perjantai 5. helmikuuta 2016

Testissä pari lämpökameraa...

Hyvää Runegergin päivää!

Tänään sain lainaksi pari lämpökameraa, toinen Vantaan Energialta, ja toinen Dosime Oy:ltä. Vantaan Energian kamera oli ihan vaan pikaisessa "tuntilainassa", sen laina-aika alkoi klo 14:00 ja laina-aika päättyi klo 15:30. Tämä on oikeasti tosi lyhyt aika, ottaen huomioon, että vaikka itse asun Vantaan Energian toimipisteestä alle 10 km päässä, niin laina-aikaan sisältyvä matka-aika kotiin ja kotoa takaisin otti tästäkin jo puolisen tuntia. Jolloin kameraan tutustumiseen ja sen käyttöön jäi aikaa tunti. Vantaan Energian sähköasiakkaat (niin kuin minäkin) saavat siis "vuokrata" eli lainata lämpökameraa Vantaan Energialta, eikä se maksa mitään.

Tuossakin aika lyhyssä ajassa kyllä loppujen lopuksi ehti silti kuvata ihan riittävästi. Otin tunnin aikana yli 100 kuvaparia, ja kun mukana tuli noin 6 minuutin ohjevideo, niin sen avulla kameran käyttöönotto sujui helposti. Kamerassa olisi toki ollut paljon hienoja ominaisuuksia, joihin en kuitenkaan ehtinyt sen koommin perehtyä. Mutta hyviä ja mielenkiintoisia kuvia sain silti, ja kameran läpi oli ihan sellaisenaan mielenkiintoista katsoa paikkoja "livenä", vaikka ei olisi ottanut ainuttakaan kuvaa...

Jos kuitenkin on kanavalla eli lukijoiden joukossa Vantaan Energian tai vaikka Dosime Oy:nkin henkilökuntaa, niin melkein voisin antaa jo näin alkuun vinkin tai palautetta tai kehitysehdotusta, että opasvideo on tosi hyvä ja tehokas tapa selostaa "kädestä pitäen ja selvällä suomella", että miten kamera käynnistyy, miten sitä käytetään, miten siirrät kuvat tietokoneelle, ja mitä ominaisuuksia siinä kamerassa on jne, jne...

Mutta hei! Tuon videon voisi ladata Youtubeen! Ei kait siinä opasvideossa nyt mitään salaista voi olla? Jolloin kameran lainaaja voisi katsoa sen ohjevideon jo etukäteen; ajatuksella ja kaikessa rauhassa. Nyt Vantaan Energia antoi sen mukaan muistitikulla, ja toki hyvä niinkin, niin ei tarvinnut alkaa ohjekirjoja pläräämään. Mutta lyhyen laina-ajan puitteissa siihen videoon ei kuitenkaan kovin paljon ollut aikaa tutustua, itse en edes katsonut koko 6 minuutin pätkää ihan loppuun saakka, kun kamera poltteli jo käsissä siihen malliin, että piti lähteä kuvaamaan.... Tällaista saalista sain tällä kertaa (Dosime Oy:n kameraa aion kokeilla myöhemmin tämän viikonlopun aikana, siitä sitten hetken päästä lisää):


Molemmat kamerat pakkauslaatikoissaan.
Vasemmalla Suomen Radonhallinta Oy:n kamera,
ja oikealla Vantaan Energian lämpökamera.


Kameran ohjevideo käynnistymässä tietokoneella.

Kameran käytön opastusta kädestä pitäen.

Omat kokeilut samalla, kun ohjevideo pyörii PC:llä...

Lämpökamera toimii siis niin, että samalla kun laukaisee kameran, tulee samalla kertaa kaksi kuvaa. Toinen kuvista on lämpökameran kuva, ja toinen on "normaali kuva", jonka omin silmin näkee samasta tilanteesta. Tässä siis leivinuunin kansi, jonka lämpötila on +64C. Takassa oli tuli viimeksi eilen. Lämpökameran kuvissa on oikealla palkki, joka näyttää kuvassa äärilämpötilat. Yläkulmassa on kuvakentä ylin lämpötila, ja oikeassa alakulmassa alin lämpötila, joka vastaa kuvassa olevia tumman sinisiä alueita.



Tässä kuvasarjassa näkyy korkea olohuone. Huoneen yläosassa oleva 8-kulmainen ikkuna, joka teetettiin erikseen ja puusepän käsityönä, niin se ei näköjään pidä yhtä hyvin kylmää, mitä viereisellä seinällä olevat Pihlan ikkunat, joiden U-arvo on  0,8. Kulmikkaan ikkunan U-arvoa ei tiedetä, siitä ei ole mitään papereita (muuta kuin ostokuitti).




Tässä kuvaparissa näkyy yläaulan ulko-ovi, ja sen yläkulmassa kaksi kylmää pistettä. Päälle päin ei tässä kohtaa näy kipsilevyssä mitään. Muistaakseni tässä kohtaa seinän sisällä olisi sähköjohtoja.




Olohuoneen kulma TV-tason takaa. Tässä on näköjään pieni lämpövuoto nurkassa.



IV:n tuloilma-aukko kylppärissä. Esilämmitetty ilma näkyy kuvassa selvästi, se lämmittää koko säätölautasen. Sen sijaan vieressä kulkeva LED -valaisin ei lämmitä yhtään, eikä lämpökameran kuvassa edes näy.


Yläkerran makuuhuone. Tiilipiipun toinen hormi on ollut eilen käytössä. Miksi se on lattian rajasta eniten lämmin? Sitä en osaa sanoa... Vieressä ulko-ovi parvekkeelle, ikkunan alaraja ja kynnys ovat näköjään ympäristöään kylmempiä.


Yläkerran WC ja WC:n säiliö juuri vedetty. Uusi kylmä vesi tankissa näkyy lämpökameran kuvassa selvästi.


Jarrutuksissa näköjään syntyy lämpöä...



Mielenkiintoinen kuvapari tämäkin. Lämpökameran kuvan mukaan merikontin pariovien alta huokuu lämpöä. Saman voisi päätellä normaalistakin kuvasta, koska lumi on hävinnyt kontin alta (kyllä sitä sinne eilen tuiskasi). Merikontissa ei kuitenkaan ole minkäänlaista lämmitystä. Eikä ole koskaan ollut. Merikontti on siis vuorattu laudoilla ympäriinsä.



Sokkeli eli kellarin ulkoseinä on vielä harkkopinnalla. Ja näköjään pitää lämpöä ihan hyvin. Mutta kellarin päällä olevat ontelolaatat falskaavat lämpöä ympärysvalun kautta. Vaikka siellä on 10cm SPU eriste välissä, mutta näköjään se ei sitten ihan yhtä hyvin lämpöä eristä, ja koko ympärysvalu näkyy lämpökameran kuvassa selvästi muuta seinää lämpöisempänä.




Mäyräkoiramme Ronja on ollut peittonsa alla päiväunilla. Peiton lämpötila on päältä mitattuna +29C.



Tässä kuvassa peitto poistettu. Vatsa takajalkojen välissä on näköjään lämmin, mutta kuonon pää ja korvan lehti ovat vähän viileämpiä alueita mäyräkoirassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti