sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Ilmavesilämpöpumpun COP?

Yritin laskeskella, että kuinka tehokkaasti ilmavesilämpöpumppu on vettä lämmittänyt. Laskennan lähtökohtana oli se, että paljonko lämpimän veden tekemiseen on huhtikuun aikana energiaa tarvittu - ja toisaalta paljonko ilmavesilämpöpumppu on energiaa kuluttanut?

Vähän arvailuksi tämä menee, sillä lämpöpumpun ottoenergialla ei ole erikseen asennettuna mittaria. Ja lisäksi lämpöpumpun tehoalue voi vaihdella 1 kWh:sta -> 8,3 kWh.

Omat laskelmani menivät tällä kertaa näin (copy-paste Excelistä):

Kokonais vedenkulutus 12027,4  litraa
Lämpimän veden osuus, litraa (40% kok.kulutuksesta) 4811,0  litraa
Sähkönkulutus yhteensä 750,0  kWh
Veden lämmitys +8C -> +55C 263,9  kWh
IV-koneen kulutus 90,0  kWh
Kotitalous   sähköt 293,1  kWh
Lämpöpumpulle jää 103,0  kWh
Veden lämmitys,  hyötyösuhde:
energia= 280,7 kWh/56,2 kWh 2,56  COP
Lämpöpumpun käyntitunnit
huhtikuussa = 94h 94  h
Tehonkulutus per tunti 1,10  kWh
Lämpöpumpun "säästämä"
energia = 263,9kWh - 73kWh 190,1  kWh

Meillä siis kului lämmintä vettä huhtikuussa yhteensä 12020,4 litraa, mikä on aika kova kulutus 30 päivän aikana, sillä se tekee 4 henkilölle jaettuna 30 päivän jaksolla kulutukseksi 100,2 litraa per henkilö per vuorokausi. Jossakin kerrostalossa tämä ei olisi mitään - mutta meillä se on siinä mielessä paljon, että esim. kuukautta aiemmin maaliskuussa kulutus oli meillä vain 64,7 litraa per henkilö per vuorokausi. No - juhlat ja kylävieraat tässä kuussa varmastikin lisäsivät kulutusta... :-)

No nyt sitten samaan aikaan sähköä kului 750 kWh. Ja se meni kaikki lämpimän veden tekemiseen (talo lämpeni puilla), sekä kotitaloussähköön, sekä IV-koneen sähköön. Muita sähkönkuluttajia meillä ei oman ymmärrykseni mukaan ole ollut. Salaojapumppaamon pumppukin vie sähköä vain muutaman kWh:n kuukaudessa, eli sen kulutus on aivan mitätön.

Paljonko sitten kotitaloussähkön määrä olisi ollut? Laskin sen niin, että rakentamisen aikana - kun asuimme paritalossa, ja meillä ei sähkölaskussa ollut mitään muuta kuin kotitaloussähkö, niin 607 päivän aikana meidän kulutus oli keskimäärin 9,77 kWh per vrk. Otin sen saman kulutuksen tälle huhtikuulle, joten kotitaloussähköön meni siis noin  293 kWh.

Nämä kaikki muut kulutus(arviot) kun vähentää pois, niin lämpöpumpulle jää 103 kWh. Ja jos sillä sähköllä on saatu lämpimään veteen lämpöä 263,9 kWh, niin silloin COP luvuksi tulee 2,56. Se lienee ihan oikein laskettu, sillä lämmintä eli +55C asteista vettä tehdessään pumppu saa raataa todella kovasti. Lattiakierrossa syntyvä enintään +30C vesi syntyisi paljon helpommin. Ja jos se tehdään +7C asteisesta ulkoilmasta, silloin COP on tehtaan ilmoituksen mukaan luokkaa 4,2.

Näiden laskelmien mukaan lämpöpumppu olisi säästänyt energiaa vain 190,1 kWh (verrattuna siihen, että lämpöpumppua ei olisi lainkaan ollut, jolloin lämmin vesi olisi tehty suorasähköllä). Edellisessä päivityksessä kerroin, että energiaa säästyi kuitenkin vuoden takaiseen verrattuna 429 kWh. Eli kun lattialämmitys oli pois päältä, se säästi sitten aikalailla, eli 429-190=239 kWh? Tai sitten toinen vaihtoehto on se, että vaikka meillä olisi tänä vuonnakin ollut pelkkä suorasähkö, niin ehkä kulutus olisi sittenkin ollut viime vuotta pienempi? Eihän kulutus vuodesta toiseen ihan samana pysy koskaan.

Motivan sivuilla ilmavesilämpöpumpun koko vuoden COP-arvoksi lasketaan 2 ja maalämmön 3. Ehkä nämä ylläolevat laskelmat sitten suunnilleen oikein taitavat olla?

Ilmalämpöpumpun COP-kerroin riippuu paljon paitsi ilman lämpötilasta,
niin myöskin pumpun merkistä. Tämä taulukko bongattu täältä:
http://www.ilmalampopumput.fi/fi/mika-ihmeen-lampopumppu/energian-saasto



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti