sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Kotiteatteri valmis

Jokin aika sitten tuli poikettua Lahdessa Kärkkäisellä, ja sieltä sitten tarttui mukaan Pioneerin HTP-072 kotiteatteri. Hintaa sille kertyi 387,70€ - mukana hinnassa kaikki erikseen ostettavat yhdyskaapelit sekä kiinnitystarvikkeet neljälle kaiuttimelle.

Nyt täytyy tunnustaa, että olen - tai ainakin olin - ihan vieraalla alueella. Kotistereoiden kanssa olen viimeksi "leikkinyt" ehkä noin 25-30 vuotta sitten, ja sen jälkeen on tekniikka mennyt eteenpäin sellaista vauhtia, että oikeasti en tiennyt tai en varmaan tiedä vieläkään oikein mistään mitään.

Joten Kärkkäisten kodinelektroniikan myyjistä oli iso apu, kun he jaksoivat vastata kaikkiin kysymyksiin ja selostaa kaiken ihan juurta jaksaen. Itse piti sitten vaan sokeasti luottaa siihen, että jos nyt jotain ostaa, niin ei kait siitä hyvästä sitten Kärkkäisellä ainakaan ihan sikahintaa joudu maksamaan, vaikka tavara ostoskäyrryissä lisääntyikin siihen tahtiin, että piti hakea muille ostoksille toiset kärryt.

Ja kun ei asioista kovin paljon ymmärrä, ei voi hinnan lisäksi oikein mitään muutakaan alkaa kilpailuttaa, sillä tarjolla olisi varmaan ollut 1000 eri vaihtoehtoa. Mutta nyt valinnan ratkaisi aika pitkälle laitteiston väri, ja se että kaupan hyllyillä pyöriessä tuntui siltä, että ehkä tuo voisi sopia meille...

Nyt kun laitteet oli jo paketissa jonkun aikaa, niin tänään sain sitten aikaiseksi laittaa ne paikoilleen. Isoin osa ajasta meni ehkä siinä, kun askarteli kaiuttimia seinille. Kaiutin piuhat olikin jo rakennusvaiheesta eli 1,5 vuoden takaa valmiiksi esiasennettuna kipsilevyn taakse. Nyt kaiuttimet piti sitten asentaa seinille piuhan päihin niin, että niitä on yksi jokaisessa olohuoneen kulmassa. Kaiuttimia on nykyään kuulemma langattomiakin, mutta nämä kaiuttimet ovat siis perinteiset, eli ihan kaksi lankaa pitää kytkeä jokaiseen kaiuttimeen.

Näin se homma sitten lähti tänään aamulla liikkeelle:


Kotiteatteri Pioneer HTP-072 vielä paketissaan.
Puolet paketista purettu...
Tässä vaiheessa sitä aina miettii,
että tuleeko tästä hommasta yhtään mitään....
Kiinnitysvarsi, jossa niveliä riittää... Tässä kuvassa 2 uraa ylöspäin...
Ja tässä kuvassa urat käännetty vähän sivulle päin...
Osat peräkkäin seinään kiinnitystä varten.
 
Setti valmiina seinälle. Kaiutin kannattaa toki irrottaa vielä siksi aikaa,
että saa reiät porattua ja ruuvit seinään kiinni.


Telkkarista pitää ehdottomasti olla optinen ulostulo kotiteatterille. Ai miksi?
No en minä vaan tiedä, mutta myyjä sanoi, että silloin homma onnistuu aina hyvin,
ja äänentoisto on parempi. Uusissa telkkareissa kuulemma aina vakiona...


Telkkarin takana tuli ongelma, että mikä liitin todellisuudessa mahtaa
olla mihinkin nurkkaan kytkettynä olohuoneen kipsiseinän takana?
No, yksitellen kokeilemalla se sitten selvisi.


Nyt liittimet merkattu. Olihan ne vähän ristissä...
Kytkentöjä keskusyksikön takana ennen TV-tason hyllyyn asentamista.
Yksi kaiuttimista paikoillaan olohuoneen kulmassa. Näitä voi nyt sitten päivittää,
jos haluaisi vielä hienomman kotiteatterin. Onhan tuolla tilaa vaikka puhelinkopin kokoiselle kaiuttimelle.


Lopputulos koekäytössä... Ruudulla Leevi and the Leevingsin Gösta Sundqvist.
 
Sama nähtynä yläparvelta.

Sama lähempää. Subwooferin päällä huoneen nurkassa
Clas Ohlssonilta ostetut vesiputouskaiuttimet.
Ja tältä se sitten kuulostaa (tosin näin netin kautta ei saa oikein hifisteltyä, kun ääni ei Youtuben kautta toistu niin hienosti), mutta kyllä ero on nyt niin kuin yöllä ja päivällä, jos vertaa äänentoistoa nyt siihen mitä se oli pelkän telkkarin kautta. Vaikka nykyään on telkkareissakin on hyvät äänentoistot:


Niin ja nyt sitten HDMI-kaapelin kautta PC:n näytön saa yhdistettyä telkkariin, eli PC:ltä voi näyttää valokuvia, videoita tai ihan mitä vaan haluaakin... Jollekin tämä on varmaan ihan itsestään selvää ja ihan normaalia, mutta minulle tämä on ihan uutta ja hienoa! Tähän asti on meillä katsottu tietokoneella olevia valokuvia niin, että muut seisoo aina PC:n käyttäjän selän takana...

Ainut mitä en saanut nyt vielä toimimaan oli kaukosäädin tai siis sarjaankytkentä niin, että kotiteatterin kaukosäätimen kautta olisi voinut ohjata myös TV:tä. Joten olohuoneen pöydälle tuli nyt sitten yksi kaukosäädin lisää. Ehkäpä joku sitten joskus näyttää tai kertoo minulle, että miten se olisi pitänyt tehdä.

6 kommenttia:

  1. Moi, hieman turhan korkealle meni kaiuttimet mutta ehkä se oli tarkoituksesikin.

    Tämä kannattaa aina lukea ennen kotiteatterikaiuttimien asennusta

    http://www.dolby.com/us/en/guide/surround-sound-speaker-setup/5-1-setup.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyödyllisen näköinen linkki - kiitos siitä. Enpä kyllä paljon korkeusasemia mietiskellyt, nyt nurkassa olevat kaiuttimet on suunnilleen niin, että ne palvelee molempia kerroksia, siis kun sijaintina on korkea olohuone.

      Korkea olohuone muuten tuntuisi olevan aika hyvä akustiikaltaan. Ääni pääsee katoamaan jonnekin niin, ettei häiritsevää jälkikaiuntaa synny.

      Poista
  2. Tuo kotiteatterijuttu on loputun "suo" kun sille antaa pikkusormen :-D . Itsellä taitaa olla kolmas kotiteatterijärjestelmä menossa nyt. Jos halutaan jonkinlaista tilaefektiä aikaan niin tuolla kaiuttimien sijoittelulla on oikeasti merkitystä. Samoin niiden kaiuttimien säädöillä toisiinsa nähden. Normaali antennikanevien katsomisessa tuolla ei niinkään ole merkitystä mutta kun aletaan toistamaan Blu-ray leffoja kunnon ääniraidoilla niin se kuulostaa kyllä hienolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. JEP, näin olen ymmärtänyt - että myöskään hintatasoilla ei taida olla juurikaan ylärajaa, jos tämä harrastus vie mennessään?

      Poista
  3. Se on juuri näin. Hommassa on kuitenkin se pääasia että soundi miellyttää itseä oikeastaan muulla ei ole väliä.

    VastaaPoista
  4. Nää onkin kivannäköiset, hyvin sulautuu sisustukseen. Ja sehän on tärkeintä. ;)

    VastaaPoista