lauantai 21. tammikuuta 2017

Pörssisähkön hintakäyrää

Siirryin pörssisähköön 1.12.2016 alkaen, mutta sähkölasku ei näköjään enää tulekaan joka kuukausi, vaan pidemmän aikajakson päästä. En siis pääse vielä kertomaan miten kävi, vaikka vahva oletus on, että sähkölaskut tulevat pienenemään.

Kahdestakin syystä:

Ensinnäkin sähkönmyyjän marginaali jää nyt ohuemmaksi, kun myyjän ei tarvitse enää lisätä sähkön hintaan "varmuusmarginaalia" siltä varalta, että sähkön hinta voi aina muutamaksi tunniksi pompata taivaisiin, eikä kukaan sähkölaitos haluaisi myydä sähköä tappiolla. Sähkölaitoksetkin siis ostavat ihan sitä samaa tuntihinnoiteltua pörssisähköä, mitä minäkin olen nyt alkanut ostamaan Vantaan Energian kautta.

Toinen syy hintojen laskuun pitäisi olla se, että jos pörssisähkölle on olemassa jokin jälkikäteen laskettavissa oleva keskihinta, niin itse olen hyödyntänyt näistä ne halvimmat tunnit, jotka yleensä sijoittuvat öiseen aikaan. Kalliit hintapiikit sattuvat useimmin arki aamuihin tai iltapäiviin, ja silloin meillä lämmitys ei käytä sähköä ollenkaan.

Ensimmäistä pörssisähkölaskua odotellessani tutkiskelin käppyröitä, että miten pörssisähkön hinta on vaihdellut. Täytyy sanoa, että aika tylsää katseltavaa on ollut... Useimpina päivinä tilanne näyttää nimittäin tällaiselta, eli ihan tasaista rataa mennään:



Fortum Tarkan pörssisähkön hinta tunneittain tänään 21.1.2017. Useimmiten päivägraafit ovat juuri tällaisia,
eli voisi todeta aivan kuin Maamme -laulun sanoin: "... ei laaksoa ei kukkulaa...". Yöllä on kuitenkin hiukan halvempaa.











Tosin joinakin päivinä on sentään pientä kukkulaa näkyvissä:




Iltapäivän tunteina pieni kukkula näkyvissä.
Ja jos kokoan pidemmän aikavälin yhdeksi käyräksi, sitten alkaa näyttää tältä, tässä likemmäs 3 kuukautta tunneittain alkaen lokakuun lopulta 2016 aina tähän hetkeen asti:


Pörssisähkön hinnan vaihtelut viimeisen 3 kuukauden aikana.
Viimeisessä käppyrässä sentään alkaa olla jo jotain eloa. Mutta ei siitäkään "kylmät tuulahdukset" näy mitenkään, eli tämä käppyrä ei selvästikään seuraa pakkasjaksoja ollenkaan (jos seuraisi, korkeimmat pylväät pitäisi löytyä käyrän loppupäästä, eli tammikuun ekat päivät noin 2 viikkoa sitten). Luultavimmin tässä käyrässä näkyy tuotantolaitosten seisokit, häiriöt yms. tilanteet, jolloin sähköstä on ollut hetkittäistä pulaa, ja silloin sähkön markkinahinta on hetkeksi noussut?

Tässä jaksossa sähkön hinta on käynyt enimmillään noin 120 eurossa per MWh eli 12 centissä per kWh. Enimmillään ikinä hintapiikki voi käydä (tai on käynyt vuonna 2010) aina 1400 eurossa per MWh, eli siihen verrattuna nämä tässä graafissa olevat piikit eivät ole vielä mitään. Tässä linkissä enemmän tietoa sähkön hintapiikeistä:

http://www.elfi.fi/2010/02/ennatyskallis-markkinasahko-22-2-2010/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti