sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Huhtikuun sähkönkulutus ja postilaatikon muutto

Talo Rautio: Huhtikuun sähkönkulutus oli 750,0 kWh.
Huhtikuun sähkönkulutus oli 750,0 kWh - ihan desimaalin tarkkuudella, eli keskimääräinen vuorokausikulutus oli sekin tasan 25,0 kWh. Kuukauden keskivaiheilla meillä oli isot synttärijuhlat, ja silloin oli paljon vieraita, joista osa myös yöpyi meillä, jolloin kuukauden keskivaiheille tuli vähän korkeampia pylväitä. Samoin enempi sähköä meni viikon verran aiemmin, jolloin juhlia varten leivottiin aika paljon. Vähiten sähköä meni 9.4.2016, jolloin kulutus oli 18,88 kWh, joka on nyt myös edelleenkin uusin alarajaennätys.

Vuosi sitten huhtikuun keskilämpötila oli +5,1C - nyt kuukausi oli vähän kylmempi, keskilämpötila oli tänä vuonna 4,8C. Tämän vuotinen huhtikuu oli myös sateisempi, omaan sademittariini kertyi 71 milliä sadetta, vuotta aiemmin huhtikuun sademäärä oli 45 mm. Jos vuosittainen sademäärä Etelä-Suomessa on yleensä noin 600 milliä, niin nyt päättynyt kuukausi oli keskimääräistä kuukautta sateisempi - tällä vauhdilla vuodessa tulisi sateita jo 852 mm, (71 mm x 12 kk).

Huhtikuun sähkönkulutus oli alhaisempi kuin koskaan asumisaikana lokakuusta 2014 lukien, tässä vielä kuukausittaiset kulutuspylväät:

Talo Rautio - sähkönkulutus kuukausittain 1.1.2014 lukien (asumaan muutettiin 1.10.2014)
 Itse asiassa tämän kertainen huhtikuun sähkönkulutus jäi alle vuoden 2014 tason, vaikka silloin ei vielä talossa edes asuttukaan. Vuosi sitten 2015 sähköä kului huhtikuussa 1179 kWh, ja tästä tasosta tultiin nyt alaspäin 429 kWh eli 36%. Syitä tähän on 2 kpl, toinen syy se, että nyt meillä on ilmavesilämpöpumppu, ja toinen syy on se, että lattialämmitys on ollut poissa päältä koko huhtikuun. Eli lämpöpumppu tekee tällä hetkellä pelkästään lämmintä käyttövettä. Samat säädöt olisi ehkäpä voinut tehdä viime vuonnakin, mutta en silloin laittanut.

Tänä vuonna kuitenkin tuntui kuukausi sitten hölmöltä kierrättää lattiassa +22C lämpöistä vettä samalla kun huoneiden lämpötila oli paikasta riippuen 22-23C. Huhtikuussa oli muutamassa vaiheessa vähän koleampikin jakso, ja silloin pidettiin takassa tulta. Se riitti ihan hyvin. Nyt vappupäivänä on ollut ulkona aurinkoista, ja enimmillään +18,8C. Viime yön alin lämpötila oli +0,6C. Tänään oli terassin ovi auki koko päivän ja lämpötila on nyt sisällä +21C. Jos tällaisia päiviä jatkuu koko ajan tästä eteenpäin, sitten takkaa tarvitaan seuraavan kerran vasta ensi syksynä.

Jotain pientä edistystäkin olen tänään saanut aikaan - postilaatikko siirtyi tilapäispaikastaan roskakatoksen päätyyn. Alun perin piti tehdä postilaatikolle oma tukijalka, mutta luovuin siitä suunnitelmasta sitten kuitenkin. Nimittäin kaupunki saattaa lähivuosina leventää katua, jolloin tontista lähtee nyt jo erilliseksi mitattu soiro pois, ja postilaatikko pitäisi siirtää emotontille eli roskakatoksen päätyyn. Siispä laitoin sen sinne jo nyt.

Tässä oli lähtötilanne. Postilaatikko oli harkon päällä ja kiinni kuormalavassa.
Taustalla näkyy roskakatos.
Tässä laatikon pohja (ylösalaisin), laitoin sinne alle pienen palikan, jolloin
kiinnitys seinään kävi helposti ja kulmaraudat ottavat painon vastaan.
Reunuskivet tekevät seinän roolia tässä kohtaa - jotta kulmaraudat asettuvat
oikealle etäisyydelle seinästä.

Laatikon pohja seinässä kiinni ja vatupassilla suoruuden tarkistus.

Ja sitten vaan laatikko päälle. Pitää vielä keksiä jokin laatoitus tuohon
laatikon edustalle. Nyt tehdyn pihakivetyksen reunuskiven paikkaa en enää
siirrä, mielestäni se menee nyt oikeassa kohtaa ja on tällaisenaan ihan hieno.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti