perjantai 26. helmikuuta 2016

Hiihtolomailua Etelä-Virossa

Monelle talon rakentajalle (ainakin talon rakentajalle?) Tallinnan rautakaupat tulevat varmasti aika tutuiksi, mutta voi Virossa tehdä paljon muutakin.

Edellisessä päivityksessä juuri kerroin uusimmasta ostoksesta eli yläkerran suihkukaapista, mutta enimmäkseen tämä lomaviikko kului metsätöiden parissa. En olekaan pitkiin aikoihin kovin paljoa ehtinyt metsätöissä käymään, koska viimeiset vuodet ovat kuluneet aika tiiviisti talon rakentamisen parissa.

Meidät metsät siis on Virossa vaimoni kotikaupungin kupeessa. Siellä tehtiin nyt hiihtolomaviikon aikana taimikon perkausta. Näinhän tämä asia suomeksi ilmaistaan, vaikka se kuulostaa jotenkin oudolta (ainakin nyt kun täällä Virossa kirjoittelen), sillä sama viroksi on paljon loogisempi, eli "valgustusraie", jossa siis raivauksella annetaan valgustusta eli valoa alla oleville taimille. Kuusitaimikon päällä olikin jo melkoinen määrä koivikkoa ja lepikkoa, joten polttopuutakin kertyi aika mukavasti. Ja paljon tekemistä vielä jäikin, eihän viikossa ehtinyt raivaamaan kuin pienen nurkkauksen.

Metsä muuten kasvaa Etelä-Virossa nopeammin mitä Suomessa. Tässä pieni kuvasarja siihen liittyen metsään menevän ajouran varresta:


Toukokuu 2003. Tien vasemmalla puolella näkyy nuorta leppää ja koivua.
Niiden alla on pieniä kuusen taimia, vaikka kuvassa niitä ei vielä näyk.



Syyskuu 2007. Kuusen taimet alkavat (vasemmalla puolen tietä)
jo näkyä vadelmapuskien päällä (kuvassa tummempaa vihreää).
Ala-vasemmassa kyltissä kerrotaan, että kyseessä on yksityismetsä,
kun ilmeni että joku muukin teki polttopuita samassa metsässä...


Helmikuu 2016 alkuviikosta, eli muutama päivä sitten. Tien varresta on jo lehtipuut
kaadettu pois. Kuusen taimet ovat jo noin 4-5 metriä korkeita. 


Sama paikka tänään. Lehtipuumetsä alkaa vaihtua kuusikoksi. Tästä sitten
seuraava talon rakentaja voi 50 vuoden päästä hakea talossa tarvittavat kuusitukit...

On metsässä toki raittiin ilman lisäksi paljon muutakin katsottavaa ja kuunneltavaa. Talitintit jo lauloivat kovasti ti-ti-tyytä. Myös metsäkauris kävi meitä "morjenstamassa". Ihmeellistä, että se tuli, sillä vähän väliä käytettiin moottorisahaa, mutta ei se sitten sen ääntä kovin paljon pelännyt. Kuvan ottamisen hetkellä saha ei ollut käytössä.


Tässä kuvassa kauris ei huomaa vielä mitään.


Edellisen kuvan ottamisessa kameran ääni kuullessaan kauris
valpastui heti, ja hetken aikaa tuijoteltiin toinen toisiamme...


Vielä viimeinen vilkaisu ennen pois lähtöä.

Muutaman hetken päästä sama tai joku toinen kauris hyppeli toiseen suuntaan. Sain sen aika hyvin videolle. Ilmeisesti alkaa olla kevättä ilmassa (?), kun sarvipäiset koiraat ovat ahkerasti liikkeellä:



Myös hirvi on ollut metsässä liikkeellä, mutta ei suostunut tulemaan valokuvattavaksi:


Hirven kavio on käden kokoinen.


Tässä vähän isompi haapa kaadettuna.


Halkaisija on kyynärän verran. Vuosirenkaita oli 63, eli puu oli lähes 70-vuotias
(aivan ensimmäisiä vuosirenkaita ei jää näkyville).
Metsätöiden lisäksi käytiin myös mm. keilaamassa. Nämä kuvat Otepäältä, kun käytiin Pühajärve SPA:n keilaradalla:


Keilaradalta.


Otepäällä oli muuten todella paljon lunta.


Otepään hyppyrimäki iltavalaistuksessaan.


Keilaaminen on Virossa edullista. Pühajärve SPA:n keilaradalla yhden tunnin
ratavuokra ja kolmet kengät maksoivat yhteensä 12,75 euroa.
Loma kuluu aina yllättävän nopeasti, ja niin se on taas tämäkin viikko ohi. Viikonloppuna Suomeen ja maanantaina töihin...

2 kommenttia:

  1. Me ollaan lähdössä Tallinnaan kuukauden päästä, vinkkejä missä kannattaisi käydä kun ilman autoa ollaan liikkeellä?

    VastaaPoista
  2. "...vinkkejä missä kannattaisi käydä...?" Vastaus riippuu kait vähän siitäkin, mitä haluaa nähdä - ja mitä on jo nähnyt aikaisemmilla reissuilla? Mutta jos on Tallinnassa ekaa kertaa, eikä ole nähnyt vielä mitään, ja jalan liikkuu - niin ehdottomasti kannattaa mennä Vanhaan kaupunkiin.

    Siellä kun nousee Toompean mäelle niin täältä näkyy upeat näkymät yli koko kaupungin (paremmin kuin TV-tornista, joka on kaupungista kaukana):

    https://www.puhkaeestis.ee/et/kohtuotsa-vaateplatvorm

    Sitten varmaan nälkäkin iskee jossain vaiheessa reissua, ja jos itse olisin Tallinnan vanhassa kaupungissa, poikkeisin varmaankin syömään Schnitzelhauseen, joka on vanhan kaupungin "perällä", mutta hyvin vielä kävelymatkan päässä. Ruoka on hyvää ja kellari on viihtyisä, muut kehut myös suomeksi löytyy tästä TripAdvisorin linkistä:

    https://www.tripadvisor.fi/Restaurant_Review-g274958-d1999455-Reviews-Schnitzelhaus-Tallinn_Harju_County.html

    Sitten varmaan ostoksillakin on mukava käydä. Turistirihkamat, matkamuistot yms. löytyy A- ja B-terminalin välistä jossa on "Sadamarket", ja vastapäätä sitä on Tallink SPA, jos haluaa kylpylään tai jos yöpyy Tallinnassa, niin ei hullumpi paikka. Toinen SPA vanhan kaupungin kupeessa on "Kalev SPA", joka on edullisempi kuin Tallink SPA, mutta ei ehkä ihan niin upea paikka. Ihan hyviä kummatkin, ja sijainniltaan ilman autoa matkustavalle hyvällä hollilla molemmat.

    Muut ostospaikat (vanhan kaupungin lisäksi) jalkaisin matkustavalle löytyy varmaankin Viru-hotellin kupeesta tai lähiympäristöstä.

    Tallinna myös muuttuu ja kehittyy koko ajan. Vaikka siellä olisi käynyt kuinka monta kertaa, niin aina löytyy joka vuosi jotain ihan uutta...

    VastaaPoista