lauantai 12. joulukuuta 2015

Kiukaan kiviä ei kannata latoa liian taajaan

Otsikon asia tuli nyt sitten opittua kantapään kautta, eli ainakin jos kiukaan kivet ovat ns. "tornissa", ja tankojen välissä näkyvillä, niin sitten ne kivet kannattaa laittaa kiukaaseen vähän niin kuin ämpäristä kaatamalla sinne tankojen taakse. Muuten käy näin:


Aurinkokiuas Duo 250. Pari tappia on antanut periksi, ja kiviä pudonnut lattialle.

Aurinkokiuas ja todennäköisesti kaikki muutkin tämän tyyppiset kiukaat ovat varmastikin muhkean ja upean näköisiä, jos kivet asettelemalla asettelee tankojen väliin niin kuin tämän kuvan oikealla sivustalla näkyy. Silloin kauas kurkottavien kivien särmät antavat hyvin löylyä, ja kiukaan lämpökin kait tarttuu sitä paremmin saunan ilmaan mitä "karheampi" kiukaan ulkopinta on.

Mutta muutaman kuukauden päästä käy sitten niin, että kivet vähän laajetessaan aina elävät, ja hakevat uudestaan paikkojaan, ja alkavat jännittää tankoja. Ihan niin kuin tässäkin kuvassa näkyy vasemmalla. Se niksahtaa jossain vaiheessa, mutta en nyt jaksanut korjata sitä vielä. Korjaan sitten joskus kerralla kaikki, kun kivet pitää jossain vaiheessa kuitenkin vaihtaa. Ei kiuas tästä kuitenkaan rikki mene, jos joku tanko välillä irtoaa, eikä ole toistaiseksi rikki mennyt lattiakaan, vaikka siihen on nyt muutaman kerran kiviä pudonnut. Tankokin näköjään suoristuu aina irrotessaan, ja sen sekä kivet voi aina laittaa takaisin.

Kivet siis asetetaan tankojen taakse tässä mallissa niin, että tankoa nostetaan yläreikänsä sisään niin ylös kuin se menee, ja sitten tankopudotetaan alas, jolloin se edelleen jää ylhäällä olevaan reikään sisään, mutta menee samalla myös alapäässä olevasta reiästä sisään. Ja kivet jäävät sitten tankojen taakse vangiksi.

Aurinkokiuas Duossa kiukaan alaosa lämpenee puilla, ja yläosassa on sauhutorven ympärillä lisäksi vielä 10 kWh:n sähkövastukset, jolloin kiukaan yläosan voi lämmittää myös sähkövastuksilla. Kiukaan paino tyhjänä on 90 kg ja täytettynä 300 kg.

Usein kuulee puhuttavan, että puukiukaasta saisi paremmat löylyt kuin sähkökiukaasta. Tällä kiuasmallilla voi periaatteessa testata, että miten asia on - että tietääkö kiukaan kivi, onko se lämmitetty sähköllä vai puulla. Kai tämä asia menee suunnilleen niin, että jos puulämmityksellä saunaan jää puulämmityksen haju, niin sähkölämmityksellä ei jää, jolloin saunasta "puuttuu jotain".

Samoin sähkövastus lämmittää siinä kiinni olevat kivet tosi kuumaksi, jolloin löylyvesi kihahtaa tosi aggressiivisesti. Puulämmitys jättää kiukaan kivet hieman matalampaan lämpötilaan, jolloin löytyvesi höyrystyy rauhallisemmin. Muuta eroa en ole itse huomannut. Allekirjoitan kyllä itsekin sen, että puulämmityksellä saunominen tuntuu mukavammalta, ja eron kyllä huomaa.

Tietysti vielä voisi tehdä sellaisenkin kokeilun, että kiukaan lämmittäisi sekä puilla että sähköllä. Sellaista en ole kuitenkaan vielä kokeillut. Sähköä tulee käytettyä vain jos on kiire, eikä jaksa/ehdi puilla alkaa lämmittämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti