lauantai 21. toukokuuta 2016

Sadevedet keräykseen

Isoon kukkaistutusaltaaseen menee katetulta terassilta vesi, sen verran mitä noin 20 neliön kattopinnalta kertyy. Vesi laskee syöksytorvesta normaalisti, menee sadevesikaivoon - mutta siitä eteenpäin meneekin salaojaputken sisällä kukkamullan sisään. Mahdollinen ylivuoto valuu jollain aikataululla salaojaputkiin, jotka on noin 3 metriä alempana.

Näytän tästä sitten kuvan, kun saan kaikki valmiiksi. Mahdollisesti ja toivottavasti jo huomenna olisi tämä projekti valmis, niin pääsen taas seuraavan projektin kimppuun.

Nyt tässä rinnalla ja tämän lisäksi myös isolta katolta tulee yhden lappeen puolikkaalta sadevedet syöksytorvea pitkin tankkiin. Keräysala on vähän yli 30 neliötä, eli jos jokaiselle neliölle sataa vuosittain noin 500 milliä, niin tuotto tuosta keruualasta pitäisi olla vuosittain 500l x 30 = 15000 litraa. Eli aika paljon. Nyt alla oleva 300 litran tankki ehtii siis täyttyä vuosittain 50 kertaa. Siis kerran viikossa? Kuulostaa aika uskomattomalta, mutta pitää seurailla...

Tankin muoto on korkea torni. Kahdestakin syystä. Ensinnäkin paikka mihin se tulee, oli normaalille saaville vähän ahdas. Toiseksi - korkeaan torniin tulee myös veden painetta aina sitä mukaa, kun veden pinta säiliössä nousee. Jolloin veden saa siirrettyä letkulla ja ilman pumppua lähes minne vaan.

Tein vielä säiliöön veden pinnan korkeusmittarin, jollan veden pinnan korkeutta voi seurata. Poistoputkea en tehnyt, mutta jos tankki uhkaa (yli)täyttyä, voihan vedet päästää pois aina normaalin hanan kautta. Eikä taivaalta tullutta vettä tarvitse säästellä...

Sadevesitankin korkeus on 182 cm. Eli melkein sama
korkeus kuin pakulla, joka on 190 cm korkea.

Tankin päällä on reilu 18 sentin aukko.

Hana vaikuttaa ihan asialliselta. Tankki neuvotaan kiinnittämään seinään
tuolla mukana tulleella mustalla  nauhalla. Itse tein naru kiinnityksen.

Hanalle on valmiiksi jengattu reikä tehtynä. Jos olisin ostanut kannellisen
saavin, sitten hanan reikä olisi pitänyt tehdä porakoneella itse.

Tankki pääoven kulmalla. Syöksytorvi katkaistu.

Syöksytorvet vedet menee jatkossa tankkiin.

Omatekoinen korkeuden mittauslaite. Rulla mitta menee kannesta poratun
reiän läpi. Ja sen toisessa päässä on pullo, jonka pohjalla on vähän hiekkaa.
Pullo klopsahtaa tyhjän tankin pohjan - kunnes se nousee veden pinnan
mukana ylös ja alas. Ämpäritestillä pitää ensin testata oikea hiekan määrä.

Metrinmittar kiinnitettynä tankin kattoon.

Sama toisesta suuntaa. Mitä pienemmät lukemat,
sitä täydempi tankki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti