lauantai 1. lokakuuta 2016

Syyskuun sähkönkulutus

Syyskuussa sähköä kului 740 kWh. Viime elokuun kulutus oli 814 kWh, joten kulutus pieneni aika paljon. Toki syyskuussa oli 1 päivä vähemmän kuin elokuussa, mutta on päiväkohtainen kulutuskin ollut viime kuukautta alhaisempi. Vuosi sitten syyskuussa 2015 sähköä kului 1310 kWh, joten siihen nähden pudotus oli (ilmavesilämpöpumpun ansiosta) melkoinen, kulutustaso oli nyt vain 56% siitä mitä se oli vielä vuosi sitten. Eli noin puolta pienempi.

Ja nyt näissä luvuissa puhutaan siis kokonaissähkönkulutuksista, joka sisältää myös kotitaloussähköt, ja joka siis oli 740 kWh syyskuussa 2016, 814 kWh kuukautta aiemmin ja 1310 kWh vuotta aiemmin. Joten jos oletettavasti lämpöpumpusta johtuen sähkön kulutus kokonaisuudessaan laskee 44%, ja lämmityssähköjen osalta vielä enemmän, niin mielestäni saavutus on lämpöpumpun osalta aika hyvä. Myös kesäkuukausien sähkölasku tippui puolella. Talvella säästöt olivat vähäisempiä, syynä joko ilmavesilämpöpumpun heikompi hyötysuhde, tai sitten se, että pumppu oli kokonaan sammuksissa. Meidän pumppu on sellaista versiota, että se lakkaa kokonaan toimimasta -17C pakkasilla.

Tässä vielä nyt saadut luvut graafisesti:

Kuukausikohtaiset sähkönkulutukset, kWh.

Päiväkohtaiset kulutuspylväät. Sähkönkulutus ei näköjään peilaa yhtään sitä, mikä on ulkolämpötila,
eli alkupuoliskolla kun lämpötila oli huipussaan, niin huipussaan oli sähkönkulutuskin.
Puolen kuun jälkeen lämpötila laski, ja niin laski sähkönkulutuskin.
Eniten näissä pylväissä näkyy se, onko esim. ollut vieraita kylässä, tai onko talossa tehty raksahommia.

Syyskuussa vettä kului 11 kuutiota ja 93 litraa, eli 92,4 litraa per henkilö per vrk. Elokuussa vettä meni 5 kuutiota enemmän, ja siitä varmaan johtuu nyt sekin, että syyskuun sähkölasku jäi pienemmäksi, mitä se oli elokuussa. Elokuun keskilämpötila oli +16,0C - syyskuussa keskilämpötila oli +12,7C. Vuosi sitten syyskuussa keskilämpötila oli +12,3 - eli kaksi perättäistä syyskuuta ovat olleet aika tarkkaan yhtä lämpimiä.

Näitä tuloksia kun katsoo, niin väistämättäkin tulee sellainen tunne, että on se lämpöpumppu vaan aika tehokas peli.

Tämä lopputulema on mielestäni aika paljon ristiriidassa sen lopputuloksen kanssa, että kun vertaa ekan vuoden kulutuksia ja tokan vuoden kulutuksia, ja katsoo lämpöpumpulla saatuja säästöjä, niin ne luvut eivät sitten enää jostain syystä näytäkään niin hyviltä. Tässä sitten lisää seuraavassa päivityksessäni.

Miksi näin?

Siis, että miksi lämpöpumppu ei sittenkään ole saanut aikaan riittäviä säästöjä, vaikka monien kuukausien prosenttiperusteiset sähkölaskut ovat pudonneet huomattavasti? Kai tämä sitten johtuu siitä, että uusissa taloissa ominaiskulutus on niin vähäistä, että on käytännössä ihan se sama, vaikka isokin talo jätettäisiin suorasähkön varaan? Jolloin tästä aiheutuu se, että vaikka lämpöpumppu olisi kuinka tehokas tahansa, se ei silti pysty kuolettamaan omaa hankintahintaansa missään järkevässä ajassa. (Tai sitten olen itse tehnyt virheellisiä laskelmia tai vääriä johtopäätöksiä jossain kohdin???)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti