa kehittyivät näin:


Tiilerin takan lämmittäminen neljänä päivänä peräkkäin 5-8.10.2015

Yöpakkaset jatkuivat vielä pidemmälle kuin 8.10 - mutta viidettä kertaa peräkkäin ei voitu takkaan enää tulta tehdä. Muuten olisi tullut liian kuuma. Jokaisella lämmityskerralla lämpötila on hiukan noussut, ja ollut ylimmillään jo noin 34 astetta. Jokainen lämpötilahuippu on muodoltaan kuin 2-kyttyräinen kameli. En tiedä mistä tämä johtuu, mutta noin tuo lämpötilakäppyrä vaan näyttää menevän joka kerta kun pintalämpötila kasvaa päivä päivältä.

Olohuoneessa - ja pystysuunnassa läpi talon - kulkee myös 2-horminen tiilipiippu. Se lämpenee ja viilenee äkkiä. Tiilipiipun lämpötila - saunan kiukaan lämmittämisestä johtuen - on kehittynyt näin:

Tiilipiippu lämmennyt ja jäähtynyt 5 kertaa peräkkäin. Vaikka massaa on 5700 kg, niin lämpeneminen ja jäähtyminen tapahtuu nopeasti.





















Miten tämä kokeilu - että lämmitetään pelkillä puilla, niin miten se nyt sitten näkyy sähkölaskulla?

Se näkyy erittäin selvästi. Me muutettiin siis asumaan uuteen taloon lokakuun alussa 2014. Silloin lattialämmitys oli säädetty tai (vahingossa?) jäänyt niin, että talo lämpeni käytännössä kokonaan suorasähköllä. Jos takkaa vähänkin käytti, pian sen jälkeen oli tukalan kuuma ja piti joskus jopa avata ikkunoita, kun huonelämpötilat kipusivat 25 asteeseen ja ylikin. Lattialämmitys toimii siis pelkästään ulkolämpötila-anturin varassa, koska talo on 3-kerroksinen, ja muodoltaan sellainen, ettei talossa ole sellaista kohtaa, jossa lämpötila-anturi kertoisi koko talon tilanteesta jotain.

Joulukuun jälkeen lämmitystä säädettiin pienemmälle. Siihen asti sähköä meni reippaasti, ja tästä johtuen lokakuussa 2014 sähköä kuluikin yhteensä 1665 kWh koko kuukauden aikana. Lokakuun 8 ensimmäisen päivän aikana sähköä kului viime vuonna yhteensä 601,2 kWh lokakuun 8 ensimmäisen päivän keskilämpötilan ollessa ulkona 8,1C. (Vantaa vuonna 2014)

Tämän vuoden lokakuun alku on ollut kylmempi ja ulkolämpötilan keskilämpötila on ollut 7,1C eli asteen kylmempi mitä vuotta aiemmin. Silti tänä vuonna on lokakuun ensimmäisen 8 päivän aikana sähköä kulunut vain 254,1 kWh (samalla aikajaksolla viime vuonna meni siis 601,2 kWh), eli nyt kulutus on 42,2% siitä mitä se oli vastaavana aikana viime vuonna. Tai sama toisin päin - viime vuonna sähköä meni lokakuun 8 ekan päivän aikana 2,3 kertaa enemmän.

Myös joissakin muissa rakennusblogeissa on valittu takaksi Tiilerin Terhi:

http://pellonlaidanelamaa.blogspot.com.ee/2011/10/takkasuunnitelmat.html

http://www.rakennellen.fi/2014/02/kivihommia.html

Näissä blogeissa ei kuitenkaan olla sitten kerrottu enää myöhemmin, että oltiinko valintaan tyytyväisiä? Ainoa mistä löysin kokemuksia Tiilerin Terhin suhteen oli Suomi24 -keskustelut, jossa kaikki vaikuttivat olevan äärimmäisen pettyneitä:

http://keskustelu.suomi24.fi/t/5569818/tiilerin-terhi

Ehkä nuo Suomi24 -keskustelut ovat jo perusluonteeltaan sellaisia, että kaikki asiat aina haukutaan nimimerkin takaa pystyyn, ja mikään asia ei saa kehuja? Ja jotenkin jopa ymmärrän senkin, että jos kerroksellisen takan pintalämpötila ei heti nouse, niin tottumaton käyttäjä sen kun lisää puita pesään - kunnes on koko takka halki - ja soittaa sitten muurarille, että rikki meni...

No, nykyajan ihminen tahtoo välistäin olla vähän sellainen kärsimätön, että jos kaikki ei tapahdu tässä-nyt-ja-heti, niin hermot palaa heti. Tiilerin Terhi kuitenkin lämpenee rauhallisesti, ja jos huomisen sääennusteissa luvataan kylmää, Tiilerin takkaa on syytä lämmittää jo etukäteen.

Lisäksi taloon on hyvä laittaa myös sellainen tulisija, joka on käytännössä heti kuuma. Esim. saunan kiuas on sellainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti